Copiii moștenesc inteligența mamei. Ce spun studiile de specialitate

Genele mamei determină inteligența copiilor, potrivit cercetătorilor, pe când tatăl nu nu are niciun cuvânt de spus în această privință.
Femeile sunt mai susceptibile să transmită genele inteligente copiilor lor, deoarece acestea sunt transportate pe cromozomul X, iar femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au doar unul. Copiii moștenesc inteligența mamei, însă de ce?

Cum moștenesc copiii inteligența mamei?


Oamenii de știință cred că genele pentru funcțiile cognitive avansate, care sunt moștenite în mod normal de la tați, pot fi dezactivate în mod automat. Există o categorie de gene - genele condiționate - care se activează doar dacă provin de la mame în unele cazuri și de la tați în alte cazuri.
Inteligența se numără printre aceste gene condiționate care provin de la mame.

Studiile de laborator care au testat teoriile pe șoareci au descoperit că cei cu o doză suplimentară de gene materne au dezvoltat un creier și un craniu mai mare, dar corpuri mai mici. Iar cei cu o doză suplimentară de gene paterne au dezvoltat creiere mici și organisme mai mari. Cercetătorii au identificat celulele care conțineau gene exclusiv materne sau paterne în șase părți diferite ale creierului șoarecilor, responsabile de diferite funcții cognitive (de la obiceiurile alimentare la memorie).

Cu toate acestea, cercetările au clarificat faptul că genetica nu este singurul factor care influențează inteligența - doar 40-60% din inteligență este ereditară, lăsând restul procentelor în seama factorilor din mediul înconjurător.
Mamele, în schimb, joacă un rol vital și în această parte non-genetică a inteligenței, având în vedere că unele studii au ajuns la concluzia că legătura strânsă dintre mamă și copil este direct corelată cu inteligența. Cu alte cuvinte, copiii moștenesc inteligența mamei, fie că este vorba de genetică sau de apropierea dintre ei. 

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au constatat că o legătură emoțională puternică între mamă și copil este vitală pentru dezvoltarea anumitor părți ale creierului.
În urma analizei modului în care un grup de mame a legat relațiile cu propii copiii pentru 7 ani, cercetătorii au descoperit faptul că piticii care au fost susținuți emoțional și și-au satisfăcut nevoile intelectuale au dezvoltat un hipocampus mai mare cu 10% decât copiii ale căror mame au fost distante emoțional. 

Nu există niciun motiv pentru care tații să nu poată juca un rol la fel de important precum mamele. Iar cercetătorii scot în evidență o întreagă gamă de gene care determină alte trăsături - de exemplu, intuiția și emoțiile.
Acestea pot fi moștenite de la tată și reprezintă cheia pentru deblocarea potențialului inteligent.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod