Tot ce trebuie să știi despre rujeola la copii: simptome și tratament

Dacă nu citești puțin despre aceste tipuri de boli ale copilăriei, este destul de ușor să faci confuzie între rujeolă și rubeolă.
Însă rujeola la copii poate duce la apariția unor complicații mult mai severe decât cele cauzate de rubeolă. Cunoscută și sub numele de pojar, este cel mai ușor recunoscută după febra ridicată (poate ajunge și la 40,5 grade Celsius) și erupții.

Ce virus provoacă rujeola și cum se răspândește? 


Rujeola este cauzată de virusul rujeolic, care aparține genului Morbillivirus, din familia Paramyxoviridae. Având în vedere că la baza rujeolei stă un virus, această afecțiune poate fi răspândită pe căile comune: prin salivă și secreții nazale răspândite de persoana bolnavă.
Mai rar întâlnită este transmiterea acestui virus prin cale indirectă - contactul cu obiectele contaminate de o persoană bolnavă, deoarece virusul poate supraviețui maxim 2 ore pe diferite suprafețe sau în aer. De asemenea, este un virus sensibil la soluțiile de curățare, razele ultraviolete și căldură. În schimb, rujeola este mai rezistentă la frig, acest lucru cauzând activarea virusului mai ales în perioadele reci, cu mai puțin soare.

Simptomele rujeolei la copii


Atunci când intri în contact cu rujeola, șansele sunt de peste 95% să iei această boală. În primele 3-4 zile în care contactezi virusul, nu vei observa prezența simptomelor.
Iar în următoarele 6-7 zile, cei mai mulți pacienți sunt izolați la domiciliu și scad șansele de transmitere a virusului și la alte persoane.

Perioada de incubație poate dura între 7 și 18 zile, în cele mai multe dintre cazuri. Începutul bolii poate fi brusc, iar temperatura corpului poate depăși chiar și 38 grade Celsius, pe lângă durerile de cap și indispoziția pacienților.
 

De asemenea, poți să fii atentă la următoarele simptome:


- secrețiile nazale apoase;
- înroșirea ochilor, respectiv lacrimile abundente;
- umflarea și înroșirea amigdalelor, care duce la dureri de gât și răgușeală;
- umflarea pleoapelor și intoleranța la lumină;
- tusea uscată, incontrolabilă.

După apariția stării febrile, de obicei la 1-2 zile, apar depozitele albicioase și marginile roșii ale limbii, inflamarea ganglionilor, semnul Koplik (pete albicioase pe mucoasa obrajilor, la nivelul molarilor). Iar a treia fază a bolii este caracterizată de accentuarea febrei, apariția erupțiilor pe piele, care pot dura 3-5 zile și care sunt însoțite de mâncărimi.

Copiii ar trebui să stea acasă între 7 și 10 zile, pentru a te asigura că nu transmit boala și altor persoane și pentru a evita contractarea altor viruși care pot înrăutăți starea de sănătate.
Vorbește cu pediatrul pentru a stabili care este calea corectă de tratament pentru copilul tău. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod