Aftele la bebeluși: De ce apar și cum le tratezi

Aftele la bebeluși sunt des întâlnite, iar câteodată dureroase, infecțiile acestea orale fiind cauzate de bacteria denumită drojdie.
Aftele duc la apariția petelor albe sau galben-crem în părțile laterale ale cavității bucale, în cerul gurii, pe gingii, buze sau limbă. De asemenea, aceste afecțiuni se pot extinde în zona gâtului, amigdalelor sau esofagului. Aftele sunt întâlnite cel mai frecvent la sugari și la copiii mici.

De ce apar aftele la bebeluși?


Drojdia este o bacterie care face parte din sistemul digestiv al tuturor oamenilor, însă în momentul în care există un dezechilibru în organism, acesta poate duce la apariția unei infecții. Unii copii intră în contact cu drojdia pentru prima dată în canalul de naștere.
După ce se naște copilul, antibioticele pot duce la apariția aftelor, indiferent dacă tu iei antibiotice și alăptezi sau cel mic ia antibiotice. Iar antibioticele ucid bacteriile bune care echilibrează organismul. Unele mame și copiii lor transmit infecția de la unii la alții. În momentul în care bebelușul suferă de afte, le poate transmite mamei în timpul alăptării, printr-o infecție dureroasă la nivelul mameloanelor, care necesită un tratament medicamentos. Iar dacă mama ia antibiotice, poate dezvolta o infecție pe mameloane, pe care i-o transmite ulterior copilului sub formă de afte.

Există și cazuri în care infecția nu este transmisă de la mamă la copil.
Chiar dacă mama alăptează copilul care are afte, aceasta nu se îmbolnăvește. În mod similar, bebelușul poate să nu ia infecția de la mamă.

Unele persoane sunt de părere că aftele pot fi cauzate de suzetele sau biberoanele folosite pentru o perioadă mai lungă de timp. Alte persoane cred că tetina murdară de la biberon este de vină. Însă chiar și sugarii care sunt alăptați exclusiv și nu folosesc suzete pot avea afte, așa că este dificil să identifici o singură cauză care duce la apariția aftelor.
Unii bebeluși și mămici sunt mai predispuși la acest tip de infecții decât alții.

Cum poți trata aftele la bebeluși?


În cazul în care medicul observă că bebelușului i-au apărut afte, se poate ca acesta să-i prescrie medicamente fungice administrate pe cale orală. Iar tratamentul poate dura până la două săptămâni, până să fie vizibile efectele sale. De asemenea, medicul îi poate oferi și anumite medicamente pentru oprirea durerii copilului. La unii bebeluși care au afte, se observă și apariția unei eczeme cauzate de scutec.
Mamele care alăptează bebeluși cu afte pot întreba medicul ce soluții le recomandă pentru a împiedica transmiterea infecției de la copii la mameloane.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod