Atacul de panica

Un atac de panica este o perioada discreta in care exista debutul brusc al unei aprehensiuni, frici sau terori intense, asociate adesea cu senzatia de moarte iminenta.
In cursul acestor atacuri sunt prezente simptome, cum ar fi scurtarea respiratiei, palpitatii, durere sau disconfort precordial, senzatii de sufocare sau de strangulare si frica de "a nu innebuni" sau de a pierde controlul.

Simptomele anxietatii devin in sine sursa de anxietate. "Daca inima imi bate asa, precis o sa fac infarct"; "Probabil ca este ceva in neregula cu inima mea – altfel de ce ar bate in halul asta?" "Ameteala asta vine din creier – cu siguranta am o tumora"; "Nu pot sa merg bine, poate am o scleroza multipla sau alta boala ingrozitoare".
Gandurile ni se invirt in cerc si curand incepem sa ne temem ca o sa innebunim.

Atacul de panica nu este o tulburare codificabila. Atacurile de panica survin in contextul a diverse tulburari anxioase: panica, fobie specifica sau fobie sociala. In tara noastra, atacul de panica este net subestimat. Persoanele afectate sunt prea ades diagnosticate cu "spasmofilie".

Medicii si pacientii sunt, fara indoiala, complici atunci cand utilizeaza un termen gresit si in mod fals securizant. Explicarea crizelor printr-o criza de calciu a organismului este, cu siguranta, traita ca mai putin amenintatoare decat recunoasterea prezentei unei anxietati si, prin urmare, a unei probleme psihologice.


Exista, fara indoiala, o serie de factori predispozanti pentru aparitia acestei tulburari de panica: o personalitate anume sau chiar aspecte ereditare. Totusi, stresul este adesea unul din factorii declansatori ai bolii. Astfel, la numerosi pacienti, crizele de panica reapar pe parcursul perioadelor dificile de stres si, dimpotriva, se estompeaza atunci cand existenta le e mai calma. Uneori nu stim ca este vorba de anxietate. Daca avem impresia ca suntem bolnavi fizic, va trece destul timp pana sa descoperim anxietatea.
Anxietatea este adeseori tratata ca fiind "irationala" sau "copilareasca".

Dintre psihoterapii, terapiile cognitiv – comportamentale au avut o eficacitate dovedita. Dintre tehnicile folosite de aceste terapii, mai importante sunt cele de relaxare care ajuta pacientul sa-si controleze singur reactiile anxioase excesive si sedintele de restructurare cognitiva, in care terapeutul il ajuta pe pacient sa isi reconsidere gandurile anxioase.


Psihoterapeut Viorica Dragomir, Clinica Aquamarin



Articole utile:
Oare am avut un atac de panica?
Ce tratament sfatuiti in cazul atacurilor de panica?
In timpul atacurilor de panica mi se poate intampla ceva?
Atacul de panica se poate trata si prin hipnoza

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anaidise pe 15 Iul 2007, 22:10
    nu styu daca am atacuri de panica ,s-au de vina este tiroida?

    am fost operata acum 2 luni de miomectomie ,la 2 sapt de la operatye ,m-am internat iar cu infectye vaginala.de atunci a inceput sa imi fie din ce in ce mai rau ,am senzatie de sufocare ,simt pulsul cum imi creste ,in cap simt furnicaturi si ceva greu ,ameteli.am o stare nervoasa intr-un cuvant nu ma simt bn .sincer nu styu ce sa mai fac sa redevin cea dinainte de operatye.as dori sa ma sfatuity intr-un fel ce sa fac ?,ce medicamente sa iau sa ma simt mai bn ?.VA MULTUMESC DIN SUFLET

    0
    0

  • Ciocoiu Mihaela pe 2 Iul 2007, 16:42
    atacul de panica

    Cum se poate vindeca atacul de panica? Dca nu se poate vindeca cum se poate ameliora?

    0
    0

  • elenaflorina pe 2 Iul 2007, 10:40
    yoga sau atac de panica?

    Interesant articol. Acum vreo 4 ani, cel mai urat atac de panica (pentru ca asa a fost diagnosticat) a fost intr-o zi in care am vazut toata ziua doar secvente dintr-o imagine. Am trebuit sa plec cu un coleg cu masina, iar dupa 3 ore mi se facuse rau de frica deja. L-am rugat sa ma aduca acasa, iar seara la 7 ... dezastru: am iesit sa iau paine si,cam la 3 scari mai incolo de blocul in care locuiesc, am vazut imaginile care m-au terorizat toata ziua intr-un tablou (ca atunci cand aranjezi piesele de puzzle)terifiant: un accident cu 4 morti! Cum am spus, cineva a diagnosticat asta drept "atac de panica" sau anxietate. Este posibil? Pot mentiona ca am mai avut stari ciudate de atunci, poate chiar mai intense (cand am spus ca am un spirit in casa si nu stau singura), dar le-am pus pe seama faptului ca faceam yoga (de atunci de frica altor "viziuni", am renuntat la yoga). Nici acum nu am ajuns la doctor, dar as vrea macar sa stiu ce este. Multumesc!

    0
    0

  • Camelia pe 23 Iun 2007, 13:23
    Despre atacul de panica

    Niste informatii foarte utile care ne ajuta sa aflam de existenta unei noi boli cu simptome cunoscute

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod