Cum recunoastem un timid?

Timiditatea este o trasatura de personalitate care ne inhiba comportamentul, ne retine din ceea ce vrem sa facem, ne determina sa ne subminam propriile resurse. Ea are multe simptome comune cu anxietatea sociala, desi nu reprezinta o tulburare psihica. In mare parte, timiditatea este dobandita in urma experientelor de viata.
Multi dintre noi au trecut prin perioade de timiditate, mai mult sau mai putin accentuate, mai ales in perioada de adolescenta si isi pot aminti cu usurinta teama si nelinistea care-i cuprindea in momentele de interactiune sociala.

Studiile facute in SUA ne arata ca doar 5% dintre adulti considera ca nu au fost niciodata timizi si 80% isi amintesc ca au trait perioade de timiditate excesiva in timpul copilariei si al adolescentei. Se pare ca jumatate dintre cei care au fost timizi in copilarie au devenit si mai timizi o data cu intrarea in perioada adulta.

Accentuarea timiditatii pe masura ce trec anii ar putea fi explicata prin scaderea ocaziilor de a interactiona direct, fata in fata: la banca, la benzinarie, la cumparaturi, la o cafea.

Noile metode de comunicare electronica ne impiedica sa exersam inceperea unei conversatii, sa fim prietenosi sau politicosi, sa stam de vorba fata in fata, sa radem impreuna, sa ne privim.


Simptomele timiditatii

Duc la o retragere in sine a individului si ele constau in:
  • discomfort psihologic;
  • concentrare excesiva pe sine;
  • preocupare cu privire la propriile ganduri;
  • propriile senzatii, propriile reactii.

Credinta principala a timidului este aceea ca este inadecvat, nedemn de a fi iubit, neatractiv si cu cat se simte mai nebagat in seama de cei din jur, cu atat mai mult i se accentueaza timiditatea.
El are dificultati in a face cunostinta cu oamenii si a inchega prietenii si este incapabil de a gandi clar in prezenta altora.

Timiditatea se manifesta in mod special in timpul interactiunii cu o persoana situata intr-o pozitie de autoritate sau cu o persoana de sex opus. Cu cat gradul de intimitate al relatiei creste, cu atat timidul devine mai anxios, mai nesigur pe el, mai iritat si evita sa-si ia angajamente.

Trebuie subliniat faptul ca oamenii timizi nu sunt mai putin inteligenti, mai putin competenti si mai putin atractivi decat ceilalti, desi ei isi imagineaza acest lucru.


Principalele consecinte ale timiditatii
  • timidul este tot timpul in alerta;
  • se teme ca va fi evaluat negativ, judecat sau criticat;
  • este evitant si retras;
  • ii este dificil sa ia initiativa sau sa fie asertiv;
  • crede ca este neatractiv, nedemn de a fi iubit;
  • se simte frustrat , nelinistit, nefericit;
  • se inroseste sau prezinta alte simptome fizice ce-i tradeaza nervozitatea : tremur, transpiratie.

Persoanele rusinoase au retineri in a se confesa prietenilor, astfel ca posibilitatea lor de a primi sfaturi si indrumari de la alte persoane este foarte redusa .
Cercetarile au aratat ca exprimarea directa a sentimentelor ne ajuta sa ne rezolvam problemele, iar cei timizi se pot exprima in scris, prin muzica sau prin alte activitati.


Avantajele timiditatii
  • reprezinta o caracteristica atragatoare pentru unii oameni a incerca sa patrunzi in intimitatea unui timid este o provocare si putem descoperi cu satisfactie cum timidul devine din ce in ce mai cald si mai sigur pe el, pe masura ce-i acordam atentia noastra;
  • a fi timid inseamna a fi rezervat,modest, ceea ce reprezinta o calitate, comparativ cu aroganta detestata de multi;
  • putem transforma timiditatea intr-un avantaj, acela de a trezi curiozitatea celor din jur sa ne descopere calitatile ascunse sau misterele care ne inconjoara;
  • uneori, timizii sunt acuzati ca ii manipuleaza pe cei din jur cu timiditatea lor si nu trebuie sa uitam ca in anumite situatii, a nu avea nici o urma de timiditate este la fel de rau cu a avea prea multa;
  • de multe ori este mai sigur sa cantaresti lucrurile inainte de a te angaja intr-o activitate sau intr-o relatie.
In concluzie, trebuie sa retinem urmatoarele lucruri referitoare la timiditate:
  • timiditatea este un fenomen universal, desi aproape jumatate din cei ce sunt timizi in copilarie, depasesc aceasta stare in perioada de adult;
  • simptomele timiditatii sunt asemanatoare cu cele ale anxietatii sociale;
  • timiditatea nu inseamna introversie, cei timizi pot fi in egala masura introverti sau extraverti;
  • efectele timiditatii se rasfrang asupra tuturor aspectelor vietii, atat profesionale, cat si personale;
  • timiditatea are si avantaje si dezavantaje si poate fi considerata o caracteristica atragatoare de catre unele persoane;
  • timizii se feresc sa-i ofenseze pe ceilalti, din teama proprie de a nu fi ei insisi ofensati;
  • frecventa timiditatii in randul barbatilor este aproximativ egala cu cea in randul femeilor.

Timiditatea poate fi regasita in oricare dintre noi in anumite perioade ale vietii, dar cand se structureaza ca o trasatura profunda si de lunga durata, cand aveti un sentiment de insecuritate, jena si inadecvare ,este necesar sa apelati la ajutorul unui psiholog .  


De psiholog Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin

 

Comentarii (25)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alex pe 16 Mai 2012, 18:19
    demiditatea

    am citit articolul si comurile si vreau sa spun ca DOAR SINGURI VOM PUTEA SCAPA DE TIMIDITATE daca apelam la un pshiholog poate ne ajuta sau nu .. daca mar ajuta cred ca ma va ajuta pe termen scurt pana imi voi pierde increderea in mine ,de fapt timiditatea se instaleaza datorita unui complex (toti avem complexe ) sunt constient ca daca vreau sa scap de timiditate trebuie sa depun ceva efort , si sa fiu mai cu putin bun simt , ba chiar tupeist , spun sa incercati sa invingeti temerile succesuri :))

    0
    0

  • anonim pe 19 Mar 2010, 16:50
    timiitate

    as dori si eu un sfat din partea specialistului si un raspuns de ceva vreme si ani buni sunt destul de timid si nu reusesc sa imi invng aceasta stare va rog mul help me

    0
    0

  • Bianca pe 9 Iul 2009, 17:07
    Timiditatea îmi îngreunează viaţa

    Eu despre mine pot să spun că nu pot să-mi fac prieteni foarte uşor.Momentan n-am prieteni şi mă simt foarte singură şi abandonată din cauza asta.Aş vrea foarte mult să scap de timiditate dar nu pot nicicum.Ştiu că ar trebui să vorbesc cu cineva dar n-am curaj nici măcar de asta.Chiar dacă cu părinţii mei mă înţeleg bine n-am curajul să vorbesc cu ei despre gândurile,sentimentele,problemele mele.Mi-e foarte greu să fac orice.Mi-e greu să mă uit în ochii cuiva,să vorbesc în faţa clasei ş.a.Iubit n-am şi acuma încep să cred că nu e din cauza înfăţişării mele ci din cauza timidităţii.Foarte multă vreme am crezut că am depresie.Acuma nici numai ştiu ce am şi ce să mai fac.Singurul sfat care am auzit că e folositor e să încercăm să ne gândim mai puţin la noi înşine şi mai mult la ceilalţi.În fine,aş mai putea scrie o grămadă de lucruri...dar n-are rost.Sper că va trece singură cu timpul...

    0
    0

  • Friendry pe 3 Iun 2009, 21:39
    un sfat

    pana de curand am fost si eu destul de timid dar cam intrun an de zile cu multa vointza am reusit sa am incredere in mine si ma ajutat extrem de mult cu timiditatea aprope ca am scapat complet de ea....pentru cei care vor sa discute despre aceste lucruri sau sa ceara niste mici sfaturi ma puteti contacta pe id-ul peculescu_ionut ;)

    0
    0

  • Ady pe 16 Ian 2009, 19:10
    invingete pe tine

    Poti sa scapi de timitidate doar daca te invingi pe tine insuti. Adica... si eu sunt timid atunci knd sunt ascultat de un prof s-au vb cu o fata pe care o plac (cu fetele normale nu sunt timid, da knd dau de o fata f. frumoasa si incerc sa flirtrez ma pierd..). Faza e ca nu sunteti singurii care au astfel de probleme... Uitati un sfat:De fiecare data cand vreti sa faceti ceva, de exemplu sa cuceriti o fata,incercati sa spuneti in mintea voastra "Voi reusi!!","Hai ca pot!" etc cuvinte cu care sa te incurajezi pe tine insuti. Poate nu veti rezolva problema asta peste noapte dar veti simti un progres pe zi ce trece.Sunteti inca tineri...timpul nu e pierdut. Sanatate la toti:X:X:X P.S:Am 17 ani

    2
    0

  • Mona pe 10 Ian 2009, 00:33
    Atentie,nu e joaca cu timiditatea!

    Sfatul meu, ar fi ca toti cei ce au probleme majore ale timiditatii. Sa caute sa consulte un psiholog! Si eu sunt o persoana timida, dar pana in momentul in care cunosc modul de a fi si felul celui cu care am sa interactionez. Dar din pacate, ma ingrozesc si privesc cu durere, ca foarte multi tineri,incep sa fie... din ce in ce mai timizi. Eu una, pot spune ca mi-am iesit din timiditatea excesiva, cautand sa fiu comunicativa si deschisa cu cei din jurul meu. Nu pot spune ca nu au contat persoanele. Ba din contra, am cautat sa comunic cu persoane care le simteam ca doresc sa ma inteleaga. Si eu cred ca este foarte important sa comunici cu persoanele fata in fata. E drept modul virtual de comunicare, poate avea urcusuri si coborasuri. E mult mai bine, atunci cand incerci sa comunici cu persoane care sa fie din acelasi Oras cu tine, persoane cu care sa te poti intalni cat de des. Deasemeni, eu una mi-am cautat prieteni. De fapt ei m-au ales, vazand ca pot fi o persoana de incredere si vazand ca si eu pot sa inteleg pe ceilalti. E foarte bine sa ne cautam prieteni adevarati! Din pacate, rautatea, egoismul si lipsa de profesionalism, a celor cu care interactionam, ne face sa ne ferim de contactul cu ei. Eu totusi cred ca se mai gasesc persoane deosebite, care sa ne asculte si care sa ne inteleaga. Eu una, am gasit persoane de incredere si am simtit alaturi de mine (in momentele grele) persoane care m-au incurajat si m-au ajutat sa ies din starea respectiva. Acum pot spune ca sunt multumita, ca am avut ocazia sa ma pot exprima altfel, pot spune ca incerc sa imi pun in valoare calitatile si caut sa fiu de folos si celorlalti cu calitatile mele. Domnisoarei de mai sus, ii pot spune ca e important sa caute sa poata interactiona cu persoanele. E drept ca poate pana vei fi inteleasa, va fi mai greu. Dar stai linistita! Colegii tai se comporta asa, din cauza lipsei de profesionalism. Cauta sa interactionezi cu persoane serioase, persoane in care sa gasesti macar un gram de increre. Incearca sa faci lucruri placute, incearca sa iesi in oras. Cauta sa interactionezi cu toate persoanele, iar acolo unde crezi ca nu esti ascultata, cauta sa te pui in valoare ascultandu-i si aprobandu-le afirmtiile corecte. Pentru toti timizii, sfatul meu e sa fie atenti cu acest aspect, ca nu e de joaca! Am intalnit cazuri, care pe mine m-a facut sa cred ca timiditatea nu ar putea ajunge in asemenea faza, dar din pacate am constatat ca da. Incerc sa fiu de folos, celorlalti mai timizi decat mine. Dar cred ca cel mai important lucru e sa nu cadeti in profunzimea lipsei de incredere in voi! Cautati sa gasiti metode de depasire a momentelor neplacute. Si nu uitati sa aveti incredere in voi! Daca voi va desconsiderati mult mai usor veti fi raniti de cei ce va inconjoara. Dar in final, cred ca ar fi foarte bine sa primiti sfaturile unui psiholog! Cred ca documentatia si profesionalismul cu care ei lucreaza o sa va fie de ajutor si o sa va faca sa constatati cu o mai mare perceptie aspectele frumoase ale vietii. Nu va lasati doborati de Timiditate! Efectele pot fi fatale! Mult succes in gasirea solutiilor care sa va poata face sa depasiti situatiile neplacute!

    0
    0

  • butterfly pe 1 Ian 2009, 21:23
    sunt extrem de timida..ajutorrrrrrr!!!!!!

    da,sunt extrem de timida,ma inrosesc din orice,dak ma striga vreun profesor,devin rosie k focul si e atat de oribil,nu imi vine sa mai ies din ksa ,as sta doar cu ai mei ,fiindca am cimpresia k ma voi inrosii .Nu pot sa scot niciun cuvant in clasa ,al ora ,fiindca mi-e teama ca voi rosii ,iar colegii de liceu,vazand problema mea ,au inceput sa facas glume pe seama mea,si pe mn ma dpr enorm,careodata nu-m vine sa mai merg la scoala,dar invat bn si vreu sa am o cariera de succes.va rog sa ma ajutati si cn vrea sa vb q mn ,va ast sa ma contactati pe id-ul de mess:oanny_danny si poate ne ajutam reciproc,sau ma ajutat i cu un sfat.multumesc ...:-*:-*:-*

    0
    0

  • face sex peste tot pe 4 Dec 2008, 19:44
    sex

    Ce faceti timizilor voi nu ........aa

    0
    3

  • Vanesa pe 15 Sep 2008, 23:35
    Trebuie sa perseverezi...

    Recent am realizat ca sunt excesiv, excesiv de timida (n-am destul curaj nici sa cer unui colegsa ma ajute cu tema, etc.) E destul de neplacut. Ma simt atat de singura in clasa mea si nu am reusit sa ma imprietenesc cu nimeni in adevaratul sens al cuvantului... Si desi acum sunt la liceu, n-am pastrat legatura cu niciun coleg din gimnaziu. Mi-e foarte greu pentru ca nici eu insumi nu-mi pot explica de ce am aceste stari atat de contradictorii.. Dar in prezent sunt hotarata sa incerc sa alung timiditatea asta care nu aduce prea multe lucruri bune dar bineinteles ca nu e prea usor. Dar chiar imi doresc sa invat sa fiu eu insumi pentru ca traind in felul asta (cu timiditatea), exista toate sansele sa intru in stari depresive... Desi am trecut la un moment dat si prin asta si ajutorul specializat nu m-a jutat mai deloc... Deci, multa incredere in mine, curaj si putere!

    0
    0

  • vydy pe 4 Iun 2008, 01:30
    mai grab

    Cam e adevarat ce e scris. Mai ales cu partea lipsei de comunicare cu semenii si indeosebi cu persoanele de sex opus. Din cauza timiditatii, a fricii ca nu sunt atractiv, ca nu sunt suficient de bun am reusit performanta de a nu avea inca o prietena la 23 de ani. Stiu ca ar trebui sa las internatul deoparte si sa ies in lume dar ... nu am legat multe prietenii la viata mea, si este mai simplu sa "comunic" pe messenger, etc decat fata in fata. Cred ca imi este si putin "teama" ca ma va "observa" o fata :) si nu voi putea merge la ea sa ii spun ceva. vydy_remus@yahoo.com

    2
    0

  • vasile pe 17 Mar 2008, 21:55
    Timiditatea

    De exemplu cand sunt foarte concentrat ma inrosesc. De asemenea rosesc si cand ma simt vinovat de o fapta sau cand sunt acuzat. Va rog dati sugestii ca sa scap de roseala si de timiditate daca se poate sa-mi trimiteti raspunsul al adresa. Am 18 ani si inca nu am avut nicio prietena pana acum cred ca tot din cauza timiditaii www.vasile4455@yahoo.com

    1
    0

  • miky pe 20 Feb 2008, 01:51

    Hmm.. pai uite ce cred eu ca e vorba de fapt... ce am inteles... sa ma iau pe mine ca exemplu. Eu sunt timida de cand ma stiu, sunt la facultate si la unul dintre examene o profesoara mi-a dat o nota mai mare din cauza asta, a zis ca e o incurajare si sa nu mai fiu atat de fricoasa... ma inrosisem toata si tremuram... cred ca despre asta e vorba, ca ii "manipulez" cu timiditatea mea si adevarul este ca nu a fost singura data cand mi s-a dat o nota mai mare din cauza ca profesorii ma vedeau ca inroseam.

    0
    0

  • roxana pe 6 Feb 2008, 11:51
    Cum pot scapa de timiditate? petru ca daca voi continua asa, nu voi reusi sa fac nimic in viata

    Acum imi dau seama ca sunt timida, imi spuneau multi asta si mie nu mi se parea ca sunt timida... da acum e clar.

    2
    0

  • Corina pe 6 Aug 2007, 17:56
    Cum recunoastem un timid

    e clar ca sunt timida si e o trasatura profunda.

    0
    0

  • mioara pe 7 Mai 2007, 10:37
    cum se poate scapa de timiditate?

    Sunt convinsa ca un adult care a fost un copil iubit si rasfatat de catre familia lui nu poate fi timid. Cum se poate scapa de timiditate?

    0
    0

  • eddy pe 6 Apr 2007, 11:35
    parere importanta

    cred ca timiditatea este f mult legata e mediul in care am crescut si de increderea pe care ne-au acordat-o cei din jurul nostru, insa cunoscand caracteristicile ei si modurile in care ea poate fi evitata se poate scapa relativ usor de ea... prin schimbari in diferite domenii

    0
    0

  • andreea pe 15 Oct 2006, 13:29
    timiditate

    este foarte important pentru un timid sa apeleze la un psiholog care sa-l poata ajuta. din pacate este foarte greu de gasit unul. eu ma confrunt cu aceasta problema la 25 ani.

    0
    0

  • oana bucur pe 28 Aug 2006, 19:43
    cum recunoastem un timid

    Si eu sunt timida si cred ca este de mare ajutor sa ai o persoana calificata care sa te sfatuiasca ce sa faci in asemenea situatii.

    0
    0

  • victor pe 28 Aug 2006, 09:21
    de ce sa fii timid?

    eu nu inteleg de ce unii oameni au aceast problema. chiar si cand faci un lucru grasit sau spui ceva nepotrivit, ce se poate intampla, ca doar nu iti ia nimeni capul. cred ca daca toti cei cu aceasta problema s-ar gandi ca ei sunt la fel ca ceilalti, poate chiar mai buni s-ar schimba multe! va salut

    0
    0

  • claudia pe 28 Aug 2006, 09:18
    ma confrunt cu aceasta problema

    de cand am intrat la liceu ma confrunt cu aceasta problema, pentru ca toti colegii mei sunt foarte veseli si deschisi iar eu sunt mai mult preocupata de invatatura, acum am intrat intr-o cochilie din care mi-e frica sa mai ies. situatia se materializeaza in faptul ca de fiecare data cand trebuie sa spun ceva sau sa cer ceva (oricat de banal)unei persoane pe care nu o cunosc foarte bine ma rusinez toata. Credeti ca aceasta problema se poate rezova prin terapie?

    0
    0

  • fejilmen pe 27 Aug 2006, 21:20
    timiditate

    recent am pierdut un post f important pt. mine din cauza esecului la proba de interviu(imi amortise 1/2 din cap si nu mai stiam nimic din ce invatasem ).Poate si din cauza ca stiam ca nu am sanse din cauza celuilalt concurent.Nu stiu ce sa fac dar toata viata din cauza timiditatii am pierdut multe examene (in perioada scolara si dupa).

    0
    0

  • retrtillo madalina pe 27 Aug 2006, 18:16
    perfectiunea nu exista

    cred ca timiditatea isi are originea din familie probabil ca parintii tai te au tinut prea din scurt nu au dat voie personalitatii tale sa se dezvolte asa cum era normal ti au interzis prea multe lucruri sau nu ti au acordat destul de multa incredere de sine nu au stat de vorba cu tine nu te au pregatit pt viata va trebui sa stai serios de vorba cu ai tai sau daca nu poti macar cu cineva in care ai incredere.Si nu uita si cei mari si importanti fac greseli nu trebuie sa ti fie frica de nimic sa spui ceea ce gindesti pt ca si tu esti o persoana importanta si tu reprezinti ceva.trebuie sa ti cistigi increderea in tine in fortele tala proprii si sa actionezi sa ti invingi timiditatea,sa faci cit mai multe lucruri sa ai contact cu multe persoane ,nu te izola ca e mai rau.Si eu am fost timida cnd am fost mica dar mia trecut si citeodata mai am momente de timiditate si acuma dar reusesc sa le inving.Nu te lasa.SUCCES

    1
    0

  • alexxxeu pe 25 Aug 2006, 21:57

    Va rog, sa ma ajutati si pe mine, in legatura cu aceasta problema (in cazul meu, PROBLEMA), timiditatea! Eu sunt un adolescent foarte foarte timid si nu-mi pot stapani aceste momente. De cand eram mic ma confruntam cu aceasta problema, in prezent avand varsta de 18 ani. Va rog mult de tot sa ma ajutati si pe mine, pt ca sunt disperat. Nu mai pot face nimic de frica starilor de timiditate. Sunt foarte timid in orice situatie. Multumesc tuturor celor care incearca sa ma ajute, trimitand un email la adresa alexxxeu@yahoo.com

    0
    0

  • alexxxeu pe 24 Aug 2006, 19:05

    Va rog, sa ma ajutati si pe mine, in legatura cu aceasta problema (in cazul meu, PROBLEMA), timiditatea! Eu sunt un adolescent foarte foarte timid si nu-mi pot stapani aceste momente. De cand eram mic ma confruntam cu aceasta problema, in prezent avand varsta de 18 ani. Va rog mult de tot sa ma ajutati si pe mine, pt ca sunt disperat. Nu mai pot face nimic de frica starilor de timiditate. Sunt foarte timid in orice situatie. Multumesc tuturor celor care incearca sa ma ajute!

    0
    0

  • vvynnya pe 23 Aug 2006, 21:20
    explicatie

    Poate cinev as-mi explice: "uneori, timizii sunt acuzati ca ii manipuleaza pe cei din jur cu timiditatea lor si nu trebuie sa uitam ca in anumite situatii, a nu avea nici o urma de timiditate este la fel de rau cu a avea prea multa" ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod