Tehnicile de hipnotizare

Este foarte important ca terapeutul care aplica hipnoza sa aiba vointa, siguranta, incredere in sine si prestanta. Ca tehnica de inducere cea mai buna este aceea care a folosit cel mai bine prin rezultatele ei.
In timpul sedintei de hipnoza se produc fenomene psiho-fiziologice complexe, pe care terapeutul trebuie sa le cunoasca, sa le anticipeze, sa le intuiasca in functie de reactivitatea fiecarui pacient.


Tehnicile de hipnotizare sunt multiple

Terapeutul, asezat in fata pacientului ii pune mainile pe umeri, efectuand pase magnetice, coborand mainile in lungul bratelor pana la varful degetelor. Acesta este procedeul mesmerian. Mesmer magnetiza arbori, franghii, lanturi. In conceptia unor specialisti, pasa magnetica se efectueaza incet, cu mainile destinse, cu degetele usor flectate, la o distanta de cativa centimetri de pacient.
Tipul de efctuare a paselor variaza de la un pacient la altul, de la 15 minute la 2 ore.

Realizand somnul hipnotic, terapeutul intreaba de ce boala sufera, de cata vreme, cum se manifesta aceasta, unde este localizata si care ar fi cauza bolii.

Alt procedeu terapeutic utilizeaza excitatii slabe, repetate, monotone asupra pielii prin netezire, mangaieri, de-a lungul intregului corp.

O alta tehnica este prin asezarea terapeutului in fata pacientului si cuprinderea mainilor acestuia, astfel incat sa-i atinga policele, ramanand cateva momente in aceasta pozitie.

Procedeul Charbord folosea scarpinatul usor si uniform al regiunii laterale a gatului.
Nikolaev  executa pase cu ajutorul lampii electrice de culoare albastra.

Richet aseza pacientul in fotoliu, aproape de el, apuca ambele degete mari in mana si le tinea puternic.

Pitres utiliza apasarea puternica in zona ovarelor, pe frunte, ureche, zona lombara, glezne, incheietura mainii, omoplat, mai exact in zonele reflexe histerogene.

Forel pregatea catalepsia asezand pacientul in fotoliu, sprijinit cu mainile de suporti. Actionarea asupra analizatorului vizual, prin mixarea privirii induce oboseala muschilor care sustin globul ocular.

Procedeul Loewis foloseste o mica oglinda rotunda, plasata la cativa centimentri in dreptul radacinii nasului.


Vechii egipteni induceau hipnoza fixand cu privirea o cruce de culoare rosie aflata pe un fond cenusiu, plasand-o in fata ochilor pacientului si invitandu-l sa priveasca cat poate de fix in centrul crucii.

Procedeul Monton este posibil de aplicat si bolnavilor psihotici, cunoscuti ca fiind putin hipnotizabili.

Ellman lua in mainile sale mainile pacientului si-l anunta ca i le va strange de trei ori si ca pe masura ce trece timpul, pleoapele ii vor fi din ce in ce mai obosite si se vor inchide tot mai mult pana nu le va mai putea dezlipi.

de dr.
Lidia Illia Danielescu
, psiholog
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Liliana pe 20 Oct 2009, 23:05
    Super!

    mie mi-a placut articolul, nu stiam ca si egiptenii faceau hipnoza, mersi!

    0
    0

  • nu onteza pe 27 Mar 2009, 15:49
    nu stiu

    a fst cam greu de citit si nu am inteles prea multe si eu ma gandeam la aceva

    1
    0

  • ERIK pe 23 Dec 2008, 22:29
    Nu stiu cum sa fac

    nu stiu cum sa fac. poate pt ca nu sunt hipnotizist

    1
    0

  • hipno pe 10 Sep 2008, 14:51
    Tare:X

    Si eu stiu hipnotiza si vreau sa stiu mai multe despre asta:p:X..

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod