Invata sa te bucuri de ceea ce ai

Da-ti voie sa fii fericita...
"Mi-ai facut ziua minunata! Ma bucur ca te am langa mine!". Aceste cuvinte te pot scoate dintr-o stare foarte proasta, iti pot lumina existenta. Nu este uimitor cum niste cuvinte iti pot schimba o stare de spirit? Cum te fac sa realizezi ca poti fi fericita, poti zambi, te poti bucura de ceea ce ai, de dorintele pe care le vrei implinitie, de lucrurile marunte, dar extrem de importante, care iti pot face viata incredibil de minunata?

Da, poti invata sa fii fericita!


Aceasta concluzie este sustinuta de specialisti, iar drumul spre fericire nu este deloc greu. In 2005 s-a facut un experiment in Marea Britanie in care voluntari aflati in diferite stadii de depresie au reusit sa depaseasca aceste momente critice din viata lor. Oamenii de stiinta au descoperit ca trasaturile mostenite si experientele din copilarie contribuie cu 50% la potentialul tau de a fi fericita, restul depinzand numai si numai de tine.

Hobby-uri si prieteni dragi


Cercetatorii au descoperit ca persoanele care se declara foarte fericite nu sunt mai sociabile, frumoase sau mai pline de succes decat cele "comune", normale, cu un "grad moderat" de fericire. Singura diferenta este ca aceste persoane au descoperit ceea ce le face fericite si au profitat din plin de asta.
Stii bine ca o cheie importanta spre fericire este sa cultivi activitatile care te fac sa te simti bine, cum ar fi hobby-urile si indeletnicirile in care te cufunzi si sa uiti ca timpul trece.

De curand, pe alte meleaguri, am intalnit o femeie extraordinara, care la cei 55 de ani avea trei copii minunati si isi facea timp si de pasiunea ei - dansurile country. M-am minunat cand am vazut sumedenia de palarii pe care le poseda si bucuria care ii lumina fata atunci cand vorbea despre acest hobby: "Fac asta de foarte multi ani si ma face sa ma simt foarte bine! Oricat de ocupata as fi, imi fac timp sa imi pun palaria si ma duc sa ma destind", mi-a spus ea. Si inca ceva am mai aflat despre ea, de la fiul ei: "Mama inca mai face petreceri in pijamale. Sa o vezi cum pleca in pijamale la prietenele ei care stau la cateva case mai incolo... Si asta se intampla in de doua ori pe luna. Ai putea spune ca e nebuna, dar este mai mult decat fericita!". Mi-as dori sa aud astfel de "nebunii" si pe meleagurile noastre, pentru ca nu e ca si cum fericirea ar avea hotare...
Iata niste lucruri simple, care iti ofera bucurii nemasurate!

Conform studiului, prietenii sunt foarte importanti, pentru ca de foarte multe ori iti aduc fericirea mult visata - nu trebuie decat sa te inconjori de ei si sa ii iubesti cat de mult poti. Renunta la cei alaturi de care nu iti face placere sa stai, care nu iti inspira o stare de bine, care sunt rautaciosi, invidiosi, te critica prea mult sau ale caror energii negative te sufoca, pentru ca nu iti sunt prieteni adevarati.

Poti fi fericita si singura!


Porivit studiului, cuplurile casatorite traiesc mai mult si se bucura de o sanatate fizica extraordinara, insa si persoanele singure isi pot "cultiva" fericirea avand prieteni minunati si lucruri marunte care le fac extrem de fericite. Psihologii spun ca relatiile interumane sunt intime si includ intotdeauna o auto-dezvaluire care duce spre niveluri ridicate de fericire. Daca prin aceasta dezvelire a eu-ului reusesti sa elimini gandurile negative, fericirea ta nu este departe.

Pe repede inainte


Una dintre tehnici in dobandirea fericirii este "gandirea pe repede inainte", in care iti creezi in minte un film a unui eveniment negativ, apoi dai pe repede inainte pana cand acesta devine neclar si apoi dispare.

Psihologii au descoperit ca anumite ganduri negative, cum ar fi frica, plictiseala sau jena sunt adesea exagerari si pot fi controlate. Ei sustin ca o persoana se poate antrena sa gandeasca pozitiv, sa fie fericita daca ajunge sa inteleaga aceste ganduri si sa le controleze.

Cercetarea a aratat ca este nevoie de 21 de zile pentru a-ti crea in creier o stare care face din sentimentul de a fi fericit o obisnuita si 63 zile pentru a consolida ceea ce ai invatat.
E greu? Deloc!

Imposibil sa nu gasesti resurse


"Dupa ploaie, iese si soarele!" - nu este doar o zicala. Nu trebuie decat sa te bucuri ca ai vise si dorinte, sa iti gasesti echilibrul interior, sa ridici fruntea, sa arunci pelerina de ploaie si sa mergi mai departe! Daca pana acum ai stiut cum este sa plangi, poti sa inveti cum e sa plangi de fericire, pentru ca resurse care te pot face fericita sunt la tot pasul. Uita-te in oglinda si vei vedea!

Din pacate, de cele mai multe ori, psihologia pozitiva nu este luata in seama: "Fii draguta cu oamenii si vei fi recompensata la randul tau. Nu fi rautacioasa cu semenii tai" - sunt niste sfaturi pe care mi le dadea bunica mea. Interesant este faptul ca acestea chiar functioneaza. Daca iti pasa de cei din jurul tau esti mult mai fericita decat persoanele care sunt preocupate de ele insele.

Poti invata sa fii fericita, trebuie doar sa vrei! Poti invata sa te bucuri de ceea ce ai, pentru ca iti poti da voie sa fii fericita!
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria Popescu pe 20 Dec 2010, 08:26
    Singura de sarbatori

    Este al 3-lea an de cand am ramas singura.Sotul meu s-a dus sus la CERURI.De atnunci am cunoscut singuratatea , cumplita singuratate.Am incercat tot ce a fost posibil sa scap de ea dar in zadar.( terapie la medicul psihiatru, biserica, prieteni, nici chiar cei doi copii de 43 si respectiv 39 de ani pe care*i am, nu au reusit sa ma aduca macar pe linia de plutire) ,poate osa credeti ca nu am vointa, am foarte multa am 61 de ani ,vointa dar . . .

    2
    1

  • sorana pe 12 Nov 2010, 17:27
    singuratate

    si eu sunt singura .nemultumita de mine .nu ma pot exterioriza ,sunt in carapacea mea si nu pot sa comunic ,nu pot sa imi gasesc ,sa accept ,o prietena.Asi dori mult sa imi deschid sufletul dar nu pot sunt o retinuta o frustrata ,mie frica sa nu gresesc.

    0
    0

  • IOANA pe 23 Oct 2010, 02:02
    VIATA S-O TRAIESTI DAR CUM

    E BINE SA FI INTRE PRIETENI SI SA-I AI APROAPE. E BINE SA FI SI SINGUR CA ATUNCI NU TE CONTRAZICE NIMENI, SI NICI NU TREBUIE SA AI GRIJA DE O ALTA PERSOANA. UNEORI NICI NU STII CUCINE STAI IN CASA. SE POATE SA TREZESTI PREA TARZIU SI ATUNCI CE FACI. GANDESC CA DECAT CU O BELEA PE CAP MAI BINE FARA.

    0
    0

  • psiholife pe 17 Sep 2010, 23:41
    corect

    sunt de parere ca a fi tu insuti iti poate da o oarecare satisfactie emotionala de multe ori ne gandim viitorul si poate fara sa ne dam seama ne influentam demersul vietii pozitiv sau negativ prin gandurile noastre.trebuie sa exersam mult pe optimism

    0
    0

  • simika pe 13 Iul 2010, 10:37
    din pacate...

    nu intotdeauna putem fi perfecte....exista suisuri si coborasuri in viata, ceea ce duce ori la zambete largi, ori la zeci de randuri de lacrimi. Intr-adevar, trebuie sa ne impunem un anumit standard de viata cat mai mobil si vioi pentru a trece mai usor peste prapastiile vietii, dar nu reusim intotdeauna. Trebuie sa luam in considerare ca nimeni nu primeste mai mult decat poate duce...Ce putem face? Sa fugim, in sensul propriu al cuvantului, de persoanele pesimiste, persoanele care tot timpul se gandesc la ce e mai rau. Daca facem asta, ne e mai usor sa facem o echipa cu oameni opstimisti, care ne ajuta sa ne ridicam cand est enevoie si sa ne mentinem pe celel mai inalte niveluri ale fericitii cand ne simtim bine.

    0
    0

  • gigi pe 11 Iul 2010, 21:03
    mereu nemultumiti

    fericirea dureaza putin sau e doar o aparenta.nu cred ca e cineva fericit cu adevarat.intotdeauna exista un motiv de tristete sau daca esti fericit ,te plictisesti si sa fii fericit.conteaza atat cum esti ,cat si cu cine stai.dumnezeu mai stie si cum e viata.si cand te gandesti ca ISUS a murit ca sa putem noi trai si noi nici nu stim cum sa traim!!!!!!!!!!!!!!!!

    1
    0

  • sorana pe 7 Iul 2010, 13:28
    copilaria

    ai dreptate anda,tare ar fi bine sa vedem in oameni doar bine si sa nu judecam pe nimeni ca nu avem acest drept, sunt o fire careia inca ii place sa se joace sa se unte din cand in cand la desenii chair daca am 23ani si un copil de un 1an.sunt optimista in viitor si tot timpul imi zic ca sunt alte persoane care poate o duc mai rau decat mine si nu merita sa-mi cer osinda, si incerc sa ma bucur din orice sa fiu fericita asta va doresc si voua tuturor incercati sa fiti fericiti ca daca voi nu aveti grija de acet lucru nimeni nu va veni si va va face fericiti. totul depinde de voi asa ca traiti clipa ca maine poate va fi mai bine si incercati sa fiti cat mai optimisti cu tot ce va priveste nu lasati lucrurile rele sa va strice ziua,ganditiva ca toate lucrurile care se intampla ----le meritati si asa o sa fiti mai bine dispusi,incercati sa faceti bucurii celor dragi si veti avea o satisfacite de bine si cine stii poate intr-un fel sau altul o sa fiti rasplatiti.

    0
    0

  • Anda pe 1 Iul 2010, 12:50
    cata dreptate...

    am doar 22 de ani si inainte eram o persoana vesela si draguta cu toata lumea. Toata lumea ma vroia in preajma lor...insa, cu 2 ani de zile in urma au inceput sa mi se intampla un lant de evenimente negative care m-au impins spre pesimism. Am devenit inchisa in mine si sa nu mai am incredere in oameni. Mi-am neglijat prietenii si am ajuns aproape singura. Acum am ajuns departe de casa, intr-o tara straina unde cunosc o singura persoana si cu o limba care imi da batai de cap...dar incerc sa tin capul sus si sa ma bucur ca am avut curajul sa ma indragostesc din nou. Alaturi de iubitul meu am reinvat sa fiu copila si sa rad cu pofta. Si de curand am gasit o carte pe care am citit-o cu placere in copilarie : Biblia pentru copii in imagini. Mi-a readus credinta in Dumnezeu si vechia mea zicala in minte: toate sunt cu scop. Acum astept ce o sa vina cu mai multa liniste sufleteasca si credinta ca un inger are grija de mine si nu ma va lasa la greu! Doresc la toata lumea sa-si aduca aminte de copilarie si de vremurile cand vedea binele in oameni si nu judeca pe nimeni!

    1
    0

  • madabita pe 24 Iun 2010, 12:06
    si eu

    sunt una dintre acele perosane care sufera de pesimism si frica.si imi dau seama de chestia asta si doresc sa nu mai fiu asa...prietenul meu este exact invers.este foarte optimist in toate,vesel,neinfricat are mutli prieteni.in schimb eu mereu sunt retinuta de ceva anume ascultatoare nemultumita de mine insumi,dar am sa incerc sa imi controlez aceste ganduri,sa fiu mai sociabila cu prietenii mei si sa fiu mai rebela:P

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod