Emotivitatea excesiva: sfaturi pentru a scapa de ea

Ti se strange stomacul, rosesti, iti apar pete rosii pe piele de fiecare data cand ai o intalnire importanta amoroasa sau de afaceri, cand ai de dat un examen important, cand trebuie sa vorbesti in public...? Lena Rusti, psihoterapeut si experta a site-ului nostru iti da cateva sfaturi pentru a controla aceste stari. Daca ai intrebari, adreseaza-i-le aici.
Sunt foarte timid/a si atunci cand sunt intr-o situatie de stres ma panichez foarte tare si-mi apar pete rosii pe gat.

  • Petele rosii pe gat - pot fi semnul unui eritem pudic. Nu le da importanta, pentru ca le vei accentua. Cu cat esti mai relaxata, cu atat vor fi mai putin vizibile. Ca atare, chiar in conditii de stres, respira normal, inducandu-ti o stare de echilibru.

  • Gandeste pozitiv - acum te programezi catre esec, gandind mereu  "o sa gresesc iar", "iar o sa ma rosesc", "sunt zapacita", etc.
    Inceteaza acest proces de devalorizare si gaseste lucruri bune pe care sa ti le spuni, cum ar fi: "Ma descurc din ce in ce mai bine".

  • Nu te gandi mereu la simptomele fizice care insotesc starea psihica, pentru ca le accentuezi (Ex: daca te gandesti in acest moment la faptul ca salivezi, o sa incepi sa salivezi si mai mult). Nu incerca sa iti controlezi corpul. El stie mai bine ce are de facut. Lasa inconstientului procesele care tin de inconstient si ocupa-ti constientul cu sarcinile pe care le ai de indeplinit.


Cum as putea sa scap de emotivitate excesiva si "golul in stomac"?

  • Expune-te la situatiile care iti provoaca emotia si o sa vezi ca fara ea sau cu ea obtii cam aceleasi rezultate, daca nu chiar niste rezultate mult mai bune fara ea.

  • Nu confunda starea fiziologica (golul in stomac pe care il poti avea de dimineata) cu starea psihologica
(emotia).
Sunt stari ale corpului nostru care pot fi interpretate in mai multe feluri: nu atribui orice raspuns al corpului starii emotive, pentru ca astfel o accentuezi.

  • Gaseste-ti modalitati de a te relaxa si de a te simti bine cu corpul tau.

  • Incearca sa vezi ce beneficii ai de pe urma acestei emotivitati (nu te expune la anumite situatii, nu face anumite lucruri, te vulnerabilizezi in relatia cu ceilalti) pentru a intelege ca ti-ai creat o modalitate gresita de a interactiona, care nu doar ca nu ti-a adus beneficii, dar ti-a inrautatit semnificativ calitatea vietii.

  • Nu te feri de emotie.
    Emotiile sunt bune, tin de sensibilitatea si capacitatea noastra de a empatiza, de a simti. Nu confunda emotia cu starea de rau. Diferentiaza starile si incearca sa atenuezi nu orice emotie, ci doar cele care nu iti sunt benefice.


Timiditatea si emotivitatea se trateaza homeopat?

"Da, daca ea este exagerata sau agravata de anumite imprejurari sau cauze deosebite, care tin de modificarea reactivitatii organismului", ne sfatuieste dr. Ioan Teleianu, presedintele Societatii Romane de Homeopatie. Exista insa si tipologii inascute, la care efectele tratamentelor sunt mai limitate, mai adauga expertul.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alex pe 20 Ian 2015, 21:20
    emotivitate, cred....

    Am 21 de ani si de 2 ani de zile am devenit foarte emotiv, nesigur pe mine, plin de emotii, simt golul in stomac, fluturasii aceea (sigur nu e de la foame)gen: vai daca gresesc, daca nu iese bine.Cand socializez cu un grup de oameni ma pierd, imi pierd ideile, transpir si simt furnicaturi pe aproape tot corpul, inrosesc si mai nou tremur(nu ca si la parkinson)muschii(glumesc eu glumesc da...:)) ).Nu inteleg dece, incerc de multe ori sa devin constient si rezist acestor nu stiu cum sa zic, simptome,(+ respir greu, si aud inima cum bubuie) dar nu de fiecare data reusesc; si cand esuez chiar o clachez urat(ex: imi vine sa ies din incapare si sa o tai la sanatoasa pe unde vad cu ochii, dar ma calmez, greu).Am ajuns sa ies mai rar pe afara.e o nebunie curata...am zis sa merg la un psiholog dar nu stiu cand.sunt constient ca imi creez singur starile alea da nu stiu de la ce imi vin si vreau sa le elimin sau sa le stopez.Am 21 de ani ce naiba...poate imi dati un sfat.Multumesc.

    0
    0

  • vasile pe 24 Iun 2013, 23:12
    pentru andrei

    ...esti praf omule!

    0
    1

  • me pe 27 Nov 2010, 00:33
    varianata

    pentru fete:datziva cu fon de ten,asa mai multisor,cind plecati intro companie,si atunci cind veti rosi nu se va vedea...o data doua ori ,si te vei deprinde ca kiar daca te rosesti nu observa nimeni,te calmezi si te impaci cu gindul,si alta data uitzi ca rosesti,oricum iti e indiferent,nimeni nu vede!calm si linistit,no emotion:)))

    1
    0

  • marius pe 5 Aug 2009, 21:05
    emotivitate crescuta

    am un baietel de 8 ani si este elev in clasa a III-a .Este foarte emotiv ,emotivitate care i i creaza sunele ticuri motorii cum ar fi: clipitul des din ochi , miscari repetate ale mandibulei superioare si inferioare precum gura pestelui ,este dezvoltat normal ,unteligent ,frumos .Ce este de facut

    0
    5

  • Cornelia pe 28 Iul 2009, 16:55
    Ne vindecam , iubindu-ne

    Toata viata mi=a pasat de ceilalti si de parerea lor despre mine OF Ce proasta Acum , lupt sa devin alta prin credinta ceeace va recomandsi voua Suntem UNICI si trebuie sa ne iubim< sa lasam infantilismul la o parte

    7
    0

  • Andrei Ungureanu pe 18 Iul 2009, 02:18
    Face-ti Asa

    Parerea mea este ca o stare emotiva,roseata,petele apar pentru ca in acel moment nu mai gandesti cum trebuie esti de fapt un prost te blochezi ca un PC vechi pt un joc prea nou si singura cale de rezolvare este gandirea pe care eu am folosit-o si functioneza: TUPEUL,CHIAR DACA CEEA CE SPUI SUNT ABERATIi,ORICUM DACA TE-AI FACUT DE RAS ODATA CE CONTEZA DACA TE MAI FACI DE CINCI ORI,ESTI VARZA DAR TREBUIE SA AI TUPEU SI LA O ADICA MAI DA-I IN P..A MEA PE AIA PE EL SAU PE EA,FAC SI EL,EA,EI CACA PISU LA FEL CA MINE ,SI DACA VEI TRECE PRIN TOATE ASTEA LA UN MOMENT DAT O SA GANDESTI CA TE-AI FACUT DE RAS INDEAJUNS INCAT NU O SA-TI MAI PESE NISTE FRAIERI(EXACAT CE CRED POLITICIENI NOSTRI DESPRE POPOR=NISTE FRAIERI SI AU TUPEU SA NE MINTA FARA SA ROSEASCA SA AIBA PETE ETC)IDEEA ESTE CA TREBUIE SA AJUNGI SA TE DOARA IN P..A DE TOATA LUMEA SI TE-AI VINDECAT

    3
    0

  • red pe 6 Mai 2009, 20:21
    ha ha

    TOTAL CRETIN ARTICOLUL, adica exact cum zice inroseala sa-si dea foc la casa si sa incerce sa uite ca si-a incendiat casa, cum poti sa uiti ca te inrosesti daca iti arde fata si ochii si aproape iti amorteste de la atata sange in obraji, hai sa fim seriosi, articolele astea date de psihologi sunt facute stand pe wc si gandidu-se cum ar putea scoate un articol ca sa arate cat mai inteligenti

    3
    0

  • anonim pe 15 Mar 2009, 18:28
    inroseala

    am incercat...sfaturile acestea nu merg te inrosesti din cauza ca tzie frica sa nu te inrosesti! astea sunt sfaturi de guma:)! nu folosesc zero barat! si nutzi potzi scoate din cap ca te inrosesti! ptr cel/cea care a scis articolo iasi sugera un exercitiu! sasi dea foc la casa si sa plece! 4 -5 ore ! sa vedem daca in astea 4-5 ore uite ca sia dat foc la casa:)!pur si simplu nici un pshiholog nu te paote ajuta cu asta! pe mine singuru lucru care ma ajuta sa scap de trag de inroseala etc esti alchoolu! cand beau putzin vad viatza exact cum ar trebuii! da nu recomand nimenui! prin urmare daca nu avetzi ceva care char ne paote ajuta nu mai punetzi!

    3
    0

  • miki pe 31 Aug 2008, 11:05
    Emotivitate excesiva

    Si eu ma confrunt cu aceeasi situatie. Atunci cand ma cuprind emotiile imi apar pete rosii pe gat foarte vizibile sau cand ma enervez. Va rog spuneti-mi daca cunoaste cineva un tratament pentu a scapa de acest calvar. Imi este teama sa intretin si o discutie cu cineva deoarece petele nu vor ezita sa apara. Ajutati-ma?

    2
    3

  • cgr pe 28 Dec 2007, 08:56
    Nedumerire

    Nu vad care este legatura dintre titlu si continut. Practic articolul zice ca daca suntem emotivi, asta e! Chiar eram curioasa cum sa fac pentru ca interlocutorul sa nu sesizeze ca sunt emotionata dupa roseata care scapa de sub control. Cu restul ma descurc...

    2
    0

  • by_agness pe 21 Nov 2007, 14:57
    Buna ziua

    Am 23 de ani ,si sunt ff emotiva daca vreau sa port o conversatie cu cineva nu conteaza daca este apropiat sau nu ,vb ce vb si dupa aceea ma balbai. va rog daca puteti sa-mi dati u sfat multumesc

    5
    0

  • irimia carmen pe 27 Mai 2007, 19:10

    din dorinta de a face cat mai bine unele lucruri, multe imi ies pe dos de fata cu cineva, si asta cred ca este o cauza emotiva.

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod