Primul ajutor acordat dependentului de alcool

Alcoolul este substanta de abuz cea mai larg disponibila si cea mai acceptabila cultural. Intr-un anumit moment al vietii consuma alcool 90% din oamenii din majoritatea societatilor vestice, iar problemele legate de alcool apar la aprox 30% din bautori.

Alcoolismul se refera la dovezi de afectari repetate datorate alcoolului, in domenii multiple ale functionarii, in pofida carora persoana revine la consumul de bauturi alcoolice.

Efectele alcoolului asupra organismului

Alcoolul se absoarbe bine din tractul gastrointestinal, in special din intestinul subtire. Varful concentratiei in sange se atinge in 3 pana la 90 minute. Consumul rapid de alcool si consumul pe stomacul gol cresc absorbtia si descresc timpul pana la atingerea varfului alcoolemiei. Organismul metabolizeaza in jur de 1 5ml de alcool absolut pe ora, adica 350 ml bere, sau 120 ml vin sau 30 - 45 ml bautura distilata de cel mult 40 grade.

Efectul sedativ si disponibilitatea larga fac din alcool substanta cea mai frecvent folosita impotriva anxietatii, depresiei, insomniei, fara a se sti ca utilizarea repetata poate cauza depresie, iar sevrajul la persoanele dependente poate cauza anxietate.

Ce poti face pentru a ajuta un alcoolic?

1.
Inceteaza orice "misiune de salvare" pe cont propriu. Auzim spunandu-se: "Las' ca-l schimb eu!".  Pentru ajutor exista specialisti in domeniul dependentelor. Deseori membrii familiei incearca sa-l protejeze pe alcoolic de consecintele negative ale consumului (inventeaza scuze, motive, le platesc datoriile acumulate la bar, le indeplinesc sarcinile in locul lor, etc.). Este imperativ necesar sa se opreasca toate aceste actiuni, astfel incat dependentul de alcool sa experimenteze singur (sa simta pe propria-i piele) efectele propriului consum. Acest lucru il poate ajuta, il poate motiva pe alcoolic sa constientizeze situatia sa si sa-si doreasca sa se opreasca din consum.

2. Nu-i crea "conditii optime" pentru baut, nu fii indiferent fata de bautul lui. De obicei familia celui dependent tolereaza in exces comportamentul consumatorului. Familia, incetul cu incetul, il scuteste de aproape orice responsabilitate: in acest fel visul alcoolicului este implinit, acela de a fi lasat in pace, sa nu dea nimanui socoteala cand si unde a fost, cat si cu cine a baut.

3.
Planuieste cu atentie o discutie cu persoana consumatoare. Este recomandat sa porti aceasta discutie cu persoana in cauza, atunci cand este treaza si cand tu esti intr-o stare de dispozitie calma.

4. Fii clar si specific in exprimare, ca sa nu dai prilej de intrepretari gresite a ceea ce spuneti. Precizeaza clar persoanei dependente ca esti de partea lui si ca atare esti ingrijorat de consumul sau. Aceste precizari pot fi sustinute si intarite de exemple de situatii sau incidente in care alcoolismul lui/ei te-a afectat direct. (Ex. "M-am simtit umilita cand a trebuit sa cer bani imprumut ca sa cumpar paine, asta pentru ca ultimii bani din casa s-au dus pe bautura!")

5. Spune-i clar care sunt pentru tine consecintele consumului de alcool sau ca esti gata sa le suporti doar daca el/ea accepta ajutor spre a se lasa de baut. Nu face promisiuni sau amenintari pe care nu le poti indeplini. Ideea de baza este sa-l faci pe alcoolic sa-si traiasca propriile consecinte ale bautului.
De exemplu: daca a baut si hainele-i sunt ude sau murdare de urina, nu-l schimba, lasa-l sa se trezeasca in ele. Rusinea il poate determina sa faca ceva si sa nu mai bea.

Pentru tine!
 
Pentru tine, pentru neveste, soti, parinti, rude, prieteni:

 

  • Cei care tolereaza raul, comportamentul intolerabil sunt in aceeasi masura responsabili pentru asta;
  • Problema alcoolului nu este singura problema in familie, desi e deseori considerata astfel;
  • Problema consumului de alcool este a alcoolicului, si numai alcoolicul poate face ceva in legatura cu asta;
  • Problema ta reprezinta sentimentele si reactiile tale fata de alcoolic si fata de problema lui /ei legata de alcool - si poti face ceva pentru ele;
  • Acceptarea problemei alcoolicului ca fiind o boala si acceptarea faptului ca tu nu poti vindeca personal aceasta boala iti va permite sa te ocupi de problema ta, de sentimentele tale si de reactia ta fata de alcoolism;
  • Esti responsabil si raspunzator pentru problemele tale, pentru sentimentele tale si pentru reactiile tale ca si pentru dezvoltarea ta personala;
  • Abilitatea ta de a obtine o dezvoltarea proprie, pace si siguranta nu depinde de nimeni altcineva, dar totusi ii poate afecta profund pe ceilalti (copiii sau alcoolicul);
  • Poti motiva alcoolicul prin recuperarea controlului asupra proprii vieti, tu fiind responsabil numai pentru tine insuti;
  • Te iubesti pe tine insuti si iubesti alcoolicul, incetand sa mai acuzi pentru alcoolismul lui /ei si acceptand responsabilitatea.

De psiholog Anca Dumitrescu, Clinica Aquamarin
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MGabriela779 pe 24 Nov 2015, 17:04
    dependenta alcool

    Cunosc pe cineva care va poate scapa de acesta dependenta. mailul meu maringabriela779@gmail.com

    0
    0

  • ionut pe 14 Mar 2015, 20:06
    te pot ajuta lucia

    pt tine lucia.stiu pe cineva care il poate scapa pe sotul tau de bautura.iti las mailu leuionutalex@yahoo.com

    0
    0

  • Lucia pe 28 Feb 2015, 19:12
    alcool

    Traiesc in casa de 20 de ani cu sotul meu, tatal a 2 copii, fiica cea mare are 17 ani si cel mic are 7 ani. De 2 ani, viata noastra de familie s-a schimbat radical. Din cauza problemelor cu alcoolul a suferit 2 AVC. Nu recunoaste ca are probleme, desi dupa 2-3 zile de consum excesiv ajunge in stare convulsiva. Am incercat toate metodele pentru a-l convinge sa renunte la aceasta dependenta, dar in zadar. Nu vrea sa discute si nu isi lasa familia sa-l ajute, singura ocazie de comunicare este atunci cand este beat, motiveaza ca "viata nu mai e cea care a fost". Sunt incapabila sa-l mai ajut. Nu gasesc nicio cale de convingere. Am ajuns la capatul puterilor.Sunt intr-un permanent stres, atat eu cat si copiii. Singurul lucru bun e ca nu este violent, dar ma doare sa-l vad cum se distruge singur.Am nevoie de el si il vreau inapoi, asa cum era. Va rog ajutati-ma ! Multumesc !

    0
    0

  • carmen pe 19 Feb 2015, 16:28
    alcool

    am trait 23 de cu ani sotul meu din care daca au fost 5 ani buni ,de 2 ani am divortat locuim impreuna ,nu am facut partajul de teama sa nu piarda partea lui si sa se intoarca sa stea pe capul meu si al baiatului nostru . din 2001 a inceput sa bea zi de zi desi avea un serviciu bun avea si posibilitatea sa bea .in tot acesti ani am trait numai in scandal si vorbe urate ,tipete si urlete , Pana sa divortam am plecat cu chirie .mi-a fost greu dar m-am linistit am facut tratament mergeam la un cabinet de Neuropsihiatrie si m-am pus pe picioare ,Stam impreuna impartim aceeasi casa dar este ingrozitor ,ma bucur de 1 sau 2 seri la 2-3 saptamani sa dorm linistita traiesc cu teama in fiecare zi ca daca-l gasesc beat ; am incercat cu prieteni colegi sa discute problema lui ,dar nu -si accepta boala el crede ca toata lumea ii vrea raul ,el nu este beat el bea doar putin ca tot omul si el este bine asa .Ce este mai rau ca dragii lui parinti,fostii mei socri il alimenteaza cu baura ,stau undeva la tara unde se face vin si tuica , si cand aud ca vrea sa plece la ei ii trimit bautura ca sa nu mai fie deranjati de prezenta lui. Le este frica si lor de el si nu-l vor prin preajma .asa ca nu-I interezeaza cand bea si ce face ,Parintii lui nu au stiut decat sa ma judece in rau , dar nimic nu ramine ne platit pe pamantul asta ; As dori sa pot sa-mi schimb viata vreau liniste am nevoie de un loc linistit .

    0
    0

  • Mama pe 5 Nov 2014, 22:23
    alcool

    Buna seara ! VA ROG DIN SUFLET !ajutor !fata mea are 40 de ani si are o fetita in varsta de 7 ani ! este singura ,nu se poate ateasa de nimeni pentru ca bea ! Si cand bea nu are stop !Devine violenta si se cearta cu toata lumea !Nu vrea sa fie ajutata ,spune ca a avut de la cine sa invete (tatal ei a baut) !!Cand nu bea este o fata buna !ce pot face ?va multumsc

    2
    0

  • maria pe 21 Aug 2014, 12:05
    problema de familie

    buna!tatal meu are o problema mare,a avut ceva probleme de sanatate,adica are un picior amputat dupa asta a inceput sa bea,acum a ajuns sa bea zilnic,si mai face si probleme...spuneti-mi va rog ce am putea sa facem ca sa il ajutam sa nu mai fie dependent de alcool?

    0
    0

  • bruce-alcoolic pe 28 Iun 2014, 19:34
    AA si Al-Anon sunt solutia!

    Alcoolicii Anonimi si Al-anon (pentru familii) va pot ajuta! Am baut vreme de 28 de ani si nimeni nu m-a putut ajuta. AA mi-a salvat mie viata si familiei mele! Puteti gasi aici ceea ce va intereseaza: http://alcooliciianonimi.ro/index.php/ro/ sau: http://www.aaforum.ro/index.php

    0
    0

  • cristian pe 28 Apr 2012, 12:49
    Stop alcool

    nici odata nu e prea tarziu pentru a ajuta un dependent de alcool.intradevar daca se intervine la timp poate sa elimine dependenta mult mai usor dar se poate vindeca chiar daca a ajuns fff dramatic.trebuie doar sprijinit, ajuta sa inteleaga ca are o problena si poate sa fie ajutat. eu am avut aceeasi problema cu tatal meu care a ajuns sa bea ffff mult.si-a pierdut serviciul, mama a divortat si a ramas singur cu alcoolul.la prima vedere si eu am zis la fel ca nu mai are nici o sansa si am zis ca asta e.dar cautand tot mai multe solutii, am adunat o gramade de informatii si am decis as incerc sa il ajut.inradevar la inceput a fost fff greu finca nu era zi in care sa nu consume alcool si din cauza asta nu puteam sa ma inteleg cu el.intr-o zi fara sa stie el am schimbat iala la usa si am reusit sa il inchid in casa si sa il tin cateva zile fara alcool.ii dadeam portii mici de alcool fiidca intrase in sevraj dar dupa 2 zile a inceput sa nu mai consume deloc.cam asta e primul pas daca ajunge intr-o situatie critica.dupa lupta asta au urmat niste sedite la psiholog si apoi o terapie cu niste programe audio special facute pt asa ceva. programele le-am gasit pe www.moreofyou.ro.va spun sincer ca se poate.trebuie doar sa doriti sa il ajutati daca vedeti ca are problema.daca interveniti la timp poate fi mult mai usor.va doresc successsss si spuneti STOP ALCOOL.bafta

    2
    1

  • liliana pe 9 Iun 2008, 19:43
    alcoolul

    Felicitari pt articol. Ar fi bine sa publicati si ce ar putea face o familie pt un dependent de alcool... si ma refer la ce centre ar trebui sa apeleze pt ajutor.

    1
    0

  • dorinta pe 9 Iun 2008, 14:44
    felicitari!

    Felicitari pentru articol! Sa mai postati articole de genul acesta! Din pacate multi avem probleme pe aceasta tema... atat stiu ca motivatia este importanta si multa ambitie. Sunt oameni de vaza care sunt alcoolici dar nu recunosc si e important ca in primul rand sa recunosti ca ai nevoie de ajutor!

    0
    0

  • gabi pe 9 Iun 2008, 00:30
    Risipa

    Am irosit 20 ani din viata tot sperind sa se corecteze ex sotul meu, am avut si eu probleme cu familia lui pt ca erau toti la fel, si bietul om muncea si era dreptul lui, si am crescut 2 baieti dezorientati care nu mai stiu ce vor de la viata (cu tata sau fara) am impartit si o casa si el cand a terminat partea lui a venit iar pe capul nostru, acum visam sa ne mutam la casa si cel mare (18 ani) mi-a zis clar ori el ori tata?

    0
    0

  • danadan77 pe 7 Iun 2008, 14:58
    sa stai cu un alcoolic si pe deasupra si violent verbal sau fizic nu denota altceva decat nesiguranta femeii, frica ei de a o lua de la capat!

    E GROAZNIC CAT DE MULTE FEMEI STAU CU UN ALCOOLIC!!! CUMPLIT! SI CEL MAI TARE MA DOARE CA MINT CU NERUSINARE ATUNCI CAND SPUN... STAU PTR COPIL, SAU... CAND E TREAZ E CEL MAI BUN SOT DIN LUME!!! DUMNEZEULE TREZITI-VA PANA CAND COPII NU APUCA SA VA URASCA CA STATI CU ASA UN DOBITOC CARE VA MANANCA VIATA SI LOR, COPIILOR SI VOUA. CREDETI CA UN COPIL E FERICIT CU ASA UN TATA? ATI STAT DE VORBA CU EI SA VEDETI CE SIMT ATUNCI CAND TATA VORBESTE URAT SI TARE, CAND VA MAI SI BATE DOAMNE FERESTE SI CAND DUHNESTE A BAUTURA? INTREBATII DACA AVETI CURAJ!!! SI NU MAI PERSISTATI IN MINCIUNA CA LUMEA ASTA NU ARE DOAR UN BARBAT. AVETI CURAJUL SA O LUATI DE LA CAPAT. MERITATI SA AVETI PARTE DE LINISTE SI DVS SI COPIII!!! DE CE DOAR IN TARILE SLAB DEZVOLTATE FEMEILE ACCEPTA INTR-UN PROCENTAJ MAI MARE ASA CEVA? PTR CA LE E FRICA DE.. PARTEA FINANCIARA, DA... DAR ASTA NU INSEAMNA CA FEMEILE NU GASESC MAI USOR DE LUCRU DECAT BARBATII!! SI ATUNCI DE CE VA E FRICA SA O LUATI DE LA CAPAT FARA UN CRETIN LANGA VOI????

    0
    0

  • cris pe 7 Iun 2008, 13:36
    corectare....

    ... din jurul alcoolicului... am vrut sa spun

    1
    0

  • cris pe 7 Iun 2008, 13:34
    din pacate....

    ... uneori, oricat am lupta noi, cei din jurul alcoolului, se dovedeste a fi, pana la urma, o cauza pierduta:(... ani de zile i-am fost LUI alaturi, am discutat ore intregi despre aceasta problema. In momentele de luciditate recunostea ca are aceasta problema si promitea sa coopereze in vederea vindecarii, ptr ca dupa "un pahar" sa ma acuze ca exagerez si ca inventez eu aceasta problema:(... am intrebat de nenumarate ori cauza care il impinge la a bea... am fost derutata cand mi s-a raspuns: "PENTRU CA IMI PLACE!!!"... cu toate astea, am continuat in a-i fi alaturi, pana in momentul in care a devenit violent, punand in pericol viata mea, singura care ramasese sa fie parinte, el fiind qvasi-permanent absent din viata de familie... iar daca el a dorit sa nu mai revina intre noi,ci sa ramana in "lumea lui", singura solutie a fost DIVORTUL... LA URMA URMEI, NU TE POTI LUPTA CU MORILE DE VANT... ALCOOLICUL ARE O PROBLEMA: ALCOOLISMUL... CEI DIN JURUL LUI, DIN PACATE, SUFERA MULT MAI MULT!

    0
    0

  • margareta pe 7 Iun 2008, 12:19
    primul ajutor acordat dep[endentului de alcool

    Eu de 40 de ani, am alcoolic in casa si oricit am incercat eu sa rezolv problema lui nu am reusit, cu toate ca am aplicat toate sfaturile date pertinent de specialist e o boala grea si niciodata nu se recupereaza, pacat ca ministerul sanatatii nu o recunoaste ca boala si sa fie tratata ca atare prin medicamente, programe speciale si chiar nu ar strica sa fie si specialisti doctori in alcoolism. Si familia si cei din jur sufera, societatea si nu in ultimul rand chiar alcoolicul care nu mai are putere sa lupte. Bun articolul, felicitari

    7
    0

  • elis elis pe 7 Iun 2008, 12:09
    dependenta de alcool

    Parintii mei au fost alcoolici... din cauza asta au si murit la un moment dat... fratele meu s-a sinucis din cauza consumului excesiv de alcool. Ce este important, este ca eu am inteles efectul negativ pe care il exercita alcoolul in viata mea... am luat masurile necesare... si mi-am cladit viata asa cum am considerat eu de cuviinta. Sfatul meu? Nu va lasati pacaliti de alcool... nu merita. Chiar daca mi-as fi dorit ca parintii mei sa fie altfel ( fara alcool) am fost alaturi de ei... atat cat s-a putut... dar viata mea a fost si ramane viata mea.

    3
    0

  • tanya pe 7 Iun 2008, 08:02
    Alcoolismul.........

    Din pacate sunt destule situatii in care chiar nu ai ce sa faci pentru ca daca incerci o discutie la trezie se termina prin a fi agresata, pentru ca daca ii spui ca, copiii sunt dezbracati si desculti si sunt umiliti de colegii de scoala iau bataie si sunt persecutati copiii, pentru ca la trezie e de 10 ori mai rau decat beat si practic iti sunt inchise toate caile de intelegere sau comunicare. Eu am avut o asemenea viata si abia cu sase luni inainte de a muri tatal meu a renuntat definitiv la alcool. Pacat insa ca niciodata in 31 de ani nu am putut sa-mi cunosc sau sa-mi apropii in vreun fel parintele. Pacat ca nu stii sau pur si simplu nu poti sa faci nimic si cel mai dureros e atunci cand se stinge iar tu n+ai apucat sa-i spui cat il iubesti... de frica.

    1
    0

  • taturodica pe 6 Iun 2008, 05:59
    dependenta de alcool

    ce facem in cazul cand parintii lui te cearta tot pe tine ca nu ii iei de baut si ii cumpara ei spunand ca baiatul munceste si trebuie sa bea si el cu toate ca se ajunge cateodata si la 2 sticle cu bere de 2L pe zi +ceva pe deasupra?

    1
    0

  • Mia pe 5 Iun 2008, 13:20
    genetic

    Am un fiu, departe de mine, nu pot comunica pe aceasta tema, banuiesc ca a scapat frinele, poate sa mosteneasca problema tatalui sau, dupa o experienta de viata devastatoare ?!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod