De ce trebuie să dormi pe o parte dacă ești însărcinată

Dacă ești însărcinată, specialiștii în sănătate îți recomandă să dormi pe o parte în ultimele trei luni de sarcină pentru a evita moartea fătului. Un studiu realizat pe un eșantion de 1.000 de femei a constatat că riscul se dublează dacă femeile se culcă pe spate în trimestrul al treilea.

Motivul pentru care trebuie să dormi pe o parte dacă ești însărcinată


Studiul efectuat a analizat 291 de sarcini în care fătul a murit și 735 de femei însărcinate care au născut normal. Cercetătorii spun că poziția în care adorm femeile este cea mai importantă și că nu ar trebui să se îngrijoreze dacă sunt pe spate atunci când se trezesc. Aproximativ una din 225 de sarcini din Marea Britanie se termină cu un deces al fătului, iar autorii studiului estimează că aproximativ 130 de vieți ar putea fi salvate pe an dacă femeile însărcinate ar dormi pe o parte.

Profesorul Alexander Heazell, director clinic la Centrul de Cercetare Tommy's Stillbirth din cadrul Spitalului St Mary din Manchester, le sfătuiește pe femeile din trimestrul III al sarcinii să doarmă pe o parte, chiar dacă este vorba de jumătate de oră de somn la prânz.
Nu poți face nimic în legătură cu poziția în care te trezești, dar poți face ceva cu privire la poziția în care adormi.

Cum poți să dormi pe o parte dacă ești însărcinată?


1. Pune o pernă sau mai multe perne în spatele tău, pentru a încuraja dormitul pe o parte.

2. Dacă te trezești în timpul nopții, verifică-ți poziția și culcă-te din nou pe o parte.

3. Acordă aceeași atenție somnului de la prânz precum o faci în legătură cu somnul de noaptea.

4. Dacă te trezești pe spate în timpul nopții, nu te îngrijora și doar rotește-te pe o parte.

Studiul nu a descoperit nicio diferență de risc între partea dreaptă și cea stângă.
Cercetătorii nu pot spune cu siguranță de ce riscul morții fătului este unul crescut, dar există o multitudine de date care sugerează că atunci când o femeie însărcinată stă pe spate greutatea combinată a copilului și a uterului pune presiune pe vasele de sânge, care pot apoi să restricționeze fluxul de sânge și de oxigen pentru copil. 

Acesta este un studiu important care vine în completarea dovezilor din trecut, conform cărora poziția de somn de la sfârșitul sarcinii este un factor de risc modificabil pentru moartea sau nașterea fătului. 
 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod