Invinge-ti fobiile! (I)

Tuturor ne este din cand in cand teama. Este o emotie fireasca, inevitabila, inscrisa in codul genetic si functioneaza asemanator unui instinct. Fiecare o simte altfel...
Tuturor ne este din cand in cand teama. Este o emotie fireasca, inevitabila, inscrisa in codul genetic si functioneaza asemanator unui instinct. Fiecare o simte altfel, in functie de ceea ce ne provoaca teama si de alti factori. Este o senzatie de multe ori utila. De exemplu, un om care nu stie sa inoate se va teme de ape adanci. Astfel, teama il va mentine in siguranta.

Fobia, pe de alta parte, este o teama irationala, intensa, fata de o situatie, obiect, persoana, activitate, ori fata de mai multe. Persoanei in cauza ii este excesiv de frica de ceva, desi stie ca, in realitate, obiectul temerii sale nu ii poate face atat rau pe cat i se pare.

Trebuie facuta diferenta intre fobie si teama (sau neplacere). De exemplu, in copilarie ne este frica de intuneric, de monstri, de singuratate, dar, in timp, invatam ca nu avem de ce sa ne fie teama si ne obisnuim sa stapanim asemenea spaime, pana in momentul in care nu le mai simtim. Apoi, ne este instinctiv neplacut sa privim un sarpe sau un sobolan; este un impuls aproape genetic, dictat de instinctul de supravietuire. Reactia in cauza nu este insa atat de puternica precum in cazul fobiei, care implica o reactie anormala sau ilogica a creierului.

Cele mai multe fobii apar in copilarie, cand ne este mai greu sa facem fata stresului decat la maturitate. Unele fobii dispar de la sine dupa o perioada de timp, altele raman intiparite in psihic. Statisticile arata ca femeile sunt de doua ori mai predispuse la fobii decat barbatii.

De regula, un eveniment specific este cel care provoaca trauma, declansand un mecanism de aparare de fiecare data cand esti pusa din nou in situatia respectiva.
Unele fobii pot fi genetice - s-a constatat predispozitia de a avea o anumita fobie in cadrul aceleiasi familii, indiferent daca membrii ei traiesc impreuna sau separat.

Din punct de vedere fizic, conform wikipedia.org, fobiile sunt legate de o zona a creierului localizata in spatele glandei pituitare, care secreta hormonii fricii si ai agresiunii. Odata eliberati in trup, acestia comanda, de obicei, reactia de a fugi. Persoana care sufera de o fobie simte o frica intensa, dorinta de a se indeparta, un tremur necontrolat, greata, atac de panica; reactiile pot duce pana la pierderea cunostintei.

Fobia se manifesta, in primul rand, printr-o dorinta puternica si nerezonabila de a evita obiectul fobiei, adesea cu impact negativ asupra vietii de zi cu zi, a carierei, a posibilitatilor de a face un lucru sau altul. Refuzi sa fii avansata pentru ca aceasta avansare presupune discursuri sau prezentari si ti-e teama sa le faci. Iti doresti sa ai copii, dar iti este groaza de sange si de durere. Iti plac calatoriile in locuri noi, dar ti se taie picioarele cand te gandesti la zborul cu avionul.

Suna cunoscut? Daca acesta este cazul, vorbim despre fobie si trebuie tratata inainte de a face mai mult rau decat a facut deja. Chiar daca ti se pare ca nu-ti poti tine sub control teama, exista procedee care te pot ajuta s-o faci. Din pacate, nu toata lumea isi trateaza fobiile si, ca atare, sufera foarte mult din cauza lor. De ce s-o lasi sa-ti strice viata si sa te impiedice sa faci atatea lucruri, cand poate fi tratata?

Psihologii impart fobiile in trei categorii principale:

  •   fobii specifice - declansate, in general, de un singur element, precum paianjenii, cainii, ascensoarele, apa, zborul, inaltimile, teama de anumite boli etc.
  •   agorafobia - teama de spatii deschise sau de mari multimi de oameni
  •   fobia sociala - teama ce implica alti oameni sau situatii sociale, precum vorbitul in public, teama de a fi judecata, ce duce pana la aversiunea de a manca, bea, dansa sau chiar scrie in public.
    Poate fi fobie sociala generala sau fobie sociala specifica, ce se declanseaza numai in anumite situatii.

Multe dintre fobiile specifice sunt extensii ale unor temeri pe care le au cei mai multi oameni - frica de paianjeni, de serpi, de caini, de inaltimi si asa mai departe. Cei care au asemenea fobii evita cat de mult pot obiectul care le cauzeaza atacul de panica.

Teama de diverse imprejurari sociale este destul de raspandita intre cei care au o parere proasta despre propria persoana si care isi fac foarte multe griji in privinta felului in care sunt perceputi si judecati de cei din jur. Acest gen de fobie se manifesta prin anxietate extrema, cu simptome precum roseata puternica in obraji, transpiratie, tremur, ameteala, palpitatii, gura uscata etc.

O persoana din zece sufera de aceasta fobie si aproximativ jumatate dintre acesti 10% au fobie sociala generala, in timp ce, in cazul celorlalti, se manifesta in situatii anume, precum discursuri in public sau prezentari, afirma ABC.net.

Aproape toata lumea are o senzatie de incomoditate la un moment sau altul in situatii sociale. Cum stii insa ca e ceva serios, care necesita ajutor?

In principiu, daca teama de a nu fi ridiculizat te impiedica sa vorbesti cu altii si sa te comporti normal, daca eviti cu inversunare activitatile in care tu esti in centrul atentiei, daca a nu fi luata in ras este una dintre cele mai mari temeri ale tale, probabil ca este un caz mai mult sau mai putin sever de fobie.

Ce faci cand ai o fobie?


Exista mai multe metode de a trata fobia. Cea mai indicata este cea prin terapie, sub supravegherea unui specialist, cu rezultatele cele mai bune.
Si terapiile sunt de mai multe feluri. Site-ul ABC.net.au descrie cateva modalitati:

Terapia cognitiv-comportamentala (TCC)


Este un mod de a-ti modifica perceptia asupra elementului care provoaca fobia, astfel incat sa il privesti mai rational si sa simti mai putin acut teama. Modalitatea se bazeaza pe logica, pe sublinierea si intelegerea a ceea ce este mai probabil sa se intample decat pe ce iti este tie teama ca se va intampla.

De exemplu, in loc sa te gandesti: "Sunt atat de nervoasa, de emotionata, nu ma voi descurca deloc, vor rade de mine!", esti conditionata sa inveti sa iti spui: "Pot sa fiu emotionata, ceilalti se asteapta la asta, dar pot sa ma descurc, ei vor sa auda ce am de spus, imi voi gasi cuvintele."

Terapia prin expunere


Este tot un tip de terapie cognitiv-comportamentala, utila mai ales pentru fobiile specifice, precum teama de paianjeni. Presupune ca persoana, instruita si supravegheata de un specialist, sa se expuna in mod treptat si repetat obiectului de care ii este frica.

De exemplu, la inceput pronunta numele fobiei, pana cand nivelul de stres asociat devine suportabil, apoi priveste o fotografie si asa mai departe, pana la infruntarea directa a fobiei, precum prezenta unui paianjen in apropiere. Ideea de baza este ca, atunci cand esti (intr-un mediu controlat) in prezenta obiectului, fiintei sau situatiei de care ti-e teama, panica incepe sa scada prin constientizarea faptului ca prezenta respectiva nu ti-a facut rau, asa cum te indemna fobia sa crezi.


Tehnici de relaxare


Este vorba despre metode de a respira si de a relaxa progresiv muschii, cu scopul de a elibera anxietatea simtita atunci cand se manifesta teama asociata fobiei.

Medicamente


Exista mai multe tipuri de medicamente care amelioreaza starea de tensiune in momentul in care stii ca vei avea contact cu obiectul sau situatia care-ti starneste teama. Majoritatea se elibereaza doar cu reteta.

Hipnoza


In acest caz, specialistul in hipnoza poate afla cauza, intamplarea care a starnit fobia, si iti poate influenta teama la nivel subconstient, astfel incat aceasta sa slabeasca si sa dispara cu totul in timp.

Exista si moduri de a-ti tine sub control, cel putin in parte, fobia; vom vorbi despre acest lucru in articolul urmator.
 

Comentarii (24)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • costel pe 8 Dec 2014, 20:32
    anxietare si atac de panica

    simtomele atacului de panica le aveam si inainte..dar nu stiam ce e ala atac de panica.veneau le controlam destul de usor...in momentul cand am stiut ca ele sunt simtomele unui atac de paniaca fff greu le pot controla.ce sa fac

    0
    0

  • georgeta pe 6 Apr 2014, 23:04
    mi-e frica sa alerg

    Anul trecut am dat examen la Academia de Politie si am cazut la probele sportive.Ma antrenez incontinuu pentru aceste probe ,dar cand profesorul vrea sa ma cronometreze si sa imi testeze progresele,ma apuca tremuratul,frica si creierul meu imi spune ca nu o sa reusesc:(.Va rog sa imi dati un sfat.

    0
    0

  • dana pe 13 Ian 2014, 12:41
    teama de insecte

    Buna, ma numesc dana, am 32 de ani, si vreau sa intreb, daca stie cineva,ce metoda exista sa inving aceasta teama(in afara de psiholog). Doar daca vad o insecta(gandac) mi se face rau, transpir, tremur, imi scade tensiunea si am stare de lesin...... Va multumesc

    0
    0

  • alex pe 12 Nov 2012, 20:53
    fobia de a vb cu necusoscuti

    nu se poate sa suferim atata doar pt. ca ne este frica de ceva . Voi aveti noroc eu cand sun speriat incep sa ma balbai , parca nu mai sunt in lumea asta , sunt cazuuri in care si lacrimez din cauza asta deoarece am in minte un singur lucru : ma panichez si nu mai siu sa vorbesc, ma balbai , ce sa fac?

    0
    0

  • lucian pe 16 Ian 2012, 23:22
    Fobie sociala

    Buna , numele meu este lucian .. am o mare problema cu care ma confrunt de un an de zile . aceasta este fobia sociala , anxietate . nu reusesc sa socializez deloc cu lumea din jur , imi e frica sa vorbesc cu persoane pe care nu le cunosc .. si daca sunt nevoit de cele mai multe ori am palpitatii , transpir si incep sa ma balbai .. tin sa precizez ca am fost consumator de cocaina si probleme astea au aparut imediat dupa ce am inceput sa numai consum deloc ...as vrea sa stiu daca pot face ceva sa scap de fobia asta pentru ca incepe sa se transforma in singuratate si izolare sociala ..

    2
    0

  • marina pe 16 Nov 2011, 19:45
    frica....

    buna! numele meu este simona,am 21 de ani si de aproximativ 2 ani ma confrunt cu o teama pe care nu o pot depasi...la inceput imi era teama doar cand mergeam undeva unde era multa lume ex:petreceri ,cluburi autobuz ;dar de ceva timp aceasta stare s-a amplificat tot mai mult .....mi-e teama sa plec singura de acasa,mi-e teama de locurile aglomerate ,mi-e frica sa merg undeva departe ,gen excursii....mi-e teama de oameni..am impresia k imi fac rau,iar aceste lucruri imi provoaca stari de voma,ameteala.......nu stiu ce sa mai fak sa scap de aceasta stare...nu mai suport....poate sa ma ajute cineva?

    5
    0

  • alesul pe 8 Iul 2011, 07:41
    teama

    teama';vinr de la diavol, el a inselat pe adam,maninca si nu vei muir,apoi adam a fost cuprins de teama,sa ascuns de Dumnezeu

    9
    3

  • tanase marian pe 13 Sep 2009, 12:22
    providenta......

    un al doilea caz ,,nu bizar,, ,recent am cazut de pe casa , nu am avut ,,atac de panica ,, an fractiunile de timp cat cadeam , ma gandeam a evita caterea letala ,,an cap,,......am cazut an maini , m am rasucit pe spate , cazand antr un canal fiind doar ,,scalpat,, de o placa metalica,am lesinat sub hemoragie, am fosy operat fiind scalpat,, cu narcoza, si spitalizare o saptamana...rolul marelui creator cert ,eual am zilnic an apropiere conversez cu ,,el,, ma simt protejat an toate momentele vietii mele....sic volo nihil sine deo...

    2
    1

  • tanase marian pe 23 Iul 2009, 15:24
    realitate,an realitate

    excelentele voastre ,capatam ,ni se implanteaza un sindrom fobic , asta este sigur depilda dintr o casnicie trista ,la care nu am putut renunta pentrua nu facerau copiilor am ramas cu o fobie urata legata de un cuvant,fraza ,urata asemenea....scuze pentru scrisul dificil ,,nu agramat,, am o disfunctie neurologica datorataunui accident vascular anca an remisie ...o consider lenta rezolvabila ,sub control.....subiectul acum...sunt sub imperiul fobiei dar la capitolul ,,atac de panica,, sunt un individ puternic ,forte sa zicem ....recent domnul mi a pus an fata o problema grava pe care , binecuvantat fie, l am depasit....am cazut de pe casa , an cadere m a scalpat u tabla dura, dar an timp ce cadeam am si acum clar momentul am fost constient sa nu cad an cap de la trei metrii,am cazut an maini, am plonjat pe spate ,si apoi am aterizat antr un canal,am scapat cu leziuni tratabile usor ,,binecuvantat fie domnul,.... nu sunt sectant cu toate ca si asta sepoate post89 eu nu l percep pe dumnezeu ca pe un mosulet care ne bate pe umar ci ca pe creatorul universului.....cand revad antamplarea ami dau seama ca numai un bun si sacru anger pazitor putea face asta, .....alta data am cazut cu fruntea de beton ,un impact dur, m am trezit cu doua degete pe frunte ,am crezut ca le am fracturat, au fost acolo spre protectia mea dirijate de acelasi bun anger pazitor am domnului si al meu,binecuvantate fie ,,fortele divine ale universului,,... multumesc excelentelorvoastre pentru permisivitate...sic volo nihil sine deo...

    0
    0

  • AnonimDesigur pe 22 Iul 2009, 22:25
    Si eu am fobie sociala

    Buna! Am fobie sociala de cand ma stiu, am 21 de ani, cine are fobie sau crede ca ma poate ajuta cumva, sa ma contacteze pe ID-ul : AnonimDesigur2008@yahoo.com

    0
    0

  • florin pe 8 Feb 2009, 20:32
    frik de avion inaltimi

    ce plasture sau medikment pot sa iau innainte de a urk in avion sau cum pot sa inving frik de aglomeratie la autobuz

    1
    0

  • tanase marian pe 28 Sep 2008, 12:07
    astral...an astral...acolo sa cautam...

    exista o teorie aceea a rezonantei infinitezimale propusa de o cercetatoaer astrolog ,american la origine cu un doctorat an astrologie caredefineste o actiune prin rezonanta infinitezimala ...cautati ce semnifica rezonanta de orice fel am cauta fata de cerul de nastere decelat prin cercetarea stiintifica a acestuia este de fapt legatura noastra cu universul apropiat, andepartat si foarte andepartat...scuzati scrisul telegrafic nu agramat am o disfunctie usor an regresie mana stanga nu coopereaza ,fuge usor...multumesc pentru antelegere...acolo cautati tot ce vi se exprima de la creator,an aceasta viata ,oricum cu si sub o logica absconsa...sic volo nihil sine deo...

    0
    0

  • tanase marian pe 6 Sep 2008, 23:17
    ,,homeopatia ca model terapeutic...

    si an medicina psihiatrica functioneaza modelul terapeutic care functioneaza an homeopatie ,,sa l numim an acest moment al descrierii,,cui pe cui se scoate,,... frica de paianjeni de pilda se rezolva pana la vindecare prin aducerea an prezenta pacientului aunor jucarii paianjen an faza mai dura apoi pe cei reali ajungandu se la atingerea acestor piese vii sau nevii...exemple pot fi date multe acesta a fost cel mai real de ilustrat...un terapeut de geniu poate combina efecte de scena pe masura a initia vindecarea reala... imaginatia unui real nu ,,surogat medic,,,imagunatia sa pot fi descrise an manuale autentice de medicina sunt multi autori de terapii celebre ce si peste zecile de ani pot fi adulati...sic volo nihil sine deo

    0
    0

  • diana pe 6 Aug 2008, 15:16
    teama de paianjeni

    Ajutati-ma va rog!!Am si eu o teama si este aceea de paianjeni...cand vad un paianjen mi se face rau in fata ochiilor,tremur,transpir,tip,pur si simplu nu ma pot controla....Ce pot face sa imi inving teama asta??

    0
    0

  • Elena pe 8 Iun 2008, 13:15
    Siguranta....

    ......si stabilitatea, iubirea si empatia unui barbat adevarat din viata ta, chiar daca nu e cu tine in lift, este o scapare" de aceasta fobie ! Fobia nu e o boala fizica, ci psihica!Stiai si tu asta! Totul se petrece numai in HIPOTALAMUSUL tau, acolo unde se afla toti centrii vitali: foame, sete, sex, mictiune, defecatie, fobii etc. Am avut o pacienta care a stat 33 de ani langa un ticalos! dar ticalos din cale-afara! ii era teama si sa stea cu el in apartament, de teama ca ii fura cheia pe interior! Iiera teama de toate spatiile inchise! Avea si agorafobie, ca tine! cand pleca undeva lua cu ea enspe brichete, chibrituri, lumanari si.....somnifere ca sa poata adormi bustean intr-o situatie critica! A dat Dzeu si a divortat ! Acum, la un an, s-a recasatorit cu un INGER de barbat; la antipodul bestiei! Poti crede ca NU MAI ARE NIMIC????????? Poti crede ca a urcat , si cu telecabina pe Mont Blanc( a primit si o Diploma), a urcat cu liftul prin hoteluri, a mers cu metroul, iar , in viitor, va calatori si cu avionul! De ce? entru ca are SIGURANTA! STABILITATE , oferite de un BARBAT ADEVARAT! Uite ca si asta este o ...terapie! Ancestral femeia a dorit, in primul rand, SIGURANTA! Fii putermica si scapa de toate fobiile, si prin CREDINTA si VOINTA ! Spune asa: " Doamne, ai grija de mine! Eu nu pun la indoiala grija ta fata de mine! Iti promit ca nu mi-e frica! " Si...nu-ti va fi! Incearca ! Succes !

    0
    0

  • Elena pe 8 Iun 2008, 12:01
    Esti cea mai puternica femeie.....

    .....daca ai reusit sa scapi de o BESTIE! Poti crede ca o alta invidie a altora este si faptul ca unele femei au curajul sa "scape" de un nemernic si sa se elibereze de martiraj si de...."mariajul de FATADA"???? Tu stiai ca e chiar "Un lux" sa poti divorta??? De ce? Pentru ca ai avut, dupa curaj, si banii necesari sa-i dai si animalului care ti-a tocat, poate, averea ! Esti cea mai puternica daca ai facut asta ! Cinste tie ca n-ai mai acceptat FALSETUL! Ce plangi la trecut??? CE? Te-a lasat el pe tine??? Daca nu, PREMIAZA - TE! Felicitari !!! Sa nu mai aud ca ti-e teama de singuratate! Zi sarut mana ca ai scapat! Ce poti face? 1.Vad ca ai PC; pune dimineata, dupa ce faci dusul , melodia "MENEAITO" si danseaza , zbenguie-te si sa vezi ce tonus vei avea ; 2. Fii joviala si ludica; stai de vorba cu organele interne ca si cum ar fi personaje; ceret-ti scuze inimii ca ai indoliat-o; cere-ti scuze ficatului ca i-ai dat prea multa mancare etc., etc., etc. 3. Intra pe NET si cauta numai subiecte haioase: bancuri , glume etc. 4. Intra pe un matrimonial si discuta decent cu un barbat care te capteaza prin calitatea umana pe care o transmite, dar fii extrem de atenta; 5. Iesi in lume, si singura! Du-te la teatru, la spectacole etc. Undeva iti va aparea in cale alt EL; nu toti barbatii sunt BESTII! 6. Socializeaza; stai de vorba la jobul tau; nu te arata victima; arata-te ...ELIBERATA; alte femei te vor invidia ca ai scapaaaaaaaaaaat ! 7. mereu am spus ca SINGURATATEA si alte rele pot fi invinse prin : CREDINTA, NET, AMOR si ....un meci de la acest EURO s.a. Fii bine cu tine si elibereaza-te de amgoase! Numai de tine depinde recuperarea ta ! TU esti cea mai buna si cea mai frumoasa! Mult succes, fata draga !

    0
    0

  • liana pe 18 Mar 2008, 20:03
    atacuri de panica

    mie imi ete frica de singuratate.am capatat aeasta frica in urma divortului de primul sot, acum 12 ani si de atuci lupt in permanenta cu mine. am avut o perioada cand nu mergeam singura pe strada, sau nu stateam singura intr-o incapere. nici acum nu mi-am revenit complet si sufar deoarece depind mereu de cineva. cand pot sa-mi rezolv anumite probleme fara sa apelez la insotior o consider victorie majora. am mers si la priholog dar... nu pot sa spun ca am rezolvat problema. am facut si ceva sedinte de asa zisa hipnoza, ajuta un pic dar atat.nu se rezolva problema definitiv.

    0
    0

  • LORY pe 12 Mar 2008, 09:18
    hipnoza???

    as vrea sa incerc hipnoza da nu stiu unde sa ma duc...stie careva ??? in iasi oare exista asa ceva???...sau in alta parte tot e bun

    0
    0

  • CRISTINA P. pe 12 Mar 2008, 09:01
    fobie

    Mie imi e foarte teama de spatiile mici si inchise.Nu merg niciodata cu liftul, deoarece in momentul cand se inchid usile liftului,simt ca ma apuca toate transpiratiile si nu mai pot respira.De asemenea daca cineva mi-ar spune ca trebuie sa raman pe o insula unde nu ar functiona nici telefonul si nu ar fi nici un mijloc de transport , as pati la fel.Nu stiu cum s-ar putea trata asta.

    1
    0

  • elena pe 11 Mar 2008, 20:49
    teama

    ca majoritatea oamenilor,am si eu o teama, ea este legata de esec....imi este teama la fiecare cerere care mi se adreseaza, nu mai spun ca lucrand pe un post cu destula raspundere (cu fff multa nevoie de atentie), ma pierd, imi transpira mainile cand mi se cere sa aduc rezultatul, etc, etc....si de fiecare data de ce imi este frica mai mult, de-aia nu scap. mi-e foarte greu , mai ales cand am mereu impresia ca nu sunt in stare sa fac, cu toate ca rezultatele mele spun cu totul altceva. as vrea sa am incredere in fortele proprii, dar la 27 de ani.....nu stiu ce sa mai fac.

    0
    0

  • stanciu irina pe 11 Mar 2008, 16:16
    tanatofobia

    sunt o persoana f nefericita deoarece eu nu prea imi gasesc sfaturi in ce priveste fobia mea ! eu sufar de anxietate si tanatofobie....adica in momentul cand ma apuca frica de moarte ,transpir mi-e grata ,nu mai aud ...etc ...am facut terapie dar din pacate nu s-a rezolvat mare lukru 1 as dori sa stiu unde pot gasi ceva despre frica asta de moarte ..sa ma pot linisti ....macar putin !

    2
    1

  • Aliona pe 11 Mar 2008, 11:42
    Invinge-ti fobiile!

    Sunt de acord cu Terapiia Cognitiva, in dependenta cum gindesti astfel de emotii si traiesti... Dar citeodata este nevoie sa retraiesti unele emotii negative in intensitate, chiar pina la lacrimi pt ca sa te eliberezi de tensiunea nu doar psihica dar si cea fizica... Asa ca traiti emotiile din plin , dar cu grija sa nu va inecati in ele, invatati-va sa inotati si sa iesiti la mal din riul cu emotii negative, pt ca orice riu are si maluri unde poti gasi linistea sufleteasca!

    2
    0

  • mioara pe 11 Mar 2008, 10:07
    fobia

    eu am o stare de emotie exagerata pe care nu mi-o pot controla,mai ales daca este vorba de o anumita persoana din viata mea,sau o intrunire sau ...in general ocazii mai deosebite.toate astea imi dau o stare de voma si nu mi-o pot controla atat de usor.pana la 43 de ani am trecut prin destule ,iar starea mea de emotie excesiva si cateodata din nimic chiar,o am din facultate.imi pare rau ca starea de voma ma ia cateodata si din cauza ca ma duc sa platesc o rata la banca.exista ceva in subconstientul meu si nu stiu ce.imi doresc enorm sa ma pot stapani dar nu pot.nu mai zic ca imi este frica de sarpe.e singurul animal care ma face sa reactionez mai aiurea cand il vad.nici la tv nu pot sa il privesc.bine pot fi si niste dereglari hormonale sau o fiere bolnava dar va rog sa ma credeti ca m-am saturat de aceasta stare.

    4
    0

  • paula pe 11 Mar 2008, 09:04
    teama mea...

    nu este adevarat ca te poti controla in momentul in care iti este foarte frica de ceva.Mie de exemplu imi este frica de intuneric..am 22 de ani si daca sunt intr-o incapere unde este foarte intuneric singura, ma panchez, tip ma isterizez, pur si simplu imi este foarte teama sa fiu singura in intuneric.imi este frica si la mine acasa,unde locuiesc de 22 de ani,daca sunt singura dorm cu veioza aprinsa ori cu televizoru ori nu dorm de loc. Nu cred ca se poate face ceva in astfel de cazuri,tema ramane pur si simplu...am incercat sa stau fortat singura undeva la intuneric dar n-am putu sta mai mult de 5 minute care mi s-au parut 5 ore...:( Fiecare om are o slabiciune...o tema dar nu cred ca trebuie judecat dupa asta, pentru ca nimeni nu este perfect si nimeni nu este pe atat de puternic pe cat vrea sa para.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod