Hipnoterapia durerii


Experienta de fiecare zi sugereaza existenta unei legaturi intre atentie si perceptia durerii, in virtutea careia nivelul durerii traite este adesea mult scazut sau chiar inexistent in conditiile abaterii atentiei individului in momentul injuriei.

 

Majoritatea oamenilor descopera ca experienta durerii este mai neplacuta atunci cand sunt anxiosi. Din prudenta, ei pot anticipa durerea fiind motivati s-o evite; dar exista si posibilitatea ca imaginand durerea, aceasta sa fie inlaturata.

 

 Pentru unii, disocierea durerii este eficienta.

De exemplu, hipnoza a fost folosita multa vreme ca o modalitate de usurare a durerii in timpul unor activitati precum “body piercing”, desi felul in care aceasta actiona nu era pe deplin inteles. Chapman a studiat, de altfel, suprimarea inflamatiei prin hipnoza.

Baza literaturii in care se integreaza felul in care hipnoza poate reduce sensibilitatea la durere se afla in studiul lui Hajek despre durerea cutanata (1990). In studiul respectiv, subiectii cu eczeme si care au experimentat transa hipnotica au raportat un control mai mare al durerii decat cei care nu au fost hipnotizati.
De fapt, hipnoza a demonstrat vindecarea mai rapida a pacientilor supusi ei decat a celorlalti.

In 1990, Evans a investigat caile posibile prin care eficacitatea hipnozei variaza in functie de diferitele tipuri de durere. El a dovedit faptul ca stilul hipnozei era mai important decat tipul durerii.

 

Pentru durerea acuta el propunea administrarea sugestiilor hipnotice centrate pe reducerea anxietatii si minimalizarea importantei durerii. Pentru durerile cronice, Evans propunea confruntarea directa cu durerea sub hipnoza, negociind efectele fizice si psihice ale durerii asupra pacientului.



Hipnoterapia urmareste “dobandirea de catre persoana a acelor resurse, cu ajutorul carora sa se poata confrunta in conditii de confort psihic si siguranta de sine, cu situatiile apreciate anterior ca fiind amenintatoare.” (I. Dafinoiu, 2003, p.211).

Avantajul hipnoterapiei este acela ca induce o stare de relaxare profunda intr-un interval scurt de timp, ceea ce face sa poata fi utilizata in starile de criza ale persoanelor anxioase. Hipnoterapia se aplica in asociere cu tratamentul specific diferitelor afectiuni acute sau cronice, in pregatirea pre si postoperatorie, contribuind la un management mai bun al durerii.


Psiholog Claudia Antal , Clinica Aquamarine

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • FLORICA Ţ pe 21 Aug 2007, 11:50
    HIPNOTERAPIA DURERII

    Un subiect foarte interesant care merita dezvoltat. Pentru cei interesati ar fi util sa se indice macar nume de autori sau titlul lucrarilor avand ca subiect hipnoza. Multumim.

    0
    0

  • Costel pe 14 Mar 2007, 21:42
    Cu privire la hipnoza

    gasesc interesant de aplicat hipnoza, sau autohipnoza cum se numeste de fapt, numai ca in aces articol nu vad nicaieri moduri de aplicare a acesteai si chiar indicatii, asa ca daca s-ar putea mai detaliat, as fi recunoscator.. Stiu ca nu este un domeniu chiar la indemana oricui dar eu zic ca merita ca fiecare sa incerce...Va multumesc!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod