Alcoolismul in randul femeilor

Daca intri cu iubitul tau intr-un magazin de bauturi pentru a alege un vin bun, dandu-ti cu parerea despre ce ar fi mai potrivit sa cumparati, s-ar putea sa vezi priviri dezaprobatoare in jurul tau. Au ajuns acum sa cunoasca si vinurile?! Femeile nu beau. Nu vorbesc urat. Nu sunt agresive. Prejudecatile culturale ne urmaresc prin toata revolutia cultural in mod subtil dar coplesitor.
Si daca femeile nu beau, ele nu pot fi nici dependente de alcool, nu?

Se pare ca lucrurile nu stau chiar asa. Exista tot mai multe cazuri de dependenta si de abuz de alcool in randul femeilor, insa simptomele pot fi ascunse mai bine de cei din jur decat in cazul barbatilor. Pentru barbati, de multe ori dependenta incepe prin bautul social. In cazul femeilor, dimpotriva, in public pot incerca sa afiseze o imagine plina de reticenta sau chiar de dispret fata de bauturile alcoolice.
 

Conceptii false care pot duce la alcoolism la femei

 
1.
Alcoolul dezinhiba


Atunci cand esti inhibata si nu stii cum sa reactionezi in public, ai o parere proasta despre tine si iti e frica chiar sa nu te faci de rusine, o gura de alcool poate face miracole. Te dezinhiba, te lasa sa fii tu insati, mai spontana, mai zambitoare, fara sa iti pese de consecinte.

Partea proasta este ca de cele mai multe ori o gura este urmata de o alta, si de alta, si curand, fara sa iti dai seama, singurul mod in care ajungi sa te simti bine cu tine insati, indiferent daca esti singura sau in public, este daca ai "ceva la bord".
 
2.
Alcoolul te ajuta sa treci mai usor peste probleme


Pentru unele femei, singuratatea este greu de acceptat. Mai ales daca e lipsita de prieteni, viata sociala, satisfactii la locul de munca. Uneori serile triste devin mai suportabile cu un cocktail alaturi, pana acesta nu mai e suficient si apare un altul si un altul.

Depresia, insomnia, anxietatea sunt amanate in orele in care alcoolul iti da o stare de euforie suficienta cat sa te amagesti ca te simti bine. Atunci cand au probleme, barbatii nu se jeneaza sa bea in public.
Femeile insa, sub presiunea imaginii sociale pe care vor sa o mentina, au adesea tendinta de a bea singure sau pe ascuns.

Acest lucru poate inrautati lucrurile, pentru ca alaturi de consumul de alcool apare si dorinta de izolare, pentru ca viciul sa fie consumat, apare iritabilitatea si lipsa de chef in comunicarea cu ceilalti. In acest fel, femeia se simte tot mai izolata, iar aceasta stare conduce catre dependenta de substanta, intrand intr-un cerc vicios in care poate gasi multa suferinta si singuratate.
 
 
3. Alcoolul binedispune

De fapt, pe termen lung, alcoolul da stari de nervozitate, lipsa de concentrare, iritabilitate, insomnie, accentueaza depresia si anxietatea.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ilona pe 6 Oct 2011, 09:10
    mama mea bea

    de 5-7 ani mama consuma zilnic alcool,2-3 pahare sau mai mult zilnic. nu recunoaste ca are o problema cu alcoolul,nu ne asculta cand ioncercam sa vb cu ea nu vb nimic,tace. am incercat in toate modurile sa o convingem ca nu e bine ce face,am ajuns in faza cand nici eu nici sora mea si nici tatal meu nu mai stim ce sa-i facem. CUM O POT AJUTA?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod