Schimbarile de dispozitie din timpul menopauzei

Menopauza este un proces natural prin care trec toate femeile si care incepe in momentul in care ovarele inceteaza sa mai produca ovule mature si nivelul de estrogen incepe sa scada.
Pentru majoritatea femeilor, menopauza se instaleaza intre varsta de 50 si 55 de ani, dar exista situatii in care se poate instala si mai devreme, in jurul varstei de 40 ani, sau mai tarziu. Majoritatea femeilor considera ca menopauza le aduce o noua libertate in viata lor, neexperimentata pana atunci - sarcina nu mai reprezinta o problema, copiii s-au casatorit si au plecat de acasa, iar ambitiile profesionale au fost indeplinite. Daca te apropii de menopauza, pregateste-te sa intri in a doua jumatate a vietii, deci ti-a ramas suficient timp sa savurezi momente din viata de care nu ai avut timp sa te ocupi pana atunci.
        
Menopauza marcheaza inceputul unei noi etape a vietii, in care femeia isi descopera creativitatea si libertatea de actiune: poti incepe o noua afacere, iti poti schimba profesia, poti calatori sau poti deveni parinte adoptiv, in cazul in care nu ai avut copii pana la aceasta varsta.


Aproximativ 80% dintre femei prezinta doar semne usoare sau ocazionale ale schimbarilor care au loc in timpul menopauzei, dar exista si femei care sufera in aceasta perioada de tulburari de dispozitie, tulburari ale somnului si bufeuri datorate fluctuatiilor hormonale. Schimbarile de dispozitie sunt impredictibile, se trece intr-un timp scurt de la ras la plans, de la bucurie la tristete; bufeurile interfereaza cu somnul, care este permanent intrerupt si consecintele acestei situatii sunt starile de iritabilitate, irascibilitate, epuizare.
       

Depresia nu apare mai frecvent decat la femeile fertile

Studiile au demonstrat ca depresia nu este mai frecventa printre femeile aflate la menopauza comparativ cu cele in perioada fertila, dar anumite evenimente corelate cu menopauza pot permite depresiei sa se instaleze mai usor - tulburarile de somn si lipsa odihnei duc la stari de tristete si descurajare.
Daca experimentezi aceste stari: tristete, iritabilitate, plans necontrolat, tulburari de somn, pierderea interesului pentru activitati altadata placute, este recomandabil sa apelezi la ajutorul unui psihoterapeut care iti va ameliora aceste simptome cu ajutorul psihoterapiei congnitiv - comportamentale.

In aceasta perioada, mai mult decat oricand, este recomandabil sa recunosti factorii de stres din viata ta si sa faci tot posibilul de a-i schimba. Preluarea prea multor sarcini genereaza un stres frecvent neobservat - a venit timpul sa iti stabilesti prioritatile - cate din aceste sarcini iti revin tie si cate sunt ale celorlalti?


Impartaseste-ti sentimentele cu cei dragi

Comunicarea este foare importanta in aceasta perioada - impartaseste cu prietenii si familia sentimentele tale si lasati-i sa iti ofere sprijinul si incurajarea de care ai nevoie - invata sa le ceri ajutorul, asa cum l-ai oferit si tu pana acum. Daca esti o persoana foarte activa, renunta la o parte din sarcinile zilnice, dupa ce te-ai intrebat singura daca acestea iti fac placere si daca nu poate si altcineva sa le indeplineasca la fel de usor, sau poate chiar reprezinta responsabilitatea altcuiva?

Stresul iti poate epuiza toate resursele si capacitatile simultan - pentru a-l putea reduce, este necesar sa identifici cauzele care il provoaca.
Exercitiile fizice regulate sau cel putin mersul pe jos iti diminueaza  proasta dispozitie si te ajuta sa iti pastrati mintea limpede si concentrata. Chiar si o plimbare lejera de 20 de minute te va ajuta sa iti linistesti mintea inainte de culcare si sa ai un somn mult mai odihnitor. Este important sa intelegi ca aceste manifestari neplacute ale menopauzei sunt tranzitorii si vor trece - nu le lasa sa iti schimbe viata.


Menopauza nu este o stare permanenta

Menopauza este o perioada din care poti iesi cu un sentiment de incredere si forta de care nu erai constienta - ea este o tranzitie, nu o stare permanenta. Pentru minimalizarea perturbarilor pe care le produc bufeurile in viata ta sunt recomandabile urmatoarele masuri:

  • Evitarea condimentelor, cofeina si alcoolul;
  • Poarta haine din fibre naturale, care lasa caldura si umezeala sa se elimine;
  • Dormi pe asternuturi din fibre naturale;
  • Consuma mese mai mici si mai frecvente;
  • Nu pune la suflet micile probleme, lasa-le sa treaca si invata sa te relaxezi.

Pentru majoritatea femeilor, viata se linisteste dupa menopauza, hormonii se stabilizeaza la un nivel care se mentine pe tot restul vietii, dispar bufeurile si schimbarile bruste de dispozitie, esti mai alerta, mai perspicace, intuitiva si creativa.


Ai o stare de sanatate buna si multi ani inainte de trait - depinde de tine ce vei face cu ei!


De psiholog Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin

 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gina pe 7 Apr 2014, 08:02
    menopauza bat-o vina

    Am 50 de ani si de un an sunt la menopauza. Si eu am bufeuri, ma trezesc noaptea , nu dorm odihnitor, am si un fibrom de 5 mm, sanii ma dor cateva zile pe luna. Apoi parul s-a subtiat si albit, tenul e mai tern si usor ridat. Multe, multe indura o femeie la menopauza. Nu e destul ca indura toata viata. Totusi mi-am propus sa nu mai vad in negru toata situatia si sa ma imprietenesc cu starile mele. Nu am innebunit dar asa fac si vad ca e mai bine. Cand am bufeuri rad, imi place caldura care o am, fac un dus .Noaptea cand nu dorm noaptea nu ma mai enervez , citesc, stau pe net. Dorm eu candva . Ma dau cu creme, am schimbat samponul, ma dau pe par cu ricin, mananc sanatos, am redus tizgarile. Toate le iau mai usor, mai in ras, mai nu le bag in seama.

    0
    0

  • MITRAN MARCELA pe 2 Apr 2008, 11:30
    CE BINE ERA INAINTE DE..

    SUNT LA MENOPAUZA FORTATA DE 3 ANI AM 44 DE ANI SI M-AM SATURAT DEJA DE BUFEURI STARI DEPRESIVE AM CATEODATA FRIGURI, NU MAI DORM BINE CA INAINTE. E CEVA NEPLACUT. SPER SA TRECA O DATA.

    1
    2

  • STANESCU ALINA pe 14 Mar 2008, 21:24
    A DOUA TINERETE

    DACA STII SA VEZI PARTEA PLINA A PAHARULUI E BINE

    2
    0

  • aurora pe 24 Feb 2008, 19:12
    Menopauza

    Nu este atat de rau daca esti optimista, gandesti pozitiv. Eu una am 50 ani, fac zilnic miscare acasa (gimnastica), m-am lasat de fumat de un an si ma simt mult mai bine. Mi-am schimbat parca si filozofia de viata. Am mai multa grija sa mananc mai natural si ceva mai putin ca inainte. N-am fost niciodata grasa dar simt ca metabolismul este mai lenes si se depun caloriile mai repede. Bufeuri nu am decat rar si atunci suportabile. Oarecare labilitate a dispozitiei este prezenta.

    0
    0

  • virginia pe 20 Feb 2008, 14:32
    Menopauza

    Am 49 de ani si am niste bufeuri de nu ma pot impaca cu ele zi si noapte, ameteli si stari proaste in general. Ce imi puteti recomanda pentru cele scrise mai sus. Multumesc, virginia

    2
    3

  • MARIA pe 17 Feb 2008, 13:13
    Menopauza

    Am 54 ani si ati descris toate starile prin care trec; cel mai rau mi se pare mancarimea de piele pe care o am, imi vine sa-mi smulg carnea de pe spate, parca am pojar; exista vreun remediu? Multumesc maria

    8
    1

  • Donamishi pe 14 Feb 2008, 20:11
    Menopauza

    Articolul este foarte complet cuprinde informatii diverse despre aceasta perioada delicata ,informatii strict necesare unei incepatoare sa nu dispere.

    0
    3

  • Donamishi pe 14 Feb 2008, 20:08
    Menopauza

    Este o stare foarte ciudata.poti trece de ea pe nesimtite sau poti trece intr-o stare ingrozitoare.Am avut ghinionul,sa zic asa ,sa trec printr-o perioada de cca 4 luni cu bufeuri ingrozitoare .........doua pe ora cu transpiratii abundente,calduri insuportabile.Cand toata lumea tremura de frig eu stateam in maieu si l-as fi dat jos si pe acela.Am fost sustinuta de familie ,de sotul meu si in paralel am inceput o serie de analize si tratamente specifice sub indrumarea doctorului endocrinolog.Acum ma simt foarte bine desi cateodata cand este prea cald ma apuca din nou grijile.Astai viata fetelor,totul este sa pasiti cu fruntea sus.

    0
    0

  • giniel pe 14 Feb 2008, 19:55

    Mi-ar placea ca toate femeile sa inteleaga,ca menopauza nu este o boala sau o sperietoare,(asa cum incearca unii medici si mai ales cei de familie,sa ne sugereze)ci poate fi o a doua tinerete,daca esti dispusa sa o accepti cu bune si rele.Toata viata este compusa din bune si rele;nu?

    1
    3

  • toma emma pe 14 Feb 2008, 12:17
    De ce ?

    Am 34 de ani si as vrea sa stiu daca am intrat la menopauza precoce? De cand am nascut acum 5 ani, imi vine menstruatia de 2 ori pe an. Sa fie din cauza kg lor in plus pe care le am ? Am 1.55 si 90 kg. Ce parere aveti despre clarinol am vreo sansa sa slabesc cu aceast medicament?

    3
    2

  • Farcas Delia pe 14 Feb 2008, 07:58
    Schimbarile de dispozitie din timpul menopauzei

    Un articol excelent.

    11
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod