Cum îți afectează alcoolul memoria

Indiferent de cât de normal ni se pare să bem un pahar cu vin înainte de culcare, efectele secundare ce apar alături de consumul de alcool sunt destul de serioase. Consumul abuziv de alcool poate duce la apariția unor probleme care depășeșc încetinirea ratei metabolismului sau erupțiile apărute pe față.
Printre cele mai grave efecte, pe lângă riscul crescut al apariției cancerului de sân, se numără și deteriorarea funcțiilor cognitive precum memoria. Iată cum îți afectează memoria alcoolul!

Modalități în care îți afectează memoria alcoolul


Mai multe studii au stabilit o legătură între consumul de alcool și pierderea memoriei. De aceea, este important să înțelegi ce ar putea însemna asta pentru tine, chiar dacă experiența ta personală ar putea presupune doar pierderea memoriei pentru câteva momente dintr-o seară, lucru care nu pare atât de grav a doua zi când te trezești.
Însă iată ce se întâmplă când oamenii se confruntă cu pierderea de memorie indusă de alcool!

Cât de frecvent ar trebui să bea o persoană pentru ca alcoolul să înceapă să-i afecteze memoria?


Pierderile de memorie induse de alcool pot varia de la o persoană la alta și nu există o perioadă definită pentru ca acestea să apară. Cu toate acestea, consumul de alcool pe perioada a câtorva ani va afecta cel mai probabil funcțiile cognitive și mentale. Dacă reduci consumul de alcool astfel încât să se încadreze în recomandările specialiștilor în sănătate, poți să te asiguri că nu vor apărea daune interne.

Ce efect are alcoolul asupra memoriei pe termen scurt?


Pierderea de memorie indusă de alcool este foarte ușor de diferențiat de uitatul normal. În timp ce majoritatea oamenilor uită în mod ocazional unde și-au lăsat cheile sau de ce au intrat în bucătărie, cei care beau în mod excesiv vor observa un declin în memoria lor de zi cu zi.
De-a lungul timpului, aceștia vor avea mai puține amintiri pe termen scurt, deoarece abuzul de alcool inhibă receptorii din creier care transformă amintirile pe termen scurt în amintiri pe termen lung, iar cei predispuși deja la demență vor fi supuși unui risc mai mare de a induce această afecțiune mai devreme în viață.

Există vreo modalitate de a inversa efectele consumului excesiv de alcool asupra memoriei?


Singura modalitate de a opri efectele degenerative ale alcoolului este prin abstinență. Cu cât renunți mai repede la alcool, cu atât este mai probabil să eviți leziunile ireversibile ale creierului.
Primul pas pentru repararea daunelor este recunoașterea problemei și căutarea îndrumării și asistenței din partea specialiștilor. Cu moderare treptată și consiliere, este posibil ca degenerarea cognitivă să fie oprită și reparată de creier.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod