Avantajele si dezavantajele telenovelelor

Te provoc cu o intrebare: te uiti la telenovele si citesti carti siropoase? Raspunsul tau se poate inscrie in una dintre urmatoarele trei categorii...
Te provoc cu o intrebare: te uiti la telenovele si citesti carti siropoase? Raspunsul tau se poate inscrie in una dintre urmatoarele trei categorii:

1. Urmaresti astfel de productii
, citesti genul respectiv de romane si recunosti acest fapt cu seninatate.

2. Faci parte din categoria Jerry Seinfeld, adica esti un spectator pasionat, dar nu recunosti, pentru ca esti, oarecum, rusinata de pasiunea ta. (Te-am inculs in categoria Seinfeld, pentru ca, intr-unul din episoadele serialului, Jerry, desi urmarea cu interes "Melrose Place", nu ar fi recunoscut acest "detaliu", in ruptul capului. Ulterior, toti cei patru: Jerry, Elaine, George si Kramer, recunosc, pe rand, ca sunt fani declarati ai serialului, in fapt o soap-opera, o "telenovela").

3.
Nu te uiti la astfel de productii
, nu citesti carti de gen.

Exista motivatii, explicatii, cauze si efecte pentru fiecare categorie in parte. Fiecare tabara are, din punctul ei de vedere, dreptate. Si totusi, privit din pozitii neutre, fiecare categorie greseste.

Cateva cuvinte despre soap-opera (telenovele). Au aparut inainte de nasterea televiziunii, in 1930, in SUA, erau difuzate la radio, iar denumirea de soap-opera provine de la producatorii (sponsorii) acestui gen de productii, care erau marile firme de sapun si detergenti.

Peste 85% din spectatori sunt femei, iar scenariul acestor productii are un anume tipic: se bazeaza pe drame sentimentale, relatii interpersonale, conflicte intre parinti si copii, intre soti, rasturnari de situatie, dar, de regula, in plan sentimental.
Genul a fost dezvoltat in SUA, preluat de Columbia, Venezuela si Brazilia, in America de Sud (unde drama este mult mai intensa si accentul a fost pus pe conflictul dintre bogati si saraci), dar s-a extins si in Europa.

Aspecte pozitive


Reprezinta o evadare. Poti gasi in desfasurarea evenimentelor din film raspunsuri la unele dintre intrebarile tale, iar felul in care sunt abordate relatiile dintre soti, dintre parinti si copii sunt, in general, dezvoltate si solutionate intr-un mod ideal (barbatii tin cont de opiniile femeilor, femeile sunt mereu personaje puternice, frumoase, autoritare, foarte elegante si, nu in ultimul rand, stabile financiar, sau tind catre aceste pozitii, iar, la final, ajung acolo unde isi doresc - social si profesional).


Dincolo de conflictele care intretin firul epic, lipsesc aproape total agresiunea fizica si violentele - exceptie productiile sud-americane, unde conflictul dintre bogati si saraci poate escalada.

Caracteristicile pozitive se respecta si in cazul romanelor de gen (mai nou, numite romane glossy), in plus aducand avantajul exercitiului (antrenamentului) lecturii, este, drept, usoara.

Aspecte negative


Telenovelele dau dependenta si, implicit, provoaca pierdere de vreme, creeaza o lume paralela, care, uneori, pierde contactul cu realitatea, avand un aer de poveste pentru oameni mari.

In general, scenariile sunt superficiale, modeste, din punct de vedere intelectual, si limitate.
De aici si ironiile la adresa celor care urmaresc aceste foiletoane, din partea celor care nu se uita la ele. Ironii emit si cei care se uita, dar nu recunosc! Culmea este ca ei sunt si cei mai buni critici!
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Sad pe 15 Aug 2008, 19:36
    Telenovelele astea.....

    Da,recunosc ca m-am uitat atunci cand eram o adolescenta.Dar,acum,la maturitate nu mai am chef si ma si enerveaza.De ce ma enerveaza?Pentru ca bat campii.Vezi acolo tot felul de aiureli de genul:ca dragostea nu moare,ca dragostea trece peste orice bariera:sociala,financiara,rasista,etc.Ori,in realitate nu este deloc asa,ba din contra.Iar barbatii nu sunt romantici,dulci si fideli .Trebuie sa invatam sa traim in realitate,asa cum e ea,destul de violenta si nu prea romantica.Nu este ceva anormal sa te uiti la ele,orice femeie s-a uitat cel putin o data,dar,cred ca e nesanatos sa faci din asta o obisnuinta si sa vrei sa transferi si in realitate intrigile si povestile neverosimile de amor,de acolo.

    1
    2

  • mimish pe 24 Iun 2008, 00:04
    parere

    din cand in cand imi mai arunc si eu cate un ochi la cate o telenovela...insa cea care chiar imi place este terra nostra! pur si simplu mi se pare ca depaseste cu mult statutul de telenovela....prezinta atat de frumos, intr-o realizare de exceptie, viata de la inceputul sec trecut, incat ma incanta de fiecare data cand o privesc! si daca la astea adaug si muzica nemaipomenit de bine aleasa (corul slavilor - nabucodonossor - verdi....tormento d'amore s. a.), obtii un film de nota zece!

    0
    1

  • Laura pe 22 Iun 2008, 22:57
    o opinie

    Este rau ca toate filmele lungi se baga in acceasi categorie. Filmele braziliene se bazeaza pe ideea educationala, dorin o transmitere a unor idei prin intermediul filmumului. Cursul filmului se schimba dupa sondarea populatiei. In restul filmelor sud-americane exista un subiect simplu cu personaje pozitive si negative. In filmele americane "soap opera" filmul nu are un sfarsit sigur, poate apare si dupa 30 ani.

    0
    1

  • emilia pe 22 Iun 2008, 12:55
    avantajele si dezavantajele telenovelelor

    de acord cu otilia ignat,mihaela,gabriela, mona,eu ce sa zic?....urmaresc tanar si nelinistit,din cand in cand,pt.interioare, toalete, actiune ,imi place foarte mult limba engleza imi place sa-i aud, imi place si spaniola si mai urmaresc tot asa din cand in cand cate un pic din orice telenovela ....nu-i pierdere de timp daca nu esti fana inraita,sunt pensionara,pentru noi este bine ca avem telenovele....

    0
    1

  • Mona pe 20 Iun 2008, 15:21
    fiecare cum crede

    eu nu am răbdare să mă uit. După ce aud primele replici schimbate deja îmi vine să-mi pun mâinile în cap. :D Cine are timp şi chef să se uite la aşa ceva e treaba lor. Eu nu prea reuşesc să văd ,,folosul'' din urmărirea lor, dar nici nu încerc să conving pe nimeni să nu se uite. Alegerile ne aparţin!

    0
    1

  • Gabriela pe 20 Iun 2008, 11:24
    pt. Mihaela

    Cateodata este bine sa inveti regulile intrigilor, rautatilor si vicleniilor .... stiindu-le tipicul te poti apara mai bine de ele ..... un om informat este un om puternic ..... in viata nu ti se intampla numai lucruri bune ..... daca ignori rautatile asta nu inseamna ca ele nu exista ...... si-apoi .... poate ca unii dintre noi, pensonarii, chiar avem timpul necesar de pierdut cu telenovele ....

    0
    1

  • Mihaela pe 20 Iun 2008, 08:58
    pierdere

    Este doar o pierdere de timp uitatul la telenovele.Ce sa inveti de acolo?...Intrigile,rautatea ,viclenia?n-ai nimic de invatat...decat poate cum sa te exprimi mai bine in limba spaniola,sa inveti cateva cuvinte ca sa te descurci atunci cand pleci sa vizitezi Spania...altceva n-ai de invatat!

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod