Controleaza-ti stresul!

Daca te afli in preajma unei persoana care nu face fata stresului, cum reactionezi? Te gandesti sa o inscrii la cursuri de Tai Chi sau o ajuti sa stea pe un scaun, incurajand-o sa inspire adanc si sa expire pe gura? Tehnicile de relaxare te ajuta pe moment. Dar cum te poti descurca stresului zilnic? Afla ce trebuie sa faci pentru a tine piept factorilor stresori.
Pentru a face fata stresului de lunga durata este nevoie sa o iei treptat. Dezvoltand un stil de viata ce are la baza o alimentatie sanatoasa si exercitii regulate, organismul tau functioneaza la un nivel optim. Aceasta este cea mai buna defensiva impotriva stresului.


De ce reactioneaza atat de furios corpul tau in fata stresului?

Organismul tau se straduieste sa fie intr-un echilibru perfect. Pentru mentinerea acestui echilibru lucrurile ar trebui sa se intample la fel intotdeauna. Orice imprejurare care determina schimbarea acestui confort intern determina aparitia stresului. Daca afara e frig, vei incepe sa tremuri; daca este cald, vei incepe sa transpiri; daca este nevoie sa alergi ca sa prinzi un autobuz, inima ta va incepe sa bata mai tare, iar muschii tai vor fi solicitati pentru a face fata efortului; daca esti o persoana timida, vei inrosi cand vei fi abordata de un strain intr-o discutie. Organismul tau este conectat mediului in care te afli, cea mai mica variatie in rutina cauzand o reactie.

Corpul tau functioneaza pentru a preintampina pericolul; el a fost conceput in asa fel incat sa te ajute cand ti se schimba starea emotionala: muschii se intind, pulsul inimii se accelereaza, respriratia devine mai rapida, tensiunea arteriala creste, digestia stagneaza sS focalizarea asupra problemelor este ca si inexistenta. Organismul asteapta sa faci ceva pentru ca nu percepe diferentele intre stresul fizic si cel emotional. Se presupune ca fie infrunti pericolul, fie fugi din fata lui; decizia iti apartine in intregime. Cele mai multe persoane nu anticipeaza pericolul din viata de zi cu zi. Ceea ce poti anticipa se refera la: ora la care te trezesti de dimineata, condusul copiilor la scoala, mersul la serviciu, indeplinirea dead-line-urilor, pranzul, reintoarcerea acasa la o ora rezonabila, cina, plimbatul cainelui si savurarea clipelor libere alaturi de familie si prieteni.


Prin urmare, ce poate interveni in asa fel incat sa produca stresul?

Situatiile care in mod normal se afla sub controlul tau; acele schimbari neasteptate care intervin in timpul zilei sunt schimbari normale cu care trebuie sa te confrunti - se termina cerealele pentru micul-dejun, fiul tau pierde autobuzul cu care merge la scoala, cainele sparge geamul unei vitrine, iar tu nu poti intarzia la serviciu sub nici o forma. Indiferent ca situatiile sunt percepute ca fiind bune sau rele, corpul tau reactioneaza. Cu cat sunt mai frecvente si mai mari schimbarile, cu atat mai greu ii vine organismului sa mentina echilibru. Schimbarea lumii este un lucru imposibil. Singurul lucru care-ti sta in putere consta in schimbarea modului in care percepi si reactionezi. Esti complet responsabil pentru maniera in care te manifesti fata de lumea din jur.

Cercetariile au demonstrat ca factorii stresori sunt mai periculosi decat crezi. Expertii in sanatate au fost de acord ca peste 85% din afectiuni reprezinta un rezultat direct al stresului necontrolat. Acest lucru implica maniera in care procesezi si reactionezi in fata "microtraumelor" ce iti influenteaza sanatatea. Recatiile ostile si furioase sunt responsabile pentru declansarea posibilelor atacuri de cord sau a accidentelor cardio-vasculare.


Ce poti face pentru a pastra firavul balant al organismului?

Din fericire exista foarte multe lucruri ce pot fi facute. In primul rand trebuie sa cauti sa reduci factorii stresori. Cantitatea de energie si de timp nu se afla sub controlul tau, dar iata o lista cu masuri preventive pentru mentinerea unui bun echilibru:

  • Identifica si apoi schimba modul in care percepi factorii stresori;
  • Invata sa spui "nu";
  • Incearca sa ai in jurul tau oameni optimisti;
  • Razi! In situatii dificile este mai bine sa faci haz de necaz.
  • Asigura-te ca ai un regim alimentar sanatos: limiteaza zaharul, grasimile, sarea, cafeina si alcoolul.
  • Acorda o mare atentie odihnei: culca-te mai devreme si daca iti permite orarul, dormi la pranz.
  • Nu uita de exercitii!

Fiecare dintre sfaturile de mai sus necesita un plan bine pus la punct pentru a fi integrate in viata zilnica. Nu exista o viata lipsita de stres, insa se poate atinge oricand o viata calma in care factorii stresori sa fie mediati. Cel mai important lucru consta in stabilirea prioritatilor. Daca atentia ta se indreapta catre ce este important, iritatiile zilnice isi pierd din semnificatii.


 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • emilia pe 2 Mar 2009, 10:47
    o plimbare,o melodie preferata...

    TREBUIE SA STIM FIECARE CE NE FACE BINE PT. A IESI DINTR-O SITUATIE STRESANTA,NU PREA TE POTI BAZA PE CEI DIN JUR,FIECARE E BINE SA SE AUTOCONTROLEZE ,SA INCERCE SINGUR SA-SI FACA BINE...

    0
    0

  • elena pe 20 Ian 2009, 18:47
    Cum ne ajuta cei din jur?

    Poti sa ai o viata destul de ordonata ,dar sa traiesti macar o jumatate din zi alaturi de persoane care vrand - nevrand te influenteaza negativ prin atitudinea lor la serviciu; nu poti scapa de ei prea multa vreme si e suficient sa-i ai in preajma doar o ora pe zi pe cei care nu se pot controla si tot timpul au de trasat o sarcina, vor sa-ti reaminteasca ceea ce tu stii deja ca ai de lucru si nu iti place neaparat,dar in sfarsit te-ai hotarat sa-ti asumi responsabilitatea. Si ar mai fi ceva... ce te faci cand esti intr-un mare impas financiar si grijile zilei de maine nu iti dau pace,iti alunga somnul si incepi sa oftezi si ti-a disparut zambetul si nu te mai uiti in ochii celor cu care vorbesti?

    0
    0

  • dali pe 20 Nov 2008, 10:36
    usor de zis

    Usor de zis,dar greu de infaptuit cand esti supus zilnic la stres si cand nu poti evada din mediul respectiv.Practica ne omoara.

    0
    0

  • Aurelian Monu pe 7 Nov 2008, 08:54
    Control stres

    Foarte adevarat!!!

    0
    0

  • ghizela pe 3 Sep 2008, 06:24

    Foarte interesant.

    0
    0

  • romulus pe 22 Mai 2008, 19:47
    papi

    0040765352955 merci

    0
    0

  • ionescu alexandra pe 28 Dec 2007, 20:03
    Stresul

    ar trebui sa existe metode mai concrete pentru a elimia stresul, acestea sunt insuficiente cred ca ar trebui sa existe si alte metode.

    0
    0

  • dinulica valeriu pe 9 Nov 2007, 07:49
    autocontrol

    Se pot face multe pentru autocontrol . Unii au o constitutie psihica robusta se autocontroleaza fara a fi nevoie de exercitii pentru asta . Stresul exista este condimentul zilnic al existentei , fara soliocitari din partea acestor factori viata ar fi lipsita de farmecul surprizei al evenimentului inopinant . Reactia noastra trebuie controlata pentru a nu ne duce de-a rostogolul. In prezent factorii stresanti se inmultesc necontenit; tine de moda epocii de-a cauta necontenit confortul, de-a cheltui cele mai multe resurse pentru acest fel de viata care e departe de natura omului si-l pagubeste deformandu-i inima si trupul .Cred ca a pretui natura si a cauta linistea si relaxarea in mijlocul ei este cea mai buna metoda de a ne spori capacitatea de autocontrol. Goana dupa castig fara a reapecta zilele de odihna si iesirea in natura doar la un gratar pentru cateva ore in care se merge cu masina se bea doza de cafea se fumeaza langa un parau cu ape repezi si se consuma la repezeala gratarul de mici in ritmurile asurzitoare ale manelelor, este un chici al relaxarii din pacate bine ancorat in moda timpului .Cred ca moda timpului este mania grandorii umane extinsa mai peste tot si incultura celor bogati .A fi tu este lucrul cel mai important si a-ntelege ca violenta celor din jur exista in diverse forme oriunde si ca de asta n-ai cum sa scapi decat cautand redursele in tine insuti si judecand nu dupa calapod , e un bun exercitiu de lupta impotriva stresului.

    0
    0

  • dorina pe 20 Oct 2007, 11:09
    antistres

    eu zic ca fiecare om isi are temperamentul lui si fiecare isi poate controla comportamentul dar mai ramane sa si vrea..eu nu cred ca exista"nu pot" exista nu vreau..sau unii sunt prea slabi din fire sa isi controleze comportamentul..oricate sfaturi ar fi in lumea asta ramane sa le si punem in practica..eu una am momente cand incerc din toata puterile mele sa fiu calma si sa i-au lucrurile ca atare dar cateodata sunt situatii care pur si simplu te depasesc si zici gata,stop,pana aici,destul am indurat de unde binenteles vine si furia ,mania,vointza de razbunare..deci sunt situatii si situatii.e bine cateodata sa mai luam si lucrurile ca atare..sau sa le lasam asa cum sunt,sa nu intram prea mult in amanunte..sa trecem pur si simplu peste ele atat cat putem.

    0
    0

  • Gabriela Pintonato pe 10 Oct 2007, 14:21
    Sres

    E la fel de periculos ca si drogurile ,sau....poate ceva mai mult.Articolul d-tr

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod