Motive pentru care refuzam schimbarile

Schimbarea este o parte din viata. Am putea spune o constanta, desi poate ca suna paradoxal. Crestem, ne transformam, ne schimbam noi insine si avem apoi impact asupra a ceea ce se intampla...
Schimbarea este o parte din viata. Am putea spune o constanta, desi poate ca suna paradoxal. Crestem, ne transformam, ne schimbam noi insine si avem apoi impact asupra a ceea ce se intampla in jurul nostru. Valabil si pentru ceilalti. Prin urmare, intreaga viata avem parte de schimbari, pe care le gestionam in functie de imprejurari. Pot fi schimbari emotionale, fizice, de cariera, de perspectiva si nu numai.

Teoretic este un lucru bun. Schimbarile sunt necesare, altfel viata ar fi monotona, nu-i asa? Din fiecare avem ceva de invatat. Atunci de ce foarte multi oameni sunt reticenti in fata schimbarii? De ce, in multe cazuri, o refuza, i se opun cu mai multa sau mai putina vehementa?

1. Impresia ca nu este nevoie de o schimbare, ca lucrurile merg bine asa cum sunt in prezent


Ti se propune un nou mod de lucru, desi tu crezi ca procedurile actuale sunt eficiente si au rezultate bune. Nu vrei sa schimbi nimic.
De ce ai face-o? Poate ca noua metoda va avea puncte slabe care iti vor da peste cap rezultatele si programul. Mai ales atunci cand ceva merge bine, nu prea ai motive sa schimbi acel ceva, din comoditate si sentimentul sigurantei. Avem nevoie de stabilitate, si, daca n-o gasim in lucrurile care merg bine, atunci unde?

Pe de alta parte, daca scopul schimbarii nu este clar, cu atat mai mult suntem mai reticenti in fata unei modificari de acest fel. In acest sens, este nevoie de o comunicare cat mai buna, cu atat mai mult cu cat adesea ne e mult mai greu sa acceptam ideile altora decat sa initiem propriile schimbari.

2. Lipsa controlului


Ceva ce cunosti este de obicei ceva ce poti controla. Necunoscutul este mai problematic in acest sens.
Daca te muti intr-o casa noua, intr-un nou cartier, nu te descurci la fel de usor pe cat te descurcai inainte, nu-i asa? In afara de faptul ca, desi ai pus de curand fiecare lucru la locul lui, s-ar putea sa nu te obisnuiesti imediat cu noua lor aranjare, te poti trezi ca, daca ti se face rau, nu stii unde este cea mai apropiata farmacie sau cea mai apropiata clinica.

In general ne place sa detinem un oarecare control asupra vietii si activitatii noastre, iar atunci cand ceva se schimba, inevitabil simtim un oarecare grad de nesiguranta, mai mult sau mai putin durabil. Daca iti schimbi serviciul, nu e normal sa te temi ca s-ar putea sa nu faci fata, sa nu te intelegi cu ceilalti sau cine stie ce alte aspecte ce acest gen? O schimbare presupune asumarea unui asemenea risc si a cedarii unei parti din control si siguranta pe care le detii in situatia curenta.

3. Cere timp si efort


Cand faci o schimbare, trebuie s-o integrezi in viata ta, iar asta rareori se poate face cu usurinta si instantaneu. Adaptarea cere adesea timp si trebuie sa te straduiesti, asta in afara faptului ca ai de invatat lucruri noi.
Si, pe masura ce inaintam in varsta, desi se spune ca omul cat traieste invata... suntem adesea tot mai putin dispusi sa invatam si sa ne adaptam unor imprejurari noi. Avem nevoie de siguranta lucrurilor pe care le cunoastem si efortul de a ne adapta la altele este considerabil, mai ales daca nu iti prea plac noile circumstante.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod