Sinceritatea strategica - a spune adevarul fara sa ranim

Avem dorinta de a fi cunoscuti de catre ceilalti si acceptati neconditionat, dar mai intai trebuie sa-i lasam pe ceilalati sa ne cunoasca intr-adevar.
Apar in fata unei asemenea persepective temeri: suntem siguri ca daca ne deschidem in fata celorlalti nu vom fi atacati?

De ce avem nevoie? De incredere, ca vom face fata emotiilor pe care ni le vor declansa consecintele alegerii noastre de a spune adevarul si reactiile care vor veni de la ceilalti.

A spune adevarul este un proces delicat care cere intuitie, gratie si eleganta.

Foarte multi oameni intentioneaza sa comunice clar, dar intentia este umbrita de dorinta de a fi in siguranta, controland discutia.


Alice Wheaton recomanda cativa pasi prin care sa spui lucruri care consideri ca sunt la granita dintre a suferi, mascandu-ti dorintele si sentimentele si de a-i face pe ceilalti sa se simta ca ar trebui sa se apere.

Inainte de a incepe sa discutati o situatie delicata aveti nevoie sa va asigurati ca cealalta persoana nu va intra in defensiva. Sustinerea unei relatii, prin incurajarea celuilalt, diminueaza nevoia de aparare, imblanzeste granitele si creeaza o retea de siguranta pentru sentimentele vulnerabile la care, cu certitudine, ambele parti vor fi expuse.


Este important sa nu uitam ca, indiferent ce adevar spunem, acesta provine din propriile noastre perceptii si nu este neaparat si un adevar pentru ceilalti. Cand facem o declaratie, e folositor sa-l avertizam pe celalalt ca ceea ce urmeaza sa spunem este doar modul in care percepem noi problema. Ati putea spune: Eu cred ca... sau Parerea mea este...

Nu este recomandabil sa vorbim in numele altora – cateodata oamenii spun: Ei, bine, nu este numai parerea mea. Toti gandesc la fel. Acesta este doar un mod de a ne construi autoapararea, cooptandu-i si pe altii in drama noastra.


De cele mai multe ori, ceea ce noi consideram a fi adevarat gandim ca are suficienta forta si orice alte aspecte devin palide in fata acestuia. Cealalta optiune este sa-ti acorzi cateva minute si sa cantaresti cum poti comunica mesajul.

Alice Wheaton propune in cartea ei "Iertare si compasiune" termenul de sinceritate strategica care inseamna sa combini timpul si tactul cu adevarul.

Daca poti sa te detasezi si sa-ti formezi un spatiu emotional si temporal pentru a crea intelegere si apropiere, poti pastra o relatie autentica in care poti comunica si despre situatiile delicate.

Psiholog  Viorica Dragomir, Clinica Aquamarine
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • munteanu larisa pe 12 Apr 2007, 19:52
    diete

    pai explicati la om si ce dieta sa foloseasca

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod