Autosugestia - prieten sau dusman?

Mintea face permanent o selectie a ceea ce asimileaza. Este un proces mai mult sau mai putin constient. Poate fi vorba de ceva ce asimilam spontan, fie ca e bun sau rau, ori de o triere constienta...
Mintea face permanent o selectie a ceea ce asimileaza. Este un proces mai mult sau mai putin constient. Poate fi vorba de ceva ce asimilam spontan, fie ca e bun sau rau, ori de o triere constienta a ceea ce alegem sa integram in psihicul nostru.

Am rau de masina de cand imi pot aduce aminte. Si totusi, atunci cand am invatat sa conduc, nu mi-a fost niciodata rau la volan. Insa, in continuare, daca nu conduc eu, am rau de masina. Nu poate fi decat o problema de autosugestie. Sa-mi fi fost rau cand eram copil si mi-a intrat atunci in minte ca imi va fi rau de fiecare data? Foarte posibil.

Acesta este doar un exemplu. Sunt oameni care nu se pot aseza cu spatele la sensul de mers intr-un autobuz, intr-un tren, ori alte probleme mai mici sau mai mari.
Adesea, in spatele acestor "probleme" sta, de fapt, autosugestia. La un moment dat, acei oameni au permis unui gand sa le intre in minte, ca o samanta in pamant, iar acel gand va rodi. Depinde, prin urmare, daca acel gand este bun sau rau... rezultatul va fi in consecinta. In cazul acestor oameni, gandul a fost unul negativ. Constient sau nu, i-au permis sa le intre in subconstient. Si astfel, s-a creat o bariera pentru propria persoana.

Autosugestia inseamna, practic, plasarea unui gand in subconstientul tau. Ca e bun sau rau, aceasta este o problema aparte. Cand gandesti: "Pot sa fac asta", "Arat bine", "Voi avea succes", "Va iesi bine", vei si crede aceste lucruri, ti le vei insera in psihic, vei actiona in consecinta si...
vei atrage succesul pe care ti-l doresti, ca un magnet.

Pe de alta parte, toata lumea are si ganduri negative. De obicei, sunt pareri "imprumutate" de la altii. Daca o persoana cu un fel de autoritate (sef, parinte, prieten) iti spune ceva negativ (nu te poti descurca, nu faci bine etc.) exista sanse mari sa-l crezi si sa preiei ideea pe termen lung. Astfel, nu respectiva persoana, ci chiar tu iti introduci in subconstient ideea negativa, care va aduce dupa sine alte idei negative, esecuri, atitudini de om infrant. Incearca sa nu reactionezi cu furie, ci alege entuziasmul si bunavointa. Chiar poti contrazice gandurile negative, politicos si respectuos, refuzand astfel din start ideea ca ai fi putut face un lucru din rea vointa.
Daca ai gresit cu ceva, recunoaste, dar nu-ti baga in minte ca tu in sine esti un esec. Toata lumea greseste. Trebuie sa inveti din asta, iar autosugestia te poate ajuta.

Procesul acesta trebuie folosit pentru a adauga idei pozitive in subconstient. Trebuie sa iti spui singura lucruri bune ("Pot face asta") si sa ti le repeti pana ce le crezi (ceea ce poate dura mai mult sau mai putin, dupa cat de profund esti influentata de ideea contrara). La urma urmei, esti ceea ce crezi. Prin urmare, poti coordona si edita ceea ce crezi!

Nu uita ca autosugestia este un proces permanent. Este un mod de hipnoza constienta sau, daca preferi, un fel de educatie.
Oricat de neobisnuit ti s-ar parea, incearca. Triaza-ti gandurile. Elimina-le pe cele care nu-ti fac bine si intareste-ti convingerea ca esti o invingatoare. Gandirea impotriva propriei persoane, consecventa, nu va face decat sa te distruga. Autosugestia se practica, deoarece nu functioneaza pe termen lung decat prin perseverenta.
 

Comentarii (29)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • veselie pe 11 Nov 2011, 22:24
    autosugestia

    A gandi pozitiv nu inseamna a te minti, realitatea trebuie privita asa cum e ea, dar in acelasi timp trebuie sa gandim ca "nimeni nu a murit din asta" momentele grele pot fi depasite gandind pozitiv nu ignorandule. Un fapt cat ar fi de grav are si o parte buna. Trebuie sa o cautam pe cea buna nu sa ne amagim ca nu exista acel fapt. Am luat o nota proasta, totul tine la ce te raportezi, Daca te raportezi la cel mai bun din clasa vei fi timorat, dar daca te gandesti ca totusi nu ai o mina rupta sau un picior si ca societatea are nervoie si de oameni ca tine asta te va calma, si paradoxal vei progresa in viitorul apropiat. Gandul negativ te ajuta sa fii mai prost decat esti in realitate. Trebuie sa vedem nuantele deoarece in ele putem sa vedem solutiile salvatoare. Trebuie sa ne educam mintea in acest sens si in timp ne va fi mai usor. De retinut, orice lucru rau are si o parte buna, doar trebuie identificata si sa nu facem greseala de a ne simti minunat ignorand realitate deoarece devenim vulnerabili. O minte foarte sensibila e distrusa de gandirea negativa si realitatea devine ca un plumb, apasatoare dar v-ati gandit pe ce culmi puteti urca daca incepeti sa va ajutati minte cautand sa intelegeti nuantele. In viata paradoxul functioneaza face minuni.

    1
    0

  • Claudiu pe 10 Nov 2011, 18:59
    Cum scap de gandul ...

    ... negativ potrivit caruia spun asa ca sa-mi mearga mai bine? Sa fiu inteles, gandul este: ma autosugestionez ca sa se intample ce vreau. Gandul asta anuleaza pe cel asupra caruia vrei sa lucrezi. Are cineva idee?

    0
    0

  • mircea pe 14 Feb 2011, 17:00
    x4

    nu ma intelegeti gresit nu judec pe nimeni sunt doar manios pe prostia umana.bine cam atat ca vorba aia este sf valentin si trebuie sa fiu indragostit astazi . fiti fericiti (creeati-va fericirea)

    1
    1

  • mircea pe 14 Feb 2011, 16:50
    x3

    va-ti gandit macar o clipa (in loc sa postati pe site lucruri de care habar nu aveti ) ca in timp ce aruncati la gunoi un rest de mancare o bucata de paine ,in aceeasi secunda pe cealalta latura a globului mor copii de subnutritie.nu trebuie sa va ascundeti dupa deget ,si ca sa va linistesc nu exista un mosneag cu barba alba acolo sus care va iarta tot ce ati facut in viata. nu dragii mei asta este o mare iluzie in care traiti

    0
    1

  • mircea pe 14 Feb 2011, 16:42
    x2

    nu folosim cuvintele p--a si p---a pentru ca este vulgar dar cand ne folosim de aceste organe nu mai este nimic vulgar ci devine natural.daca ne moare vecinul de la et3 innecat in alcohol suntem total ravasiti si este subiect de barfa mult timp dar ca la o simpla inundatie ce are loc in bangladesh mor 200000 de oameni nu ne afecteaza asa de tare

    1
    3

  • mircea pe 14 Feb 2011, 16:31
    x1

    vorbiti mult si faceti putin, asta pentru nici voi nu credeti in ceea ce spuneti .toata lumea filozofeaza si isi da cu parerea dar nimeni nu este in stare de nimic.vrem sa parem importanti pentru altii nui asa.as fii curios cati aplica si traiesc prin felul cum gandesc ???.cred ca nici unul sau foarte putini pentru ca societatea si sistemul in care traiesc nu le da voie .

    2
    2

  • mircea pe 14 Feb 2011, 16:17
    x

    bateti campiii cu tot felul de prostii,traiti o viata fara sens nu intelegeti nimic din ceea ce se intampla in jurul vostru nu sunteti curiosi de nimic.va grabiti de la lucru sa prindeti serialul vostru preferat stirile de la ora 5 ,mintea va este spalata de televiziune de media si refuzati sa va ganditi macar o secunda cine sunteti.adevarul este ca nu prea aveti timp,pentru ca timpul vostru este ocupat in a face copii si a aduna avere

    2
    2

  • mircea pe 14 Feb 2011, 16:10
    trezitiva

    poate am un stil cam brutal de a pune punctul pe litere dar asta este realitatea .realitate care va este creeata de mintile voastre sarace si bolnave.adevarul este ca nu stiti cine sunteti ,de unde veniti ,si unde ve-ti merge.habar nu aveti de universul care se afla in voi si ca sunteti dumnezei fiecare dintre voi.cu un singur gand ati putea muta muntii daca ati stii asta.

    2
    1

  • mircea pe 14 Feb 2011, 14:01
    pentru pesimisti

    sfatul meu este cat se poate de simplu .este o metoda veche dar foarte practica.impuscativa

    2
    1

  • mircea pe 14 Feb 2011, 14:01
    ganduri

    vorba multa saracia omului . una din proverbele tampite ale neamului romanesc.adevarul este ca stiu ca nu va fii postat acest comentariu pe aceasta pagina .si acest lucru se intampla din cauza ca spun ceea ce gandesc,si ceea ce gandesc eu nu este adecvat acestui site de doi bani unde toti ratatii isi exprima sentimentele de doi la leu cum ca le este frica in autobus in supermarket si asa mai departe .aaiurea

    1
    1

  • mircea pe 14 Feb 2011, 13:51
    pentru pesimisti

    sfatul meu este cat se poate de simplu .este o metoda veche dar foarte practica.impuscativa

    1
    1

  • Andrei Loiso pe 10 Dec 2010, 11:19
    Practicare Autosugestiei

    Autosugestia este o tehnica extrem de simpla dar cu rezultate extraordinare atunci cand este aplicata corect.Pentru ca efectele autosugestiei sa fie maxime se poate folosi autohipnoza - o stare de sugestibilitate crescuta a mintii comparativ cu starea obisnuita de constiinta. Invatarea si aplicarea autosugestiei dureaza cateva minute iar rezultatele sunt imediate, persoana respectiva va putea apoi sa aplice autosugestia pentru eliminarea unei dureri de cap de exemplu sau pentru reducerea rapida a stressului.Mai multe detalii despre practicarea autosugestiei le puteti gasi in seria de articole pe care le-am publicat, cu o simpla cautare pe google.

    0
    1

  • Mary pe 20 Mai 2009, 18:18
    autosugestia

    Din pacate inteleg perfect articolul de mai sus :( eu am fobie de metrou, tramvai, troleibuz autobuz si supermarket!!! Poate fi mai rau? Cd sunt in unul din aceste locuri fizic ma simt bine, dar ma gandesc sa nu mi se faca rau si din cauza asta ma si apuca o vaga ameteala si trebuie sa ies sau sa cobor. Ce sa ma fac? Ma simt handicapata social din cauza aceasta, in Buc. cel putin , nu poti sa mergi doar pe jos. Lavinia nu cred ca ma iei la negativism... Va pup

    1
    0

  • lavinia pe 28 Apr 2009, 17:09
    autosugestia

    buna! eu sunt o fire foarte pesimista gandesc orice lucru negativ.ma stresez pt orice si nu pot sa ma controlez.despre autosugestie nici vorba.oare din cauza stresului ma simt f rau ,dureri de cap,ameteli si nu pun nici un kg pe mine .Am 25 de ani ,1.56 si 46 de kg.va rog sa ma ajutati!multumesc

    1
    0

  • cera pe 23 Apr 2009, 11:01
    autosugestia

    asa este daca gandesti pozitiv este un om sanatos,un om plin de viata te ajuta enorm sa ivingi orice problema e cred cu tarie in asa ceva asta o spune si un doctor psihiatru autosugestia

    0
    0

  • carmiyna pe 4 Ian 2009, 08:41
    autosugestia

    am incercat de multe ori acest lucru...mi-am impus acest lucru,pot spune ca am reusit.tot timpul in mintea mea spun sunt o femeie puternica! imi este de ajuns si pot trece peste toate.

    2
    0

  • mihaela pe 21 Dec 2008, 21:01
    despre maturizare

    care este def.maturizarii?

    0
    0

  • ivona pe 8 Dec 2008, 01:12
    Autosugestia sabie cu 2 taisuri...

    La fel cum te poti autosugestiona pozitiv, o poti face si negativ, doar gandindu-te ca poate te vei autosugestiona negativ fara sa vrei de exemplu...

    1
    0

  • CRISTINA pe 1 Dec 2008, 15:20
    AUTOSUGESTIA

    ESTE ADEVARAT CE SPUNETI,DAR DE MULTE CAZURI NICI GINDURILE BUNE NU TE AJUTA.

    0
    0

  • ina pe 24 Nov 2008, 15:39
    autosugestia

    este foarte adevarat,gandind pozitiv,metal,trupeste,sufleteste te simti f.bine,gandind negativ parca totul se naruie in jurul tau.

    0
    0

  • margaana pe 26 Oct 2008, 22:01
    real

    Eu tot timpu gandesc pozitiv si sunt mereu vesela si trec mai usor si prin greutati. E adevarat autosugestia e un medicament pt. trup si suflet numai daca gandesti pozitiv.

    0
    0

  • Xenior pe 26 Oct 2008, 01:19
    Pesimismul

    Cunosc o persoana foarte pesimista, are numai ganduri negative si ii merge cumva rau... nimic nu e bine,nimic nu merge, boala oriunde,suparare... ceea ce e mai trist e ca acea persoana efectiv nu poate fi fericita... nu poate gasi motiv de bucurie... nu se poate bucura de o zi insorita,de viata...

    0
    0

  • elenastancu66 pe 24 Oct 2008, 07:37
    foarte interesant

    autosugestia .....e ca un medicament pt trup si suflet

    0
    0

  • lili pe 23 Oct 2008, 14:47
    interesant

    autosugestia = credinta cu tarie in ceva. Si atunci de ce sa nu alegem in ceea ce credem?

    0
    0

  • pupa_pupescu pe 21 Oct 2008, 22:24
    despre autosugestie

    Pentru o documentare asupra acestui subiect, va recomand cartile lui Pavel Corut.

    0
    0

  • sava22 pe 20 Oct 2008, 14:58
    corect

    cred ca unele chesti conteaza si de felul cum gandim si cat de tare credem in ele

    0
    0

  • Ana Maria pe 20 Oct 2008, 09:14
    autosugestia

    Autosugestia este un subiect foarte complex si delicat, avand in vedere ca este un procedeu prin care ne educam creierul, partea lui subconstienta, mai exact. Este adevarat ca este un procedeu pe termen lung, iar pentru cine este amator sa inceapa un astfel de program, eu recomand sa se faca mai intai o documentare serioasa. Este mai mult decat necesar sa se cunoasca macar cateva principii de psihologie, macar modalitatea prin care formulezi frazele de autosugestie. Mult succes tuturor cu autosugestia, multa perseverenta si.. rezultate frumoase. Maria

    0
    0

  • icic pe 20 Oct 2008, 07:49
    autosugestia

    Asa este. Poti sa ai, sa faci, sa fii tot ceea ce vrei. Tot ceea ce se intampla in viata ta se intampla pentru ca este atras de tine, de imaginile din mintea ta. Este vorba de ceea ce gandesti. Devii ceea ce gandesti in majoritatea timpului. Deci, atentie la ganduri! Mi-a placut mult articolul. Merita citit de toti si chiar de nu practicam autosugestia permanent, tot e ceva daca, din cand in cand, un gand negativ il remodelam intr-un gand pozitiv.

    2
    0

  • FLORYSS pe 19 Oct 2008, 12:57
    adevarat

    gandind pozitiv,vom trece mai repede peste probleme si ne face sa ne simtim mai sigure pe noi

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod