Cum le afecteaza stresul pe femei?

In conversatiile noastre cu persoanele pe care le cunoastem folosim foarte des cuvantul "stres", mai ales cand dorim sa le semnalam ca suntem depasite de evenimentele din exterior. De fapt, stresul este un mecanism fiziologic al carui scop este restabilirea echilibrului. (C. Cungy)

In prezenta factorilor de stres, organismul raspunde cu o reactie de adaptare. Cand reactia este prea intensa sau dureaza prea mult, apare o stare de alerta caracterizata printr-o tensiune permanenta.

Le afecteaza stresul diferit pe femei in comparatie cu barbatii?


Desi multi barbati se implica in treburile casnice si in educatia copiilor, este un fapt recunoscut ca educatia si sanatatea acestora ca si gospodaria familiala raman in mare parte in sarcina femeilor. Asa ca femeile au o dubla meserie: peste activitatea profesionala se suprapun indatoririle casnice si cresterea si educatia copiilor.

Stresul o afecteaza in mod deosebit pe femeia care trebuie sa impace activitatea profesionala cu obligatiile familiale.
Patrick Legeron, in cartea "Cum sa te aperi de stres", enumera urmatoarele surse de stres:

  •  Mai multa performanta in timp mai scurt: in domeniul profesional, femeia trebuie sa faca "si mai mult" pentru a fi recunoscuta si intr-un interval de timp mai mic. Sentimentul de "lipsa de timp" este amplu exprimat de femeile care lucreaza.

  •  O instabilitate mai greu de suportat: femeile sunt deosebit de fragilizate de schimbarile continue ale domeniului profesional si, pe de alta parte, sunt supuse mai direct schimbarilor la nivel familial (mutari, separari si divorturi, cu problemele pe care le implica acestea in organizarea si echilibrul familial).

  •  Frustrari si conflicte personale: frustrarile profesionale, materiale (salarii mai mici), emotionale si sociale (investire profesionala mai putin recunoscuta), probleme relationale (hartuire morala, chiar sexuala, agresiune verbala sau fizica din partea clientilor etc.).

Reactia femeilor la stres, afirma autorul mai sus mentionat, ar fi diferita de cea a barbatilor: s-a observat ca femeile, dupa o zi grea de munca, se ocupa deseori de copii, in timp ce barbatii au tendinta de a se distanta de viata lor de familie. Barbatul devine mai agresiv, in timp ce femeia cauta mai mult contactul, sprijinul unei persoane apropiate pentru a discuta cu ea.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod