Curata emotiile nocive in 7 pasi

Emotiile neplacute sunt usor de evitat, insa, daca nu le infrunti, se acumuleaza pana te coplesesc, te intoxica. N-o sa se rezolve totul de indata ce aplici aceste sfaturi, insa te vei simti cu siguranta mai bine.


1. Ia-ti in stapanire sentimentele

Daca iti gasesti mereu un tap ispasitor inseamna ca de fapt ai sentimente cu care nu te impaci decat daca le proiectezi pe altcineva. Incearca sa-ti dai seama daca celalalt e vinovat cu adevarat sau doar tu vrei sa fie. Ce ai fi simtit daca ar fi fost altcineva in locul lui sau ei? Daca reusesti sa accepti si partile din tine pe care nu ti le-ai fi dorit vei fi mult mai puternica.


2. Spune-i emotiei pe nume

Daca te vei ascunde de trairile tale nu le vei putea intelege si elabora. Incearca sa definesti ce simti. Cand o sa gasesti cuvantul care exprima emotia si o sa-l poti exprima, ea n-o sa te mai afecteze atat de tare. Furie, manie, tristete, rusine, ura sau singuratate - toate sunt foarte nocive daca nu stii sa le controlezi, numindu-le.


3. Observa-ti corpul

De multe ori emotiile se descarca prin corp. Daca observi un tremur, un disconfort, s-ar putea sa detectezi emotia care te macina, si o mare parte din tesniune se va disipa.


4. Creeaza-ti un spatiu personal

Gaseste-ti o perioada in care nu iesi cu prietenii in oras, nu te uiti la televizor, nu citesti ziarul. Asculta muzica preferata, cumpara-ti prajitura de care ti-e pofta, sau scrie in jurnal. Aceste activitati te vor ajuta sa obtii relaxarea necesara pentru a-ti constientiza problemele si stereotipiile in care ai intrat fara sa vrei.


5. Scrie!

Pe masura ce constientizezi ce te framanata noteaza-le intr-un jurnal, sau intr-o scrisoare pe care o poti adresa celui care te-a ranit(fara sa o trimiti). E ca si cum ai completa ce n-ai putut sau n-ai stiut sa-i spui in fata. Ofera-ti timpul de care ai nevoie pentru a gasi cuvintele care exprima clar ceea ce simti.


6. Foloseste-te de un ritual

Odata ce ai identificat ce te ajuta sa-ti descarci emotiile negative, foloseste-l ca un ritual. Danseaza, plimba-te, scrie o scrisoare si arde-o, suna pe cineva pe care ti-a fost frica sa-l(o) suni - alege metoda care ti s-a potrivit ca o manusa si repet-o de cate ori simti nevoia. Daca vrei sa vorbesti cu un prieten, cu cineva in care ai incredere, alege-l pe acela care e empatic fara sa te judece sau sa se simta obligat sa-ti rezove problema.

7. Recompenseaza-te

Bucura-te de o zi libera la serviciu, un masaj sau o masa luxurianta la restaurant, daca simti ca ai reusit sa schimbi ceva. Efortul merita recompensat..desi daca ai avut succes o sa ai energie cat pentru 10 joburi, fiindca nu o mai consumi in conflicte sterile.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dan b pe 3 Dec 2006, 20:22
    ?

    nu stiu ce sa mai fac si ce tratament sa iau sa scap de tremuratul asta care ma sperie mai mult decat orice ajutor !!!!!!!!!!!!!!!

    0
    0

  • laura hriscu pe 23 Nov 2006, 11:02
    despre emotii

    e bine daca am respecta pasii...daca cand esti cuprins de emotie uiti de toate..si ce ar trebui sa faci si ce nu..:(

    0
    0

  • cori24 pe 22 Nov 2006, 15:25
    a curata emotiile cu cei 7 pasi

    mi se par super ok cei 7 pasi;daca reusim sa-i tinem si sa-i respectam;

    0
    0

  • uonim pe 21 Nov 2006, 21:31
    ?

    Emotiile trebuie impartasite. Cele "sufocate" iti mutileaza sufletul, chipul, trupul... Imi promit sa incerc cei 7 pasi. Voi reusi singur, fara sustinere din partea unui psiholog?

    0
    0

  • oana duta pe 21 Nov 2006, 01:04
    daca nu esti cinstit cu tine, nu poti fi nici cu ceilalti...

    trebuie sa ne cunoastem pe noi insine si ne acceptam asa cum sintem, sa nu vrem sa parem altfel in fata celorlalti...sa nu ne fie rusine cu noi..sa nu avem complexe...daca ne recunoastem defectele, sau greselile, ii dezarmam cu sinceritatea noastra...

    0
    0

  • crys pe 20 Nov 2006, 23:13
    adevarate

    Cei 7 pasi pt curatarea emotiilor nocive sunt probati.reusita 100%

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod