Comunicarea Nonviolenta - un limbaj al vietii

Intr-o lume care se afla intr-o continua goana dupa informatie, comunicarea poate fi incadrata sub diferite unghiuri: concisa, amiabila, taioasa, rapida, respectuoasa, impertinenta. Cuvinte avem, poate cu timpul stam mai rau; cu toate acestea expertii au ajuns la concluzia ca oamenii au uitat sa comunice cu adevarat. Monica Reu, redactor-sef la Elena Francisc Publishing ne lamureste ce implica procesul de Comunicare Nonviolenta (CNV) si cui anume i se adreseaza.
Se vorbeste mult despre comunicare in ultima vreme. Ce este insa Comunicarea Nonviolenta si cui se adreseaza?

Intr-adevar, se pune mult accentul pe importanta comunicarii, mai ales atunci cand se vorbeste despre relatia de cuplu sau relatiile de familie. Faptul ca am ajuns sa vedem lucrurile asa este extraordinar, insa tristul adevar este ca nu prea stim sa comunicam. De multe ori nu stim sa exprimam ceea ce vrem cu adevarat sa spunem, nu stim sa ascultam, nu ne simtim intelesi de cei cu care vorbim, interpretam si judecam numaidecat ce auzim.

Rezultatul: frustrare - atat in cel care exprima, cat si in cel care receptioneaza mesajul. Comunicam, dar rezultatul nu e cel pe care ni l-am dori. Este ceea ce Marshall Rosenberg, cel care a pus bazele Comunicarii Nonviolente, numeste conditionare culturala.
Am fost educati sa judecam, sa emitem pretentii, sa credem ca exprimarea sentimentelor e un semn de slabiciune, sa nu ne recunoastem vulnerabilitatile.

Comunicarea Nonviolenta se adreseaza tuturor celor care isi doresc altfel de relatii, pline de satisfactii, bazate pe respect reciproc, pe intelegerea sentimentelor si nevoilor proprii si ale celor cu care vrem sa intram in legatura. Frumusetea metodei si ceea ce ne-a atras in primul rand catre ea si ne-a determinat s-o aducem si in Romania sta in faptul ca, atunci cand o folosim in interactiunile noastre cu noi insine, cu o alta persoana sau intr-un grup, ne ancoram in starea noastra naturala de compasiune. De aceea, e o abordare care poate fi aplicata eficient la toate nivelurile de comunicare si in situatii diverse: relatii intime, familii, scoli, organizatii si institutii, terapie si consiliere, negocieri diplomatice si de afaceri, dispute si conflicte de orice natura.



In ce consta procesul de Comunicare Nonviolenta (CNV)?

Premisa de la care se porneste este pe cat de simpla, pe atat de reala: la baza fiecarei actiuni umane, indiferent de natura ei, se afla o nevoie de imbogatire si infrumusetare a vietii pe care persona respectiva incearca sa si-o satisfaca.

Odata ce am inteles acest lucru, vom incepe deja sa privim relatiile pe care le avem si reactiile celor din jurul nostru cu alti ochi. Pentru a ajunge la o dorinta reciproca de a oferi din inima, proiectam lumina constiintei spre cele patru componente ale modelului CNV.

1.Observam ce se intampla efectiv intr-o situatie: ce observam ca spun sau fac ceilalti, imbogatindu-ne prin asta viata sau dimpotriva? Artificiul e sa fim capabili sa exprimam aceasta observatie fara sa introducem nici o judecata sau evaluare.


2.In continuare, identificam si exprimam sentimentele pe care actiunea descrisa ni le trezeste. Suntem jigniti, speriati, bucurosi, amuzati, iritati?

3.In a treia faza, identificam si invatam sa exprimam nevoile care se ascund in spatele sentimentelor comunicare anterior. Cand am ajuns la acest nivel, deja comunicarea nu mai poate da gres, dat fiind ca exista un numar finit de nevoi umane pe care le impartasim cu totii. Desi realitatile pe care le traim sunt foarte diferite, nevoile pe care le avem in viata sunt aceleasi.

4.A patra componenta este o cerere foarte specifica, momentul in care exprimam ceea ce dorim de la persoana cu care comunicam, acel lucru pe care ea il poate face sa ne imbogateasca viata sau sa ne faca viata mai frumoasa.

Astfel, o parte a CNV consta in exprimarea acestor patru informatii foarte clar.
Celalalt aspect al comunicarii consta in primirea acelorasi patru tipuri de informatie de la ceilalti. Daca ne mentinem atentia concentrata asupra zonelor mentionate si ii ajutam pe ceilalti sa faca la fel, cream un flux al comunicarii: ce observ, ce simt, de ce am nevoie, ce anume cer pentru a-mi imbogati viata; ce observi tu, ce simti, de ce ai nevoie, ce anume ceri pentru a-ti imbogati viata.


Poti afla mai multe despre comunicarea non-violenta. Click aici  sau trimite un e-mail la Robert Ion, PR Manager EFP, rion@efpublishing.ro.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Roland pe 6 Oct 2009, 19:13
    www.nonviolenta.org

    Pentru mai multe detalii despre Comunicarea Nonviolenta intrati pe www.nonviolenta.org

    0
    0

  • Irina pe 10 Ian 2009, 19:46
    Priveste-n jur!

    In ziua de azi a adopta un comportament nonviolent devine tot mai greu, violenta intalnindu-se la tot pasul. Totusi nimc nu e imposil, asa ca daca fiecare om ar avea un pic de bunavointa, am putea schimba lumea in care traim. Toti se plang ca exista minciuna, ca nu stiu care nu stiu ce a facut s.a. dar nimeni nu incearca sa opreasca aceste lucruri: pana la urma contribuim cu totii la formarea societatii!

    0
    0

  • Cristina pe 28 Mar 2008, 11:00
    Se poate

    Eu cred ca se poate sa punem in aplicare acest tip de comunicare. Si vom vedea ca, atunci cand noi comunicam in acest fel, raspunsul primit din partea celorlalti va fi diferit; cuneva spunea "fii acea schimbare pe care o vrei in lume"!

    0
    0

  • Adina Svetlana pe 9 Feb 2007, 15:07
    societate violenta

    Cam greu de aplicat cu adevarat acest concept- de altfel minunat- de comunicare non-viloenta, intr-o tara in care injuratura si vilolenta sunt la putere, din pacate. Majoritatea tinerilor se exprima violent, injura, nu au rabdare.

    0
    0

  • donie pe 9 Aug 2006, 21:29
    comunicarea nonviolenta

    cred ca trebuie studiata latura fiecarui tip de personalitate (asa cum fac Japonezii) atat la serviciu, cat si in familie respectul reciproc = aici, cred, ca ne "lovim" cu totii binenteles ca si informatia este buna, dar daca nu ne si educam din pct. de v. afectiv , emotional ... nu cred ca vom putea reusi sa comunicam asa cum trebuie (...)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod