Exprimarea emotiilor

Emotiile pe care le traim au o implicatie foarte mare asupra sanatatii fizice, mentale si sociale. Trairile emotionale pe care le avem sunt rezultatul prelucrarilor cognitive ale evenimentelor ce actioneza la un moment dat asupra noastra si care sunt in general automate, neconstientizate.
Pentru ca suntem persoane unice, fiecare dintre noi reactionam si avem emotii diferite in fata aceluiasi eveniment. Modul nostru de a gandi despre un eveniment este construit si influentat de experientele noastre de viata, de principiile si cunostintele noastre. Intrepretarea cognitiva a unui eveniment determina reactii la trei niveluri: comportamental, fiziologic si cognitiv. Experienta subiectiva, personala a acestor modificari reprezinta trairea emotionala.

In trairea unei emotii sunt prezente o serie de modificari la nivel fiziologic: cresterea ritmului respirator, cresterea ritmului cardiac etc. Aceste modificari determina schimbari in functionarea intregului organism.
In cazul in care intensitatea emotilor este exagerata, sau incarcata afectiv este negativa, modificarile care apar in functionarea organismului cresc riscul dezvoltarii diferitelor boli somatice: boli cardio-vasculare, ulcer, cancer etc.

Incarcatura afectiva a trairii emotionale este data de caracterul placut sau neplacut al acesteia. Cea mai mare parte e emotiilor pozitive, dar si o parte a emotiilor negative, au un caracter tonic, mobilizandu-ne pentru implicarea in realizarea diferitelor activitati.

Emotia are si o componenta comportamentala, care este implicata in exprimarea ei, putandu-se manifesta intr-o forma mai mult sau mai putin evidenta.
Manifestarea  comportamentala a trairii emotionale avute este mai indicata din punctul de vedere al starii de sanatate, decat abtinerea de la exprimarea emotionala. Pentru mentinerea starii de sanatate este importanta exprimarea si exteriorizarea emotiilor.

Manifestarea violenta a emotiilor negative poate determina cresterea secretiei de adrenalina, stimuleaza activitatea cardio-vasculara, crescand astfel riscul dezvoltarii bolilor cardio-vasculare. Formele dezadaptative de exprimare emotionala au efecte dezadaptative asupra relatiilor sociale. Persoanele care se manifesta agresiv sunt in general evitate in activitatile de grup si nu numai.

De asemenea, neexprimarea emotionala favorizeaza dezvoltarea tulburarilor somatice cum ar fi: dureri de cap, senzatii de sufocare, balonari, palpitatii etc., sau poate conduce la consumul de substante ca mijloc de atenuare a intensitatii trairii emotionale.

Formele de exprimare emotionala care au un efect pozitiv asupra sanatatii se refera la exprimarea emotiilor pe un ton calm, fara excese de furie sau agresivitate. Evaluarile cognitive sau intrepretarile pe care le dam trairilor emotionale avute ne influenteaza, de asemenea, starea de sanatate. In functie de aceste evaluari, luam  hotarari ce pot sa sustina sau nu implicarea noastra in diverse activitati care, la randul lor, determina emotii pozitive ce sustin realizarea de comportamente care mentin starea de sanatate.


Prin urmare, emotiile au un rol major in mentinerea si potentarea starii de sanatate, acestea putand fi considerate adaptative sau dezadaptative in raport cu consecintele pe care le pot avea asupra starii de sanatate.

Psiholog  Paul Apostica, Clinica Aquamarin
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina pe 6 Aug 2007, 19:58
    exprimarea emotiilor

    de ceva vreme nu-mi mai pot exprima emotiile. nici nu-mi dadeam seama ca e vreo problema. multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod