Nașterea a peste 5 copii poate crește riscul bolii Alzheimer. Studiu

Femeile care dau naștere la peste 5 copii sunt supuse unui risc cu 70% mai mare de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață decât femeile cu mai puțini copii, potrivit unui nou studiu la care au participat peste 3.500 de femei din Coreea de Sud și Grecia. Chiar și femeile care nu sufereau de demență și care au născut peste 5 copii au avut rezultate mai slabe la un test cognitiv frecvent folosit.

Care este legătura între nașterea a peste 5 copii și riscul bolii Alzheimer?


Studiul a analizat numai femeile cu vârsta de peste 60 de ani, vârsta medie a femeilor testate în ambele țări fiind de 71 de ani. Studiul a constatat, de asemenea, că femeile care au experimentat una sau două sarcini incomplete au avut un risc mult mai mic de a dezvolta boala Alzheimer decât femeile care nu au fost niciodată însărcinate. De fapt, femeile care au avut o sarcină întreruptă au fost supuse unui risc pe jumătate mai mic.

Pe baza cercetărilor anterioare, specialiștii se așteptau ca sarcina și nașterea să fie asociate cu riscul bolii Alzheimer. Cu toate acestea, au fost destul de surprinși de faptul că sarcinile incomplete au fost asociate cu un risc mai mic de Alzheimer.
Alzheimer este o deteriorare mentală progresivă a creierului, care distruge memoria și abilitățile de gândire, până când persoana în cauză nu mai este în măsură să facă nici cele mai simple sarcini. Odată ce începe, boala este ireversibilă. Potrivit Alzheimer's Association, femeile la vârsta de 60 de ani sunt supuse unui risc de două ori mai mare de a dezvolta Alzheimer decât cancer la sân. Înaintarea în vârstă este cel mai mare factor de risc pentru Alzheimer, iar femeile trăiesc de obicei mai mult decât bărbații. Dar vârsta nu este singurul factor. Studiile arată că femeile au tendința de a avea mai multe plăci amiloide decât bărbații de aceeași vârstă și stare mentală.
Alte studii au constatat că femeile cu probleme ușoare de memorie sau care suferă o intervenție chirurgicală cu anestezie sunt supuse unui risc mai mare decât bărbații. 

Însă care sunt factorii care cresc riscul dezvoltării demenței? O țintă evidentă a cercetării a fost reprezentată de hormoni și rolul sarcinii. Rezultatele au fost mixte. În cazul animalelor, sarcina timpurie a fost asociată cu o cogniție îmbunătățită în timpul sarcinii târzii și a postpartumului precoce cu tulburări de cogniție. La animale și la oameni, estrogenul este neuroprotectiv atunci când crește puțin, însă este neurotoxic atunci când este extrem de ridicat.

În primul trimestru de sarcină, nivelul de estrogen crește puțin, apoi urmează creșteri substanțiale pentru restul sarcinii.
Până în trimestrul al treilea, nivelul de estrogen poate fi de 40 de ori mai mare decât nivelul de vârf din timpul ciclului menstrual. În termen de patru zile de la naștere, nivelul de estrogen scade rapid la un nivel mediu pentru cele mai multe femei. 

În același timp, nivelul de progesteron și de cortizol crește rapid în timpul sarcinii, dar scade apoi după ce se naște copilul. Aceste dezechilibre ar putea influența rezultatele neobișnuite ale studiului. Din cauză că cele mai multe sarcini incomplete apar în primul trimestru de sarcină, este posibil ca nivelul crescut de estrogen în primul trimestru să fie un interval optim pentru reducerea riscului bolii Alzheimer.
Dar prea multe sarcini s-ar putea să facă fix opusul, expunând continuu femeile la un nivel crescut de estrogen și cortizol, urmat de micșorări subite, influențând astfel creierul. Studiile anterioare au atribuit riscul crescut de apariție a bolii Alzheimer în cazul femeilor cu peste cinci copii cu mărirea factorilor de risc vascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea, colesterolul ridicat și diabetul zaharat.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod