Cum să îți ușurezi sarcina de a fi părinte singur

Abilitățile de a face față tuturor provocărilor sunt esențiale pentru un părinte singur.
Poate fi ușor să începi să te simți copleșit atunci când ești singura persoană responsabilă pentru fiecare decizie parentală și pentru tot ce se întâmplă în viața copilului tău. Pentru a face față mai ușor sarcinii de a fi părinte singur, este important să dezvolți unele abilități, care vor face ca munca ta să fie mai ușor de gestionat. 

Moduri în care poți să îți ușurezi sarcina de a fi un părinte singur


Ca părinte singur, există zile în care ai vrea să rogi pe cineva să te ajute, dar nu ai la cine să apelezi. Atunci când copilul tău este bolnav sau îți dă și ție o răceală, s-ar putea să îți poți suna părinții sau prietenii, dar nu există nicio garanție. Nu este neobișnuit ca părinții singuri să se gândească la faptul că nu pot continua să facă asta, însă nu renunță niciodată.
Deși există perioade mai stresante în viața unui părinte singur, poți să faci față dacă înveți cum. 

1. Ai grijă de tine


Îngrijirea propriei persoane nu este o acțiune egoistă. În cazul părinților singuri, acest lucru este esențial. Pur și simplu nu poți funcționa dacă nu dormi suficient, dacă nu mănânci și nu faci mișcare. Trebuie să rămâi în formă pentru a face față volumului și complexității sarcinilor și a problemelor. Așa că dormi puțin la prânz când copiii sunt cu celălalt părinte, fă o baie atunci când copiii au adormit, ia o dădacă pentru a putea merge la yoga sau pentru a medita în fiecare săptămână. Nu e vorba despre abonamente scumpe la sală sau despre haine noi pentru a avea grijă de tine.
Ai nevoie doar de puțin timp în fiecare zi pentru a-ți satisface nevoile de bază.

2. Nu ezita să ceri ajutor


Dacă ai deja un grup extins de membri ai familiei și prieteni la care să apelezi, deja ai mai multe decât majoritatea părinților singuri. De multe ori, aceștia stau într-un oraș diferit, au prieteni care s-au distanțat după divorț și alte situații. O parte a procesului de vindecare după divorț implică restabilirea și crearea noilor relații. Poți chiar căuta grupuri sau comunități cu alți părinți singuri. Există și grupuri online, în cadrul cărora alți părinți te pot sfătui în situații în care nu știi ce să mai faci. De multe ori, acest lucru este tot ce ai nevoie după o zi grea. Nu ezita să ceri ajutor atunci când ai nevoie.

3. Creează un mediu structurat


Dacă ești copleșit de provocările care vin adesea cu divorțul, este posibil și ca cei mici să se confrunte cu probleme de comportament și anxietate. Copiilor le este greu să meargă dintr-o casă în alta, mai ales dacă stilurile de parenting diferă.
Copiii au nevoie de predictibilitate. Adoptarea unei rutine pe cât de mult posibil face tranzițiile mai ușoare. Menținerea unui program, mai ales la început, este esențială. Când viața pare să fie prea grea, gândul că luni seara o petrece cu unul dintre părinți, iar marți seara stă cu celălalt părinte îi poate oferi copilului o siguranță. 

Iar dacă asta înseamnă că ai o seară liberă, profită din plin și bucură-te de ea împreună cu prietenii sau mergi la culcare puțin mai devreme dacă îți dorești să te odihnești. Asigură-te că petreci timp de calitate cu copilul tău de fiecare dată când sunteți împreună.

4. Ai grijă ce emoții lași să se vadă


Este ușor să te enervezi și să te frustrezi atunci când te stresezi că ești un părinte singur. Însă trebuie să te calmezi, deoarece aceasta este singura modalitate de a face față.
Învață să te accepți așa cum ești, meditează sau stai liniștit timp de 10 minute în fiecare zi. Lasă gândurile să vină și să treacă, fără a le judeca.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod