De ce ar trebui ca tații să le citească povești înainte de culcare copiilor

Cărțile citite în copilărie de către părinți pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării sociale și emoționale a copiilor.
De asemenea, poate diminua probabilitatea comportamentelor negative. S-a constatat că această activitate duce și la o îmbunătățire a abilităților de vorbire, de ascultare și a vocabularului copiilor. Dacă deja îi citești cărți copilului tău în fiecare zi, este perfect. Iată de ce ar trebui ca tații să le citească povești înainte de culcare copiilor!

Motivele pentru care tații ar trebui să le citească povești înainte de culcare copiilor


Un studiu din 2017, publicat în Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology, a constatat că atunci când tații își petrec timpul citind cărți copiilor nu numai că experimentează o îmbunătățire a abilităților părintești, ci și influențează pozitiv pregătirea și comportamentul școlar al copiilor. Studiul a avut drept scop evaluarea efectelor unei intervenții care presupune sprijinul succesului preșcolarilor de către părinți. 

Cercetătorii au recrutat 126 de tați și copii lor, dintre care majoritatea erau spanioli.
În mod aleator, unele familii au fost desemnate să participe la program, în timp ce altele au fost puse pe lista de așteptare, care a servit drept grup de control.

Familiile care au participat la program au fost prezente la opt sesiuni săptămânale de 90 de minute, în cadrul cărora li s-au arătat videoclipuri cu tați care le citeau cărți copiilor lor, dar care prezentau erori exagerate. Tații trebuiau să identifice greșelile făcute în videoclipuri și să le discute în grupuri mici și mari. După aceea, au fost încurajați să urmeze strategiile discutate cu copiii lor.

Pentru a obține rezultatele, cercetătorii au luat în calcul factori precum modul în care programul le-a influențat abilitățile părintești taților înainte și imediat după participare, comportamentul și abilitățile lingvistice ale copiilor, simptomele stresului și depresiei raportate la părinți. 

Tații care le citesc copiilor își îmbunătățesc abilitățile de parenting


Cercetătorii au observat că tații care au participat la programat au raportat comportamente de parenting îmbunătățite - au fost mai puțin critici și au folosit tehnici ale părinților pozitivi, cum ar fi lauda și afecțiunea. Tații au observat și o creștere psihologică, promovată de acele abordări de parenting îmbunătățite.
Dezvoltarea lingvistică s-a dovedit a fi un alt efect al participării la program, precum și îmbunătățirea cu peste 30% a rezultatelor de parenting și pregătire școlară.

Un alt studiu publicat în 2015 a evidențiat rezultate similare. Studiul din 2015 a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard și a constatat că cei mici au avut parte de mai multe beneficii atunci când tații le-au citit povești înainte de culcare. Acest lucru este datorat faptului că tații pun mai multe întrebări care inițiază discuții imaginative, în comparație cu mamele care au tendința de a pune mai multe întrebări factuale.

De exemplu, tații pot spune ceva de genul "Uite o scară. Îți aduci aminte când am folosit scara să mă urc în copac?"

Acest lucru este perfect pentru dezvoltarea limbajului copiilor, deoarece trebuie să își folosească mai mult creierul.
Este mai dificil din punct de vedere cognitiv. 

Însă mamele ar trebui să continue să le citească copiilor. Celor mici le place să audă vocea mamei. Studiile au arătat că vocea mamei le poate oferi copiilor un confort emoțional. Cei mici pot recunoaște vocea mamei și după ce au auzit-o pentru o secundă. 

Rezultatele acestor studii arată că legătura dintre tați și copii este la fel de importantă ca legătura dintre mame și copii. Iar activitățile simple precum cititul cărților împreună poate întări acea legătură. Citește-i celui mic înainte de culcare în fiecare seara și îl vei ajuta să aibă o dezvoltare frumoasă, în timp ce tu te vei relaxa.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod