Increderea in sine

Suntem oare in stare sa depasim provocarile vietii? Si toata lumea isi poate face viata fericita? Sunt doua intrebari frecvent puse cand vine vorba de studierea increderii in sine. Psihologul Smaranda Grosu, impreuna cu noi, a incercat sa gaseasca raspunsul acestor intrebari.

Ce este acesta incredere de sine? Definiitile sunt multe si destul de sofisticate. Dar putem cadea de comun acord asupra a cel putin uneia dintre ele: increderea de sine inseamna aprecierea si valorizarea propriei persoane. Mai exact: a avea o atitudine pozitiva - ne apreciem in tot ceea ce facem bun; suntem sigure de calitatile noastre - ne controlam viata si suntem in stare sa facem tot ceea ce dorim.

"Putem lua deciziile importane pentru noi, ne guvernam in mare parte viata. Lipsa acestei increderi de sine poate insemna senzatia unei lipse de putere, un sentiment de neajutorare si poate duce in final la o parere negativa despre sine, care va determina o dezapreciere din partea celorlalti. Acestea fiind semne clare ale unei viitoare depresii.


Increderea in sine este unul din fundamentele personalitatii noastre, un ax care sustine si ne influenteaza tot timpul. De cate ori nu facem ceva pentru ca n-am avut incredere in noi? De cate ori nu ne privam singure de ceva pentru ca nu am avut sufucient curaj? De ce nu este un anume el iubitul meu? Pentru ca nu am avut suficienta incredere in mine sa-i atrag atentia. Daca te regasesti in aceste exemple, este momentul sa hotarasti daca pe viitor vrei sa te transformi, sa resimti mai multa incredere in tine, pentru a trai astfel toate ocaziile minunate pe care le intalnesti si care te pot imbogati interior", spune Smaranda.

Multi sunt cei ce isi indeamna angajatii, prietenii si in general pe cei din jur sa aiba incredere in ei si sa promoveze acest concept. Dar cum poti promova o idee pe care toti cred ca o stiu, dar putini o pot defini? Construieste-ti increderea in tine. Desi nu se vorbeste de ea in nici o lege, increderea de sine are mari implicatii in viata fiecareia dintre noi. Incepe inca din copilarie si ne urmeaza toata viata; ne afecteaza toate deciziile, ne poate crea diverse conjuncturi, uneori formidabile - daca increderea exista - si asemeni unei gradini cu flori frumoase, are nevoie in permanenta de ingrijire.


Un exemplu in care poate fi intalnita aceasta este cariera. O persoana care urmeaza o cariera mai neobisnuita, cum ar fi o femeie ce devine pilot, sau urmeza o cariera impotriva dorintelor familiei, trebuie sa dea dovada de o incredere de sine foarte dezvoltata, sa poata lua decizii importante, chiar daca cei apropiati nu ii sunt alaturi.

Increderea in sine este cea care te ajuta atunci cand viata te dezamageste intr-un fel sau altul. Respingerile, dezamagirile si esecurile fac parte din viata noastra si trebuie sa gasim o cale pentru a le invinge. "Si poate ati observat ca in mod cert, nu sunt inutile. Intotdeauna ascund in profunzimea lor un mesaj important pentru viata noastra, iar scopul pentru care au aparut este tocmai de a descifra acest mesaj destinat noua", completeaza psihologul. O mare incredere de sine poate calauzi o persoana "fie ploaie, fie vant" si sa o ajute sa depaseasca toate piedicile intalnite in cale.

Increderea de sine: "vaccinul social"


Asa au numit-o specialistii. De ce? Pentru ca ea este singura care ii poate ajuta pe oameni sa mearga mai departe, indiferent de ce traiesc.
Familia are un rol hotarator in definirea acestei incredereri. Primii ani din viata sunt cei in care fiecare persoana isi formeaza incredrea de sine.

Parintii cu incredere de sine foarte dezvoltata vor creste copii cu aceeasi calitate. Apoi urmeaza ca importanta, mediul in care copiii vor invata. Persoanele care au reusit sa-si cladeasca o incredere de sine puternica rar cad in patima viciilor, cum ar fi alcoolul, drogurile violenta sau crima. Fetele tinere care cred in ele rar raman insarcinate fara sa-si doresca acest lucru.

Increderea in sine ne da un mai bun discernamant asupra a ce traim. O mare incredere de sine nu poate fi transmisa de la o persoana alteia. Trebuie formata, oarecum mostenita de la cei langa care ai crescut. Sa inveti sa-ti rezolvi problemele, conflictele, sa stii sa comunici cu cei din jur, sa ai o parere buna, realista despre tine, sa fii intr-o buna relatie cu tine insati, nu poate fi decat bine pentru tine. Dar nu numai pentru tine, ci si pentru cei din jurul tau.

"Pentru ca este corelata cu posibilitatea de a-ti controla sau coordona viata, care este considerata o trasatura specific masculina, putem spune ca increderea in sine dezvolta partea masculina din noi.
Ce presupune asta? Ca ne ofera posibilitatea de a ne simti in acest sens egale barbatilor, aceasta fiind egalitatea autentica a sexelor: in care noi ne dezvoltam in mod personal aspecte ce tin de pesonalitatea masculina - incredere, fermitate, hotarare, decizie, care desigur nu ne strica, iar ei isi pot dezvolta aspecte specifice personalitatii feminine : tandrete, un anumit grad de sensibilitate, empatie, rabdare, intelegere, discretie", incheie Smaranda.
 

Comentarii (16)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andrei pe 25 Oct 2013, 22:17
    :)

    Nu ai cum sa ai incredere in ceva cand nu ai nici cea mai mica dovada ca asa e .

    1
    0

  • Iuliana pe 26 Iun 2013, 10:45
    Increderea

    Ma numesc Iuliana si am 14 ani.Ultimii vreo 3 ani nu am deloc incredere in mine.Sunt desteapta, invat pe 9-10 , citeodata si pe un 8..Anul acesta, din cauza ca nu am incredere in mine, nu raspundeam la nici un obiect, desi stiam raspunsurile si tot asa. Mi-e frica sa dansez la vreo discoteca, sa nu ma vorbeasca cineva.In general , orice nu as vrea sa fac ma opreste gindul ''da ce vor zice altii''.Da , stiu ca parerile altora ar trebui sa conteze cel mai putin, dar nu-mi pot scoate timiditatea asta din mine si gata.Cum pot sa-mi recapat increderea in mine?Ma tem sa ies in fata clasei si sa recit ceva, cu atit mai mult sa tin un discurs.Si apoi ma uit cum ceilalti prieteni...prietenesc asa bine intre ei.., dar pe mine ma cam ignora.. :(

    4
    0

  • Laura pe 19 Iun 2011, 17:02
    Despre Increderea In Sine...

    Buna, Ma apreciez ca fiind o fata naiva, isteata, curajoasa chiar (sa nu credeti ca ma laud, nu ma supraapreciez si nu ma ma subapreciez, ci doar ma apreciez). Cit despre increderea in Sine as spune ca nu chiar intotdeauna pot apela...sunt momente mai dificile, mai imbucuratoare care imi dau noi si noi puteri...Rolul depresiei, nu este CHIAR ATIT de rau....In mare parte are consecinte negative, de acord, dar ea te invata ca pe viitor sa gasesti puteri si curaj sa prinzi la noi puteri. Viata omului NU poate fi construita numai din culori deschise si calde, culorile reci au si ele un anumit rol, o anumita functie...Ele ne invata SA PRIVIM RECE! Asta e cel mai important!!!!! Odata cu asta ne sporim si increderea in sine!

    4
    3

  • mimi pe 28 Mai 2011, 18:06
    incredere?:-\

    hey....interesant articoulul;))...ma numesc maria..si cred ca ma regasesc si eu in aceasta postura:-(....am 19 ani si.....din cauza k nu am incredere in mine tind sa exagerez cu un comportament de copil,nu am incredere in mine,sunt complexata de faptul k sunt mica de inaltime...am 1,56:|....arat ca un copil simpatic care merita alintat,cum spun prietenii:-s....imi doresc sa depasesc aceasta "piedica" pentru ca...de multe ori in viata doresti sa faci un lucru,iar la un momentdat realizezi k..ramai doar cu ideea,cu un vis..si asta doar prin simplul fapt ca ceilalti te vad ca un copil(aspect exterior,ma refer)...incerci sa faci ceva si pur si simplu nu poti,e ceva care te impiedica:|....uneori stau si ma gandesc..oare ce vreau de la mine?ce vreau de la viata?ce vreau de la ceilalti?..si niciodata nu gasesc un raspuns clar....am noroc k am prieteni adevarati care tot timpul ma fac sa zambesc..ei imi dau puterea sa uit de toate complexele;))....si mai e un lucru care incerc sa il schimb si nu reusesc....sunt prea naiva:|...datorita acestui mare\mic defect pot pierde destul...daca ati putea sa ma ajutati cu un sfat,v-as ramane recunoscatoare...va pup si va multumesc:*

    3
    1

  • Nea Ion pe 18 Mai 2011, 20:14
    Increderea...

    Vreau sa-m icaut o prietena si nu gasesc, vreasu caut o prietena si nu gasesc!! Toate fetele sa apeleze la mine!!=))) Deci, incredera o dobandesti singur, trebuie sa fi stapan pe tine si sa nu iei sfaturi rele de la alti ci sfaturi bune si trebuie sa fiti mereu pozitivi si fericiti!!!

    4
    3

  • Elena pe 24 Mar 2011, 21:15
    Ajutor....

    salut, cum pot sa am incredere sine....deoarece asa nu se poate trai....va rog frumos ajutatima cu un sfat...

    6
    4

  • alexa pe 22 Oct 2010, 20:48
    @dayana

    asa eram si eu inainte, cam pana in a6-a a7-a... era un grup de fete in care imi doream foarte mult sa intru, nici fite nici altele, doar ca nu dadeau doi bani pe mine. Pana la urma am descoperit problema mea cu increderea si mi-am dat seama ca...o viata am. Nu trebuie sa iti fie frica decat de moarte si de Dumnezeu. Si tine minte, oamenii nu te omoara daca spui ce gandesti, o privire urata din partea cuiva rautacios nu conteaza daca chiar vrei sa treci peste problema ta.

    14
    1

  • dayana@ pe 12 Oct 2010, 20:39
    increderea in sine .....

    buna,sunt o eleva in clasa a 8-a.si ma regasesc in aceasta problema.nu pot sa am incredere in mine ,si credeti'ma am incercat dar de multe ori ,dar am renuntat pentru ca am dat de greutati si nu am stiut cum sa le rezolv,toata lumea imi spune ca sunt buna am multe domenii dar eu niki cum nu ma pot regasi in vreuna,nu ma vad facind nimik cu talent ,nu stiu ce sa mai fac ,vazand ca toti colegii mei au incredere in ei si in ceea ce fac.nu stiu am obs ca aceasta pb ma duce intr'o stare de depresie ,mi'e teama sa potr o conversatie cu oamenii chiar si cu prietenii,dac spun ceva si lor nu le convine, dau innapoi.deci nush ce e cu mine ,dac ma putetia ajuta cu niste sfaturi ...... va rog frumos....

    6
    1

  • ralooka pe 2 Mar 2010, 00:08
    increderea......

    si eu fac din categoria persoanelor care nu au suficienta incredere in ele...o colega de facultate mi-a sps intr-o zi o chestie care m-a pus pe ganduri...daca nu ai suficienta incredere in tine ,nu poti avea incredere nici in relatia pe care o ai si nici in cel de langa tine...si chiar cred k asa e!chiar daca am un prieten de 5 ani aproape ,nu pot spune k am suficienta incredere in el,desi acesta nu mi-a dat vreun motiv si de aceea sunt si posesiva si geloasa si uneori,din pacate paranoica,imaginand-mi lucruri existente doar in mintea mea.... :((

    10
    1

  • luci pe 28 Ian 2010, 15:20
    @carmen

    carmen, increderea o dobandesti facand ceva in sensul asta. Iar daca nu ai avut-o pana acum, singura solutie e sa ti-o construiesti tu. Nu vine nimic din senin.

    7
    0

  • carmen pe 27 Ian 2009, 17:55
    increderea de sine

    interesant acest articol mai ales pt mine care nu am incredere in persoana mea si cred ca unii stiu ca nu e prea placut acest lucru pt ca nu poti face nici un lucru corect si sa fii stapan pe situatie .vreau sa depasesc aceasta piedica pt mine dati-mi va rog un sfat .vreau sa ma duc la munca si sa fiu stapana pe situatie si pe tot ce vreau sa fac ,multumesc

    2
    3

  • sabinaN pe 3 Oct 2008, 08:31
    Increderea in sine

    Interesant articol .Eu prefer cursurile si interactiunea dintre oameni prin care iti recapeti increderea in sine .Pentru doritori cunosc cateva cursri de genul asta www.clcenter.ro

    2
    4

  • Simina pe 29 Aug 2008, 00:16
    Increderea de sine-atuul in tot ce facem

    Parerea MEA...Increderea de sine este "stimulata" intr-un fel sau altul de catre anumiti factori,sociali sau strict personali.Ca sa va dau un scurt exemplu,in liceu aveam o colega care era izolata de catre ceilalti pentru simplul fapt ca avea pistrui pe fata.Isi "bateau" oarecum joc de ea,sicanand-o,ceilalti colegi.Din aceasta cauza o observam tot mai inchisa in ea,nu comunica cu nimeni,privea tot timpul in jos,intr-un timp incepuse chiar sa nu se mai intereseze de propiul ei corp.Punea ce gasea in mana pe ea,haine necalcate,murdare,venea deseori nepieptanata,si tot asa.Cand noi,fetele am intrebat-o de ce nu se preocupa de sine,ne-a raspuns ca "de ce s-o faca,oricum ingrijita sau ne,tot isi vor bate ceilalti joc de ea"...Asa ca,fetelor,orice ar fi,nu contati pe ce zic altii,pot sa barfeasca,sa glumeasca,sau sa va puna intr-o postura stanjenitoare,voi sunteti voi!Aveti ochi,maini,picioare!Bucurati-va de viata!....Respectul de sine e acel "sut in fund" care te impinge in fata!Numai bine va doresc,Simina P.

    5
    2

  • anda pe 12 Mai 2008, 19:06
    incredere pierduta

    Explicatiile de mai sus le gasesc foarte bune si folositoare mai ales noua femeilor ! cum sa ne re-castigam increderea ?

    5
    2

  • magda pe 5 Mai 2008, 16:53
    Increderea

    Cum sa facem pentru a ne intari increderea in sine, mai ales dupa esecuri sau in fata unor probleme cu care ne confruntam?

    3
    4

  • antonio pe 5 Apr 2008, 05:34
    scrisul

    nu stii sa folosesti tasta space

    3
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod