Scapa de timiditate!

Probabil cu totii am avut situatii in care ne-am simtit timizi si am fi vrut sa reactionam altfel, mai mult sau mai putin, chiar daca pentru unii aceasta amintire este undeva departe, in copilarie, iar pentru altii este nu mai departe de ziua de astazi.
Daca in copilarie timiditatea era poate de multe ori confundata cu bunul simt, si astfel incurajata, acest lucru are efecte negative pe termen lung. O persoana timida manifesta cu precadere o neputinta sau frica accentuata de a se expune. Vorbitul in public poate deveni o mare problema si daca acesta este o necesitate a serviciului, de exemplu, acea persoana se va trezi marginalizata, fara putinta de a vorbi in sedinte, chiar daca are lucruri interesante de spus, fara a avea curajul de a face prezentari, de a interveni pe parcursul unei discutii.
Acest comportament ajunge in timp sa interfereze semnificativ cu calitatea vietii si predispune persoana la tulburari de anxietate si depresie.

Oricare ar fi motivele pentru care acest comportament s-a dezvoltat, si oricat de departe a ajuns in a periclita relatiile pe care o persoana le are, vestea buna e ca timiditatea poate fi educata. Pentru cineva care a hotarat ca timiditatea nu il ajuta, dimpotriva, e important sa inceapa prin a face schimbari mici, dar semnificative, in stilul sau de viata:

1.
Incepe sa te expui. Chiar daca iti este greu si simti ca ti-au transpirat palmele si ai un nod in gat, nu pierde ocazia de a interveni macar o data pe parcursul unei discutii. Nu judeca apoi care a fot performanta ta in raport cu a celorlalti, cat de bine te-ai exprimat sau daca te-ai balbait sau nu. Scopul tau a fost sa vorbesti si ai vorbit. Deci e un succes.

2. Fa o gafa mica intentionat. Pentru multe personae timide a face o greseala este ceva fatal. Un lucru mic, pe care ceilalti poate nici nu l-au observat, ii strica ziua si se gandeste in continuare obsesiv la cat de mult a putut sa greseasca.
Ca atare, facand o greseala mica intentionat, o sa poti sa iti dai seama ca greselile tale nu sunt chiar asa catastrofale si ca lumea nu le da chiar atat de multa importanta.

3. Cand ai facut o gafa, fii primul care rade. Cu cat esti mai descurajat de greselile tale si te fasticesti mai mult, cu atat le faci mai evidente. Foloseste-le in continuare ca pe un pretext pentru a deschide conversatia si a face comunicarea mai usoara. Caci nu uita, toti facem gafe. Important e sa acceptam ca nu suntem perfecti.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Florin pe 5 Dec 2011, 17:57
    si eu

    asta e o problema uriasa pentru mine, cel mai de pret atribut al meu e faptul ca sunt amuzant, totusi mai am o problema, eu tin totul in mine, si asta ma opreste din interactiunea cu prietenii noi facuti, mie rusine de mine, mie frica de mine, si de faptul ca o sa raman singur.

    0
    0

  • radu_arad_20 pe 27 Oct 2008, 19:38
    E adevarat

    Am si eu 20 de ani si am problema asta, imi e greu sa intru intro discutie cu cineva, bagati id-ul meu de yahoo azrail_gringo ca sa pot vorbi cu cineva despre asta.

    0
    0

  • Cip's pe 19 Sep 2008, 22:53
    Praf

    Eu am problema asta doar cu fetele... aoeluuu sunt un tip frumusel, simpaticut si asta nu o spun eu ci o spun multe fete care ma cunosc dar eu am aceiasi impresie ca sunt urat si ca nu merit ceva anume si asta ma face sa fiu foarte timid... de obicei actionez cand vad ca altu' poate si eu nu??hmm

    0
    0

  • robert pe 4 Apr 2008, 14:59
    Si eu sunt la fel

    Park nu pot vorbi cu oamenii, si ma gandeam ca la barbati nu poate apare chestia asta, ii f greu ii umilitor m-a dus chiar la extreme sa cred ca toata lumea are ceva cu mine, bafta celor timizi care au aceeasi suferintza ca si mine.

    0
    0

  • graziella pe 19 Mar 2008, 15:47
    Si eu am fost la fel...

    O sa treaca cu varsta

    0
    0

  • Alina pe 17 Mar 2008, 21:33
    Sunt rosie de timiditate

    Mersi pt sfatiri, insa nu ma pot debarasa nicidecum de acest viciu daca l-as numi asa. Atunci cand raspund tema la scoala ma inrosesc la fata de timiditate si simt un fior in piept - as da orice sa pot lasa timiditatea unde va departe.

    0
    0

  • laura pe 15 Mar 2008, 11:15
    Si eu sunt la fel

    Sunt foarte bune sfaturile dar cand asa ti-e felul nu stiu dc poate cineva sa te schimbe. Cam aceleasi sfaturi mi la da si mie sotul meu, iar cateodata chiar eu imi impun ca ar trebui sa n-am nicio emotie dar tot degeba, ele vin de la sine si nu le pot controla. De ex. odata la serviciu am fost chemata in birou la director pt a ma intreba ceva, credeti-ma n-am putut lega doua cuvinte si simteam cum tremur toata iar inima parca vroia sa iasa din piept, mi-as dori enorm sa scap de ele.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod