9 feluri în care să îți ajuți copilul să fie un prieten bun

Dacă privești puțin spre trecut, îți vei aminti cu siguranță primele prietenii pe care le-ai legat. Poate unele dintre ele sunt active și în prezent, altele nu.
Poate unele ți-au făcut bine, altele rău. Dar cu certitudine, nu este niciodată contraindicat să îți spună cineva cum să fii un prieten sau o prietenă bună. Este o lecție plină de candoare pe care copilul tău o va aprecia peste ani. 


Prieteniile sunt foarte importante pentru evoluția noastră personală, pentru viața socială și pentru traiectoria noastră emoțională. Prin procesul de a forma, avea și menține prietenii ni se formează și nouă o parte din caracter.

Respectul de sine

Pentru ca micuțul tău să poată deveni un om cât mai sănătos din punct de vedere psihic, emoțional și social, trebuie să se respecte. Dacă va avea încredere în sine, nu va avea nevoie de relații toxice doar ca să umple un gol.
Laudă-ți copilul, stimulează-l și arată-i la ce se pricepe. 

Fii un model

Expune-ți copilul încet încet la relațiile proprii de prietenie și argumentează-i diverse procese. Dacă va vedea că te înconjori de prietenii sănătoase, de energii pozitive și de activități benefice, va fi tentat să preia modelul. 

Formează-i caracterul

Expune-i copilului tău cât mai devreme valori precum devotamentul, sinceritatea, încrederea, empatia. Învață-l despre cât de important este să asculți și să ai răbdare. Să nu judeci. Să nu compari. 

Învață-l să vadă calitățile oamenilor

Pornind de la autocunoaștere, copilul trebuie să știe să repereze și în alții calități, precum și defecte. Dacă îi vei sublinia copilului tău calitățile pe care le are, le va căuta și în alții. 

Tehnica oglindirii

Cu cât mai devreme află copilul tău că trebuie să îi trateze pe ceilalți așa cum vrea și el să fie tratat la rândul lui, cu atât se va angaja mai repede în relații sănătoase. Asta va implica și să îi subliniezi când cineva se poartă în neregulă cu el, până deprinde felul în care se sistematizează relațiile. 

Iubește-ți aproapele

Este bine să îi amintești copilului tău, din când în când, lecția simplă a bunătății și a blândeții. Uităm uneori că nu ne naștem cu informațiile predefinite în mintea noastră, iar în societatea actuală este atât de ușor să uiți de valorile sănătoase pe care ar trebui să ne fundamentăm viața. 

Avertizează-ți copilul

Fără să instalezi paranoia sau neîncredere, copilul tău trebuie să știe cum este un prieten rău și ce anume face ca să fie denumit așa. Dacă îi vei enumera câteva exemple, vei sădi un mic sistem de notificare pe care îl va folosi când se va regăsi în situațiile respective. 

Explorează rezolvarea conflictelor împreună cu micuțul tău

Încă de la o vârstă mică, trebuie să poți insufla copilului tău o bună comunicare și capacitatea de a rezolva o neînțelegere pe căi cât mai pașnice, fără agitație sau agresivitate. Așa va ști să fie responsabil pentru felul în care se poartă, să își ceară scuze și să își recunoască greșelile și să meargă mai departe.

Explică-i diferența între popularitate și prietenie

Spre adolescență încolo, prieteniile se confundă adesea cu aderarea la persoane populare. Dacă i-ai sădit niște principii copilului tău, acesta va ști să nu se amestece în grupuri care nu funcționează sănătos.
adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod