Am să vă spun adevărul despre lucratul de acasă: ce e cu adevărat greu

Am tot văzut unii se plâng, alții caută soluții, unii vin cu ele pe tava Internetului mare și dau pe gratis rețeta succesului. Domnule, dar nimeni nu zice nimic despre lucrurile cu adevărat grele pe care le întâmpini când lucrezi de acasă!
În experiența mea de lucrat de acasă, sigur, nu pot spune că le știu pe toate, dar am trecut, cu siguranță, prin mai multe decât colegii mei cei noi convertiți la WFH din cauza coronavirusului.

Am să vă spun și lucrurile care nu se prea zic. Mă rog, fiecare are motivele lui. Pe unii, poate, îi citesc șefii și atunci e firesc să nu spună public că uită să se mai ridice din canapea, că îi mai fură somnul sau că beau în timpul serviciului.

Așadar, dragii mei, am să vă spun ce nu se spune despre lucratul de acasă și care sunt, de fapt, lucrurile de-adevăratelea grele:


Să nu te lași convinsă să ieși la cafea de ”un sfert de oră” sau la un ”suculeț”


Ei, da! Sigur că le-am făcut și pe astea! Sigur că am picat și eu în capcana prieteniei și am fost convinsă de replici precum ”Nu ai timp pentru mine, prietena ta? Nu stăm mult, că nici eu nu pot să stau, bem și noi o cafea rapid!” Ultimul ”rapid” a durat câteva ore și s-a încheiat cu un palton cumpărat și mai multe modele de chiloți, că doar asta se face cu prietena cea mai bună! Cu cine altcineva să îți cumperi și tu niște cârpe dacă nu cu prietena ta? Ei bine, lucrurile astea, dacă te-ai duce la birou, nu s-ar întâmpla.
Oamenii au un respect pentru acest concept. Vă zic și asta tot din experiență. S-a întâmplat (îmi cer iertare tuturor celor care află acum) să fiu sunată și invitată la un ”brecfăst”/cafea/ceai și pentru că știam că nu țin la negocieri, am zis că sunt la birou. Știți cum se repliază oamenii când aud că ești la birou? Mă rog, după ce te compătimesc, îți spun și ce aveau cu tine. Bine, n-aveau nimic, dar ca idee... Discutia continuă cu ”Ah, eu te sunasem să ne vedem și noi la o cafea, dar sună-mă tu când te eliberezi!” și se încheie rapid cu ”Hai că nu te mai rețin!”.

Să nu stai pe WC și pentru al patrulea joc. Recordurile se doboară în timpul liber!


Dacă faci parte din acea categorie selectă de persoane care joacă jocuri tâmpițele pe telefon, e bine să nu le joci în timpul programului, iar timpul programului e și ăla în care te duci la budă! E foarte ușor să coordonezi corpul, creierul și dependența și să te minți că stai cu folos în poziția împăratului. Oricum, dacă ai trecut de primul joc, ești ca și mort.
Când dai PLAY pentru al doilea, vă zic, s-a terminat! E aproape ca și când ți-ai scrie cererea pentru concediu fără plată (că, practic, cam așa s-ar traduce legal ce faci tu). 

Să mănânci 12 mese pe zi


Credeți că e ușor? Nu este! E foarte greu să reușești să mănânci 12 mese! Ești la cel puțin doi pași și jumătate de bucătărie - asta când nu lucrezi în bucătărie, că atunci e ca și când ai locui în oala cu supă de roșii (am zis ”supă de roșii” pentru că asta e preferata mea). Asta mi se pare cea mai apăsătoare treabă. Nici nu am să vă spun prea multe despre asta, pentru că nu i-am găsit soluție. Vă zic doar atât: e foarte greu să mănânci DOAR 12 mese pe zi!

Să nu te apuci de citit


Știți cât citesc românii, nu? Puțin! Să stai cu cărți pe lângă tine și să nu te oprești din ce ai de făcut ca să citești, e foarte greu! Aici apare și o frustrare... că te uiți la cărți și te simți prost că uite așa îngroși tu rândurile ălora care citesc puțin! Sigur, ai putea să citeșt la final de program, dar atunci ești obosit după o zi de muncă și nu vrei decât să stai să te uiți la un film. 

Să nu te apuci să faci ciorbă/clătite/gogoși, șnițele înainte de ședința de la prânz


Voi cum credeți că reușesc eu să mă opresc la 12 mese pe zi? Pentru că sunt organizată și nu mă apuc și de gătit în timp ce lucrez! Mă apuc doar de mâncat...

Să nu te premiezi cu un pahar de vin când îți iese ceva bine


Știți că pe la birou mai zici că te îmbeți dacă îți iese ceva sau dacă termini sau mai știu eu ce.
Mă, când ești acasă, chiar este reală această treabă. Sigur, nu te îmbeți să cazi sub masă, dar nici ca la birou e. Poți bea liniștit un vin, în pahar cu picior, regulamentar, cum se face... Nu trebuie să-ți pui vin în cană sau în pahar de cafea cum aud că se face pe la prietenii care beau pe la birou.

Să nu-ți iubești animalele


E foarte greu să te abții să nu scarpini pisica, să nu-i faci niște motocei, să nu te joci un pic cu undița cu pește sclipicios sau chiar să te apuci s-o dresezi să facă ”Aport!” cu mototoale de hârtie. Oamenii care au și pisică și lucrează de acasă și, mă rog, chiar reușesc să lucreze, ar merita mai mult respect pentru munca lor. Munca aia chiar e făcută cu mari eforturi, credeți-mă! Păi știți cum doarme pisica în miezul zilei și mai și toarce dacă te apuci să o mângâi? Știți ce greu e să te desprinzi de astfel de gâlme pufoase pentru muncă? Statuile generațiilor următoare ar trebui să fie ale lucrătorilor de acasă care au și pisică!

E foarte greu să faci sport


Există o grămadă de exerciții care se pot face foarte simplu de acasă, numai că ești foarte ocupat și este imposibil să-ți faci timp ȘI pentru asta!
 
Să lucrezi.
Punct.
 
Aici nu mai am chestii de adăugat. Punct. 
 

Îți recomand să citești și: Cum e cu lucratul de acasă când ai și copil. Povestiri din experiență, dar nu e obligatoriu. E doar o recomandare.
Sunt mama lui Victor (10 ani) și sunt tare mândră de asta. Am divorțat când copilul avea 2 ani și de atunci a început aventura noastră în doi și viața mea de femeie divorțată.
Sunt mama lui Victor (10 ani) și sunt tare mândră de asta. Am divorțat când copilul avea 2 ani și de atunci a început aventura noastră în doi și viața mea de femeie divorțată.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod