Nu simt ca vin sarbatorile!

Desi in filme Craciunul e o sarbatoare care aduce intotdeauna rezolvarea problemelor si miracolul unui sfarsit fericit, in viata reala simti ca lucrurile nu sunt intotdeauna asa. De ce se intampla lucrul acesta si care ar fi solutia pentru a iesi din impas iti spune Lena Rusti, psihoterapeut si specialist TopSanatate.
Uneori nu ai nici timpul de a cauta cadoul potrivit, nici dispozitia de a simti sarbatoarea, problemele te coplesesc si parca un iti doresti decat sa treaca si sa nu mai auzi pe toata lumea vorbind despre asta. De ce? Iata cateva cauze:


Lipsa timpului liber

Pentru unii din noi sarbatorile inseamna doar mai multa munca sau cel putin nu e deloc o perioada in care sa iti poti lua mult liber. Oricat de multi bani ai castiga, nu e placut sa lucrezi in ajun de sarbatori, sa te concentrezi la cifre, la cuvinte, la coafuri sau la rezolvat probleme in timp ce clientii tai poate iti povestesc deja despre primele zile de vacanta.


E trist, insa faptul ca, prin natura serviciului tau ai hotarat sa iti asumi si astfel de consecinte, nu te ajuta deloc sa gandesti negativ si sa vezi in asta doar frustrarea. Oricat de mult ai lucra, tot iti va ramane niste timp liber. Foloseste-ti resursele pentru a face ceva special pentru tine si pentru cei care iti sunt dragi.

Daca, de exemplu, lucrezi pana in ajunul sarbatorilor si nu poti sa pleci de acasa, desi ti-ai dori acest lucru, nu trai tristetea faptului ca nu poti pleca, ci gandeste-te cum poti sa simti sarbatoarea. Orneaza-ti apartamentul sau camera preferata ca pentru sarbatoare, cumpara-ti niste lucruri care sa iti dea un sentiment de rasfat si de bucurie.



Lipsa banilor

Deseori auzim expesia: "nu am suficient bani ca sa simt ca vin sarbatorile". Comercializarea sarbatorilor ne-a facut tot mai mult sa asociem starea de bine cu  cheltuitul banilor. Insa nu asta e mesajul sarbatorilor de iarna. Asa ca poti folosi lipsa banilor ca pe o buna ocazie pentru a deveni creativ si a gasi o modalitate originala de a-ti exprima sentimentele si emotiile.

Gandeste-te la niste gesturi care pot fi importante pentru tine si care nu inseamna cheltuiala de bani. De exemplu, poti merge sa vizitezi targurile de Craciun fara sa cheltui bani acolo.
Poti merge la expozitii sau la activitatile organizate in aceasta perioada si sa te bucuri de muzica, de lumina, de atmosfera speciala.

Asculta muzica care te face sa te simti bine, vorbeste cu oamenii care iti sunt dragi si fii mai activ. Aceste lucruri iti vor da tonusul pe care ti-l dau o gramada de bani cheltuiti. Si gandeste-te ca toate aceste lucruri le poti obtine mult mai simplu, fara sa iti incarci cartea de credit.


Stresul cumparaturilor

"Nu suport aglomeratia si cumparaturile de sarbatori!" -  daca asta simti, cu siguranta nu esti singura. Desi "terapia" prin cumparaturi pare foarte la moda, cumparaturile pot deveni foarte obositoare, mai ales daca e aglomerat si nu ai starea potrivita.
Ca sa eviti o zi foarte proasta, orienteaza-te din timp, cauta locuri mai mici pentru a face cumparaturile, fa-ti o lista cu persoanele si cadourile de care ai nevoie sau incearca si cumparaturile online.

Sarbatoarea este o stare, un un lucru. Redescopera asta si invata-i si pe cei dragi. Da-ti voie sa te simti bine, sa darui si sa primesti!
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Coni pe 18 Dec 2008, 17:22
    E OK SA FII TRISTA!

    E in regula sa fii trista, ai multe motive sa fii trista si uneori a fi trist ajuta mai mult decat sa fii indiferent sau decat un fals optimism. Tristetea este o stare naturala, un anotimp al sufletului. Doamne fereste, sa mai ai in plus si stresul ca esti trist si nu ar trebui!Si totusi, va trece si acest anotimp la un moment dat, dar usor ... usor...

    0
    0

  • elena matei pe 18 Dec 2008, 17:06
    Sunt trista...

    EU UNA SUNT TRISTA SI NIMENI SI NIMIC NU-MI POATE ALUNGA TRISTETEA... SUNT TRISTA PENTRU CA ANUL ACESTA BLESTEMAT MI-AM PIERDUT PE MAMA MEA... SUNT TRISTA CA NU AM ALATURI DE MINE DE 9 ANI PE UNICUL MEU FIU... SUNT TRISTA PENTRU CA NU SUNT DELOC BINE DIN PUNCT DE VEDERE AL SANATATII... SUNT TRISTA PENTRU CA NU AM DE DATA ACEASTA NICI UN SENTIMENT DE BUCURIE... NU MAI TIN MINTE DE CAND NU AM RAS... SUNT TRISTA SI NIMENI NU MA POATE SCOATE DIN ACEASTA STARE... IMI PARE RAU DAR SUNT DUREROS DE TRISTA...

    0
    0

  • Sanda Valeria pe 17 Dec 2008, 10:53
    Sarbatoarea este o stare!!!

    Simt si eu ca sarbatoarea este o stare! Am fi fericiti sa ne redescoperim adevarata sursa a fericirii care este in noi. Ce s-ar putea intampla? S-ar putea supara comerciantii ca nu ne-am mai lega de atatea lucruri cand vin sarbatorile ;-)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod