Toti avem nevoie de repere

"In lipsa unui tata este recomandabil sa avem repere", spunea bunica mea preferata. Un reper reprezinta un punct fix (cel mai adesea), stabil - in masura in care acest lucru...

"In lipsa unui tata este recomandabil sa avem repere", spunea bunica mea preferata. Un reper reprezinta un punct fix (cel mai adesea), stabil - in masura in care acest lucru este posibil, fiabil (in functie de cata incredere ai in el), vizibil si cunoscut, care iti permite sa-ti alegi directia in viata si sa-ti stabilesti o coerenta interioara, in timpurile actuale, atat de imprevizibile.

Reperul nu-ti spune daca sa te odihnesti sau sa mergi mai departe, ci, daca ai de facut o alegere: o directie, un obiectiv, o situatie ipotetica, iti arata incotro o poti lua, dar reperul iti da informatiile minime, in ultima instanta liberul arbitru al fiecaruia este decisiv.

Cu totii avem nevoie de repere inca de la nastere. In copilarie, reperele sunt date de cei din jur (parinti, rude, profesori), ne este aratat ceea ce trebuie facut (cum sa ne comportam, ce se face, ce nu se face, ce se spune, ce nu se spune). Cateodata, reperele sunt impuse sub forma unei interdictii, limitari, amenintari sau contraindicatii. Majoritatea reperelor impuse tind sa se transforme in rigiditati si prejudecati.



Si vine mai tarziu un moment in viata fiecaruia cand noi insine ne stabilim repere, limite, sau contraindicatii care ne vor calauzi in viata. Totodata ne definim propriul sistem de valori care vor deveni prioritare si in privinta caruia trebuie sa fim foarte exigenti.

Cand ne stabilim repere integre, ne vom simti increzatori in sine si puternici. Un reper se poate sprijini sau poate fi alimentat de valorile morale ale fiecaruia sau de valorile societatii, in functie de care luam anumite decizii. De asemenea, reperul poate fi rezultatul unei introspectii, permitandu-ne sa ne regasim pe noi insine.

Daca libertatea inseamna capacitatea de a alege, iar daca alegerea inseamna sa inveti sa renunti, este evidenta necesitatea de a avea repere - o linie de conduita ferma, ancore care ne permit sa facem alegerea corecta. Cea mai importanta caracteristica a reperelor este ca, daca sunt respectate, nu ne permit sa cadem prada tentatiilor sau sa confundam iluzia cu realitatea. In schimb, ne permit sa ne definim in permanenta alte repere, fara a renunta nici la primele.


Fiecare dintre noi are datoria de a identifica reperele de care are nevoie si care il pot ajuta in viata. De exemplu, cand conduc masina, respect regulile de circulatie, dar si o serie de repere suplimentare pe care eu insumi mi le-am stabilit: cand vad copii pe marginea trotuarului, incetinsc. Propriul meu reper imi spune: "cand copiii ar putea fi afectati, dubleaza-ti atentia" si astfel, sunt de doua ori mai vigilent. Nu as suporta sa accidentez un copil.

Un alt reper important pentru mine este sa tratez cu vigilenta si sa filtrez mesajele "toxice", cuvintele sau comportamentele negative pe care le observa cei din jur si a caror energie negativa nu vreau sa o percep. De asemenea, aplic o serie de reguli de igiena relationala, alegandu-mi prieteni in preajma carora ma simt increzator, optimist si plin de energie.

In viata mea personala, unul dintre reperele care m-au marcat a fost de a nu permite nimanui sa ma influenteze. In viata profesionala, reperul a fost de a nu-mi asuma decat ceea ce am experimentat, si de a nu scrie decat ceea ce am verificat si s-a dovedit valabil.


Un reper poate sa fie flexibil, dar trebuie sa ramana ferm pentru a rezista presiunilor, schimbarilor si variatilor inerente in existenta umana. Sugerez fiecaruia sa se asigure ca are suficiente "ancore" si repere pentru a-si trasa propriul destin si, in acelasi timp, a ramane fidel propriei persoane.

Reteta pentru un moment magic in viata cu tine insati


Cu ocazia lunii martie in care femeile sunt sarbatorite, iti oferim o reteta unica pentru a o realiza pentru tine sau pentru a o imparti cu cativa prieteni foarte dragi:

  • incepe pregatirea cu multa atentie si grija pentru tine insati (oricum faci multe pentru cei din jur, meriti si pentru tine putin timp). Nu-ti refuza aceasta placere si procedeaza asa cum iti dicteaza inspiratia de moment;

  • alege o zi luminoasa, cu un soare stralucitor inconjurat de un cer albastru, sau o seara placuta, cu o luna argintie inconjurata de stele (sunt zile fara soare si seri fara luna, dar alege ceea ce ti-am indicat); savureaza in permanenta elementul surpriza din jurul tau; a se servi cu vointa, insotita de emotii intense;
    culege un brat de tandrete proaspata si ofera-l fara ezitare;

  • combina bucuria de a trai cu abandonul de sine, presarand incredere in sine si umor;

  • rasfata acest moment cu iubire si lasa-te patrunsa de maximum de energie creatoare care salasluieste in tine;

  • adauga un spirit revigorant care sa-ti activeze simturile;

  • pudreaza un pic de magie;

  • elibereaza-te de tot negativismul acumulat, obtinand o senzatie spirituala de prospetime, plina de dragoste si sensibilitate;

  • savureaza totul singura, apoi cu o alta persoana al carei suflet ti se pare suficient de sensibil si apt sa vibreze alaturi de al tau.

 

Articol realizatu cu ajutorul cartii lui Jacques Salome, autorul cartilor aparute la editura Curtea Veche:
"Daca m-as asculta, m-as intelege"^M
"Vorbeste-mi, am atatea sa-ti spun"^M
"Singuratatea in doi nu e pentru noi"^M
"Curajul de a fi tu insuti"

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod