Fascinatia pietrelor pretioase

Continuam calatoria inceputa saptamana trecuta prin lumea pietrelorpretioase, povestindu-ti de aceasta data despre rubine, safire sismaralde. Diamond Bijou ne-a vorbit despre o serie de criterii esentialecare ne ajuta sa recunoastem cele trei tipuri de pietre pretioase.

Rubinul se recunoaste in primul rand dupa culoarea sa, care poate variade la diferite nuante de rosu, pana la roz sau carmin. Insasi denumireade rubin privine de la latinescul rubeus, care inseamana rosu. Cele maifrumoase si mai pretioase rubine sunt cele de culoare rosie intensa,denumite "sange de porumbel".
De asemenea, pot exista rubine cu tentamaronie, acestea provenind in special din Thailanda.
Rubinele de culoare rosie intensa, clare, care trec de patru sau cincicarate, sunt extrem de rare si din acest motiv sunt considerate foartevaloroase, multe dintre ele fiind vandute prin casele de licitatii.Rubinele limpezi sunt taiate fatetat, prin slefuire capatand o straluciredeosebita, in timp ce rubinele mai putin transparente sunt taiate informa de caboson (fara fatete).

Unele cristale de rubin natural prezinta incluziuni (urme de alt mineral,diferit de cel din care este format cristalul respectiv) foarte fine,care fac ca atunci cand cristalul este taiat caboson sa prezinte fenomenede chatoianta (efect de "ochi de pisica") sau de asterism (stea cu saseraze).
In aceste cazuri, valoarea rubinelor creste foarte mult.

Safirul si rubinul fac parte din aceeasi grupa de minerale, adica suntvarietatile nobile ale aceluiasi mineral, denumit corindon. Culoareasafirelor variaza de la diferite nuante de albastru, pana la violet,portocaliu, galben sau verde, dar exista si safire albe, incolore. Celemai valoroase safire sunt considerate safirele de culoare albastra- azurie. Safirele pot fi slefuite fatetat sau taiate sub forma decaboson. La fel ca si rubinele, taiate in aceasta forma pot prezentafenomenele de chatioanta.

Smaraldul poate avea diferite nuante de verde, de la verde galben panala verde - bleu.
Cristalele de smarald limpezi sunt prelucrate fatetat,cele mai fragile sau cu unele sparturi fiind prelucrate in caboson.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod