Dependenta de substante

Oscar Wilde glumea spunand "Cine a spus ca e greu sa te lasi de fumat?! Eu ma las in fiecare zi!". E foarte greu sa ne constientizam dependentele, si e si mai greu sa le acceptam, odata ce ele sunt deja "instalate".
A recunoaste ca avem o problema implica sa recunoastem ca nu prea ne descurcam singuri, ca avem nevoie de ajutor dinafara pentru a trece de asta, ca am depasit o limita dincolo de care nu mai avem controlul. Si pierderea controlului propriei vieti este tare greu de "digerat".


Care e limita intre ok si non-ok in termen de consum de substanta?


De cele mai multe ori, acea limita este usor de pastrat in prima faza, apoi este flexibilizata tot mai mult, pana cand se ajunge la dependenta. Vorbim de o dependenta de substanta daca exista instalat un pattern comportamental de abuz de substanta ce are drept consecinte faptul ca persoana nu se simte confortabil cu sine, are probleme de adaptare sau de efectuare a sarcinilor zilnice la standardele obisnuite sau normale pentru o persoana medie.


Indiferent daca vorbim de droguri, tutun sau alcool, dependenta apare treptat, ca o nevoie zilnica de consum a unei cantitati de substanta. In timp, se instaleaza toleranta, mai ales in cazul drogurilor, adica aceeasi cantitate de substanta are un efect diminuat, ceea ce duce la nevoia de a mari cantitatea de substanta consumata.

Pe de alta parte, daca la inceput consumul putea fi aleator, creand sentimenul de control (pe care cei mai multi dependenti au sentimentul ca il au in continuare) el devine in timp o nevoie resimtita.
Acest lucru este constientizat in mod brutal in momentul in care, incercand sa renunti la substanta, descoperi ca nu poti, pentru ca asta in produce suferinta fizica. Efectele sevrajului sunt poate cele mai dure semen care certifica faptul ca dependenta ti-a devenit o problema.

Un lucru care trebuie sa te ingrijoreze este faptul ca incepi sa te gandesti mai des decat ai vrea la cum ai putea sa iti procuri mai multa substanta, sau cum va fi urmatoarea situatie in care poti sa obtii asta. Te straduiesti, elaborezi scenarii si acest lucru iti ocupa o cantitate semnificativa de timp, in detrimentul altor activitati.

Desi constientizezi ca ai o problema, in loc sa o confrunti, incepi prin a consuma de unul singur, ascunzandu-te de cei dragi tie sau cei care ar fi in masura sa iti faca observatii, sa iti spuna ca ai exagerat.
Mai mult decat atat, incepi sa renunti la lucruri, activitati sociale, ocupationale sau recreationale pentru a putea fi singur sau pentru a avea ocazia de a consuma substanta.

Daca esti in aceasta situatie sau ai prieteni pe care ii identifici ca fiind in aceasta situatie, o discutie deschisa, cu el sau cu tine, poate fi un bun inceput.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod