Controleaza-ti mintea!

Ai observat vreodata ca in situatiile in care te chinuiesti sa nu te mai gandesti la anumite probleme, pare aproape imposibil sa te impiedici sa faci acest lucru? Cu cat depui mai mult efort pentru a evita un anumit gand, cu atat mai greu este sa ti-l scoti din minte. Nu te alarma! Cercetarile au dovedit ca toata lumea se confrunta cu "gandurile nedorite".
Chiar daca pare paradoxal, gandurile de care ne ferim cel mai mult comporta semnificatiile lor. Cand incerci din rasputeri sa eviti un gand, una din partile creierului lucreaza din greu pentru a mentine gandul suparator undeva in fundal, cautand un factor care sa te distraga, sa te protejeze de ideea ca incerci sa-l eviti.

In acelasi timp, o alta parte trebuie sa verifice constant ca sarcina a fost indeplinita. Intr-o maniera neplacuta, acest proces de monitorizare mentala iti indreapta atentia asupra gandului nedorit, determinandu-te sa fii mai vulnerabil fata de ideile de care incerci sa fugi.


Partea amuzanta consta in faptul ca in momentele in care incerci sa nu te gandesti la anumite lucruri, trebuie de fapt sa-ti amintesti lucrurile pe care doresti sa le eviti. Memoria, act al psihismului ce se ocupa cu receptarea si restituirea informatiilor, activeaza gandurile de care ne ferim.

Intr-un fel, incrancenarea vigilenta de a nu te gandi la ceva anume forteaza anumite parti ale creierului sa pazeasca acel gand. Chiar daca este tinut acolo in mod subconstient, gandul este activ si cateodata scapa din locatia in care se afla bine pazit, erupand printre gandurile active.
Acest lucru se intampla cu precadere in cazurile in care esti stresat, te simti coplesit de probleme sau cand acuzi o stare avansata de epuizare.

Evitarea gandurilor nedorite se aseamana cu situatiile in care te fortezi sa adormi sau iti dictezi sa te relaxezi. Cu cat incerci sa te convingi  ca-ti va prinde bine sa adormi cat mai repede, cu atat este mai probabil sa dormi "iepureste" sau sa stai mai mult treaz. Daca iti impui sa te relaxezi, posibilitatea de a deveni mai anxios se mareste.

Exista o larga paleta de cazuri cand iti doresti cu disperare sa-ti poti controla mintea.
Solutia este sa eviti aplicarea controalelor riguroase asupra gandurilor. Gaseste-ti o persoana careia ii poti impartasi deschis gandurile care te apasa sau noteaza-le intr-o agenda. In acest fel gandurile "cicalitoare" nu-ti vor mai da batai de cap.

O alta modalitate de abordare consta in terapia opusa: fa opusul lucrului pe care doreai de fapt sa-l faci. Gandurile suparatoare pot fi eliminate definitiv prin rezolvarea lor.


 

Comentarii (24)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • 05.09.2008 pe 5 Sep 2008, 15:55
    Macinare inutila si imposibil de eliminat

    Sunt de acord cu persoana de mai sus. Cand te urmareste un gand neplacut, incoltit odata nu mai dispare decat in momemntul in care comiti fie o greseala dandu-i curs fie dandu-ti bataie descoperind tot felul de alte lucruri la randul lor neplacute. Asa ca acest control al mintii cred ca functioneaz a la persoanele indolente.

    0
    0

  • florentina_moga pe 14 Iun 2006, 19:10
    Simplu de spus greu de pus in practica

    Am citit tot ce a scris fiecare. Pare simpul, dar nu e chiar asa. Ce fac eu? Fac din tantar armasar, plang, ma consum aiurea. Sunt constienta de asta, cred ca este si asta un pas. Dar nu ma pot controla, sau ma controlez pe moment, ma tine maxim 5 ore si revin. Oare de ce nu pot sa fiu si eu mai nepasatoare? Sa nu ma mai consum atat? O sa incerc sa-mi notez totul intr-un caiet. Poate are efect, dar la cum ma stiu nu cred ca va avea efect. Mai este cineva ca mine? A reusit sa scape de paranoia asta?

    0
    0

  • anabel pe 13 Iun 2006, 14:47
    credinta

    Nu stiu daca putem sa ne controlam cu adevarat gindurile, dar sunt sigura ca prin credinta puternica putem depasi orice obstacol. poate credinta in Dumnezeu este absolutul de care avem nevoie sa trecem dincolo de propria constiinta de sine, si sa ne descoperim un alt eu, de care nu stiam . Si trebuie sa va marturisesc ca 20 de aani am fost o ateiosta convinsa , deci , numai intimplari adevarate si dureroase din viata mau facut sa cred in EL.

    1
    0

  • ani pe 16 Mai 2006, 13:28
    vointa e cea mai importanta

    mie mi s a intamplat ceva destul de grav si ma lupt sa mi controlez mintea ( ii destul de greu ) si sper ca timpul sa ma ajute .In momente grave gandirea optimista nu o mai poti avea

    1
    0

  • gianina_bacescu pe 18 Apr 2006, 17:05
    gandeste pozitiv

    daca gandesti pozitiv si esti optimist chiar daca ti se intampla ceva urat, nedorit privesti partea buna a ceea ti s-a intamplat si atunci crezi ca-ti merge bine daca gandesti optimist

    0
    0

  • nu conteaza pe 13 Feb 2006, 10:42
    ceva interesant

    nu conteaza pentru ca vom primi lucrare ora viitoare ,dar cred ca pshicul se poate manipula usor.

    0
    0

  • lili pe 7 Feb 2006, 14:49

    omul din greseli invata

    0
    0

  • mircea pe 19 Ian 2006, 17:48
    unknown

    mi s-ar parea interesanta o explicatie a acestor ganduri pe care desi nu le dorim, le gandim! noi gandim ceea ce nu ne place, si incercam sa fugim cu mintea la altceva, dar parca o alta minte se lupta cu a noastra? de ce nu explica nimeni asta?

    0
    0

  • denis pe 19 Ian 2006, 17:48
    adevarul doare

    mircea, tu mereu iti pui intrebari de genul "de ce pamantul e rotund?". cred ca ar trebui sa inveti sa accepti ca nu poti gasi raspunsuri la orice intrebare. eu am cunoscut un om care vroia sa stie tot ce se poate stii, invata intruna, se specializa in diferite domenii, si a ajuns la o varsta cand a clacat, a mers din psiholog in psiholog pentru ca nu putea sa accepte ca nu are cum sa stie tot, ca suntem limitati...nu mai incerca sa despici mereu firul in patru. important este ce poti sa faci fiind intr-o situatie careia nu-i poti modifica sau intelege datele.

    0
    0

  • emanuela pe 19 Ian 2006, 17:48
    aparentele inseala

    draga denis nu totul este ceea ce pare a fi...nu contest experientele si consecintele persoanei de care ai amintit,insa sa sti ca noi oamenii nu suntem atat de limitati precum pare..sti cum nu intotdeauna scopul este ceea ce conteaza,ci mijloacele prin care icercam a ne atinge scopurile respective..asa ca exprienta cunostintei tale este una lateral...si sa sti ca exista i raspuns la intrebarea``de ce e pamantul rotund?`` numa ca noi nu stim unde sa cautam raspunsul e o alta poblema. si acu se pune intrebarea ``oare de ce nu stim sa cautam raspunsul?`` eu iti raspund cu o alta intrebare `` chiar crezi ca tu ai fi pregatit de a afla si implicit de a accept raspunsul,oricare ar fi acela?``

    0
    0

  • denis pe 19 Ian 2006, 17:48
    ce bine ca esti, ce mirare ca sunt!

    viata e atat de scurta incat mi se par inutile intrebarile al caror raspuns nu ne este accesibil. sunt de acord ca explicatie exista pentru fiecare fir de iarba ce creste din pamant. ma intrebi daca as fi pregatita sa aflu raspunsurile oricare ar fi acelea...eu cred ca nu am nevoie sa le stiu. viata mea nu depinde de ele. iar uneori, punand intruna intrebari fara de raspuns pierzi farmecul anumitor clipe din viata. "eu nu strivesc corola de minuni a lumii, si nu ucid cu mintea tainele ce le-ntalnesc in calea mea"...de ce sa nu spui simplu "e frumos" si sa te bucuri? il parafrazez pe andrei plesu care spune ca intrebarile de tipul celor "de ce?" sunt si pentru oameni inteligenti si pentru cei prosti. iar cei din urma intrebandu-se de ce sa urce cu liftul, urca toata viata pe scari. ce vreau sa zic este ca esenta lucrurilor nu tine numai de partea rationala din noi, uneori se si respira...

    1
    0

  • mikela pe 19 Ian 2006, 17:48
    bravo

    Sunt de acord cu tine, denis...Foarte frumos spus.

    0
    0

  • BELA RAGATZA pe 19 Ian 2006, 17:48
    sigur

    TU esty exdpertul

    0
    0

  • nicol pe 19 Ian 2006, 17:48
    Bravo

    Bravo denis,iti spun si eu acelasi lucru ca si mikela.Uneori am si eu intrebari l-a care nu se gaseste raspuns.

    0
    0

  • anca pe 19 Ian 2006, 17:48
    asa e

    totul este intradevar foarte bine explicat,o explicatie mai corecta nu exista .eate logic.felicitari

    0
    0

  • cristina pe 19 Ian 2006, 17:48
    marfa

    Nu pot sa spun decat este super, bravo , meritati. Tineti-o tot asa!

    0
    0

  • Aurel pe 19 Ian 2006, 17:48
    Problemele mele

    va rog frumos am o problema in care uneori in general seara dupa 6-7 am o senzatie ciudata de nervi,ganduri urate,plicitiseala in care adorm uneori transpirand in concret imi este frica sa ma culc sau cam asa ceva.Ceva ma face sa ma simt fff prost.va rog sa-mi da-ti un rasp.

    0
    0

  • adriana pe 19 Ian 2006, 17:48
    interesant

    ce sa spun exista diferite ganduri care nu poti sa le scoti din minte si eu personal incerc sa le gasesc leacul dar nu stiu cum: de exemplu cineva te face sa te simti ca si cum locul tau nu este acolo te jigneste, te face cu ou si cu otet in fata altor persoane, incerci sa nu raspunzi la nimic din contra incerci sa fie totul bne,iar peste toate persoana care te jigneste iti trimite un cadou,dar dupa cadou urmeaza o alta jignire ,pui mana pe telefon si o intrebi ,de ce ai vorbit urat ,de ce trimiti cadouri si din nou urmeaza o alta jignire citez: "totul este numai in mintea ta sunt povesti,n-am spus niciodata asa ceva,cand atatea vorbe urate s-au spus in fata atator persoane Si atunci stai si te intrebi oare ce vrea respectivul.vorbeste urat,trimite cadouri,vorbeste urat, te intalnesti cu persoana respectiva ,se face ca nu te cunoaste,alteori te jigneste de fata cu alte persone iar cand ceri o explicatie te face sa crezi ca totul este in imaginatia ta,sau ca spui prostii iar in top la toate persoana este cineva din familie prin apartenenta. apoi stai si te intrebi cum sa scoti din minte pe cineva cu care o sa te intalnesti macar odata pe an si iti rade in fata ca altceva nu cred. o sa spuneti ca nu trebuie sa te mai inalnesti dar nu poti sa faci lucrul acesta cand cineva din familia mea este ruda foarte apropiata cu cineva din familia respectivului,deci provoci alta sufeinta, si apoi spuneti-mi mie cum se poate elimina un asemenea gand suparator prin rezolvare definitiva daca persoana respectiva nu doreste si nu pierde nici o ocazie de a arunca paie pe foc, desi vina in totalitate este a ei

    0
    0

  • George pe 19 Ian 2006, 17:48

    este foarte adevarat,multumesc pentru ajutor.tineti-o tot asa in continuare sunteti de mare ajutor...pentru toti

    0
    0

  • gabi pe 19 Ian 2006, 17:48

    sunt ganduri de care nu mai poti scapa .De ex cand iti surprinzi iubitul in momentul in care tocmai te inseala. Nu poti uita scena si nu poti sa-ti scoti acel sunet din cap.

    0
    0

  • cristina pe 19 Ian 2006, 17:48
    o umila parere

    cred caeste o certitudine pentru fiecare din noi acest lucru .articolul prezentat mai sus nu este nimic special este pur si simplu un fapt concret.dar nu e rau .

    0
    0

  • eu pe 19 Ian 2006, 17:48
    mda..

    nu m`a ajutat delok..:((

    0
    0

  • ? pe 19 Ian 2006, 17:48
    ok

    sa_ti doresti cu adevarat asta e toata chestia si atunci lucrurile o vor lua pe cararea succesului totul porneste din creierul nostru ca suntem mai slabi e alceva. vizavi de articolul de mai sus ii chiar logic tre doar sa-ti dai seama

    0
    0

  • anda pe 19 Ian 2006, 17:48
    18 01 2006

    trebuie sa inveti sa lupti incontinuare chiar dak gresesti in anumite cazuri in viata ta personala

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod