6 pasi pentru a combate stresul

Stiai ca in timp ce tu te gandesti ce sa faci in situatiile tensionate, organismul tau se pune in functiune pentru a raspunde? Bataile inimii se accelereaza, presiunea sangelui creste, respiratia se inteteste, transpiratia se accentueaza si digestia incetineste. Afla in ce masura poti combate aceste reactii in fata stresului prin sport, meditatie si exercitii respiratorii.
Practicarea unei actiuni fizice oboseste hormonii stresului. Daca ramai nemiscat in fata unui birou sau intr-o masina, trebuind sa faci fata unei situatii tensionate, substantele chimice caracteristice stresului raman in sange. Din cauza acestui lucru, durerile de cap si anxietatea nu intazie sa apara. In anumite situatii stresul se acumuleaza intr-o asemenea masura incat un incident minor poate declansa o adevarata criza. Descopera care sunt acele lucruri ce se afla in conexiune directa cu stresul.

Care sunt simptomele fizice ale stresului?

Principalele simptome fizice ale stresului constau in: palpitatii; ameteli; pierderea apetitului culinar sau, din contra, accentuarea lui; probleme digestive; dureri de dinti; insomnii; dificultati de respiratie; manifestarea balbaielii sau inregistrarea unui vorbit prea rapid, lipsit de articulatiile adecvate; stare accentuata de oboseala; infectii frecvente; reducerea apetitului sexual.

Cum iti afecteaza stresul comportamentul?

Sentimentul de tristete care apare in urma stresului se manifesta prin aparitia depresiei, anxietatii, atacurilor de panica, pesimismului si a insatisfactiei.
Stresul te poate transforma intr-o persoana mai greu de suportat din cauza irascibilitatii si ostilitatii. Randamentul de la locul de munca este de asemenea afectat - devii uituc, letargic si inapt pentru a te concentra asupra problemelor.

Te poate imbolnavi stresul?

Factorii stresori nu produc direct nici o boala, insa sunt responsabili pentru agravarea anumitor stari precum alergiile, astmul, migrenele, sindromul colonului iritabil, eczemele, psoriazisul. De asemea, contribuie la marirea presiunii arteriale si favorizeaza aparitia afectiunilor cardio-vasculare. De aceea, este important sa iei masuri impotriva stresului. Iata-le pe cele mai simple dintre acestea:


 1. Intervieveaza-te!

Descrie-ti situatiile in care ai observat ca devii foarte anxios. Cauta sa descoperi care au fost motivele ce te-au determinat sa actionezi atat de neglijent. Noteaza-ti motivele pro si contra pentru a sti ce optiuni ai in momentul in care va trebui sa te confrunti cu o situatie asemanatoare.


2.
Aplica exercitiile respiratorii!


Incetinirea respiratiei la nivelul diafragmei este una dintre cele mai eficiente metode pentru a combate stresul. Calmeaza-ti si controleaza-ti respiratia prin cateva inspirari adanci, urmate de expirari pe gura. Reintoarce-te la respiratia normala si apoi repeta exercitiul. Daca situatia continua sa fie tensionata, ridica umerii si spune-ti "Nu are cum sa mearga rau".


3. 15 minute pentru sanatate

Ai citit de nenumarate ori, dar ai pus in practica vreodata? Aplicand metodele de relaxare, tensiunea arteriala scade, ritmul respiratiei, al metabolismului si al inimii se incetineste, oferind corpului tau posibilitatea de a-si recapata echilibrul. Exercitiul nu-ti ia mai mult de 15 minute. Intinde-te pe spate pe un pat tare. Tine mainile pe langa corp, inchide ochii si respira adanc pentru a elibera tensiunea. Indeparteaza tensiunea acumulata in picioare, maini si gat. Fii constient de relaxarea care se produce la nivelul musculaturii corpului.
Cand ai terminat, deschide usor ochii si intinde-te.


4. Metode pentru a controla stresul

Urmatoarele tehnici te ajuta sa controlezi cat mai eficient stresul:
  • Meditatia - presupune relaxarea fizica. Aseaza-te confortabil pe un pat sau pe un scaun, inchide ochii si relaxeaza-te. Focalizeaza-ti gandurile asupra unui obiect; respira adnanc de 4 ori, vizualizand mental o imagine precum o floare sau o lumanare, in timp ce repeti cuvinte precum "pace" , "relaxare", "liniste".
  • Vizualizarea - Imagineaza-ti o scena in detaliu, adulmeca aromele, savureaza zgomotele. Repeta-ti fraze afirmative precum "Ma simt imapacata cu mine insami". Inainte de orice eveniment tensionat, vizualizeaza tabloul care te linisteste. Apoi, gandeste-te la situatia incordata si imagineaza-ti cum vei solutiona problema.
  • Meditatia activa - Concentreaza-ti atentia asupra tuturor lucrurilor pe care le faci, chiar daca e vorba de prepararea meselor sau de rezolvarea unui deadline.
    Focalizeaza-te pe momentele de maxima tensiune, fara sa-ti faci griji privind trecutul sau viitorul.


5. Nu uita de sport!

Exercitiile te ajuta sa indepartezi hormonii stresului din sange si stimuleaza eliberarea endorfinelor (hormonii fericirii). Opteaza pentru un program moderat de activitate fizica timp de minim 20 de minute pe zi. Efectueaza o activitate aerobica de 3 sau 5 ori pe saptamana.


6. Ce sa bei?

Renunta la consumul excesiv de cafea. Este indicat sa recurgi cat mai des la ceaiurile din plate precum busuiocul, teiul, trandafirul, cedru, salvia sau levantica. Nu uita de apa - bea cel putin 8 pahare de apa pe zi.

 

Comentarii (29)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • olivdumi pe 12 Oct 2009, 14:58
    stresssssssss

    DE VINA SUNT CEI DIN JUR CARE NE PRODUC STRESUL.ISI DAU TOT INTERESUL SA NE ADUCA LA DISPERARE,,,,DAR VINE SI ZIUA CAND ROATA SE VA INVARTII

    1
    0

  • adina pe 1 Iun 2009, 10:41
    suuper tare

    FOARTE BUNE ACESTE SFATURI.COOL.DACA LEAM RESPECTA AR FI MAI BINE. ORICUM EU INCERC SA VAD ARE REZULTATE .VA ZIC SI VOUA

    0
    0

  • anaresz pe 25 Ian 2009, 12:42
    De ce este atat de greu de controlat?

    Din nefericire m-am intalnit si eu cu acest fenomen. Nu doar observ ca plang apare fara a avea probleme doar observ ca plang atat de bucurie cat si la aparitia unor probleme neansemnate Acum am 41 de ani si observ ca ma confrunt zilnic cu emotii si stari care ma obosesc. As dori sa ies din acest cerc si am incercat mai multe metode din cele enumerate dar fara mari rezultate.

    0
    0

  • xyz pe 26 Ian 2008, 23:32
    Nu puneti la suflet totul

    Ce lucruri ne streseaza? Cele care ne depasesc! De ce sa nu le depasim si noi! Este suficient sa ne bucuram de un lucru bine facut, decat sa ne stresam de multele care nu au rezolvari imediate.

    0
    0

  • simina pe 21 Ian 2008, 22:20
    Eu nu pot scapa nicicum de stres

    Orice problema mica la mine ia dimensiuni mari si oricare modalitate as incerca-o nu functioneaza, devin chiar paranoica.

    1
    0

  • POENARU MARA pe 27 Nov 2007, 18:09

    MI-A PLACUT ARTICOLUL, POT SPUNE CA AM INVATAT CEVA. ESTE OK.

    0
    0

  • morma ion pe 27 Oct 2007, 21:23
    stres

    in acest moment chiar nu-mi gasesc cuvintele pentru un raspuns mai bun, dar dupa ce pun in practica aceste sfaturi cu siguranta voi gasi mai multe cuvinte desi dupa cum vad eu este adevarat ca stresul afecteaza foarte mult memoria multumesc mult pt aceste sfaturi

    0
    0

  • mdh pe 27 Oct 2007, 13:47
    antistres

    daca ai putina ambitie sint niste sfaturi demne de urmat

    0
    0

  • mkeila pe 11 Aug 2007, 19:37
    folositor

    sfaturi cu adevarat de urmat

    0
    0

  • ellaknura pe 10 Aug 2007, 16:55
    stresul

    zilnic ma confrunt cu tot felul de situatii care simt ca imi" apasa"creierul. Voi urma aceste sfaturi si sper din tot sufletul ca ma vor ajuta . Cred ca in orice problema de sanatate , noi suntem mai intai proprii nostri medici. Sanatate tuturor.

    0
    0

  • maria pe 22 Iun 2007, 12:08
    stresul

    ma bucur ca am gasit aceste sfaturi pe care desigur le voi aplica

    0
    0

  • viorica pe 24 Ian 2007, 20:01
    stresul

    de stres nu scapam niciodata sfaturi bune,dar cel mai bine e sa te controlezi singur

    0
    0

  • deutza pe 8 Ian 2007, 00:32
    stres

    Ar merita sa ne gandim mai mult la nou si la urmarile acestei "boli" numita stres!!!merita urmate metodele

    0
    0

  • teodora pe 7 Aug 2006, 20:28
    stresul _bate_l vina

    daca ne_am multumi cu mai putin atit cit avem daca am respecta orele necesare odihnei si sufletului daca nu am fi atit de rai si tot timpul in alerta poate am fi mai fericiti si mai putin stresati

    0
    0

  • GRAUNTE DANIEL pe 31 Ian 2006, 13:05
    STRESS-UL

    Toata lumea vorbeste despre acest subiect dar putini reusesc sa treaca perioada de stress fara urmari care sa ii imbolnaveasca mai mult sau mai putin.O cale simpla de a depasi stress-ul e pur si simplu sa tratezi fiecare situatie cu degajare si naturalete pt ca nimic si nimeni nu te ajuta daca nu te ajuti tu in primul rand.

    0
    0

  • yonhell pe 19 Ian 2006, 17:48

    familia, prietenii...sau chiar un animal de companie te ajuta sa mai scapi de stres.

    0
    0

  • stelica pe 19 Ian 2006, 17:48
    sfaturi benefice

    minunate,bune de pus in practica,mai ales ca stresul e din ce in ce mai mare

    0
    0

  • vizitator pe 19 Ian 2006, 17:48
    abracadabra

    da da da stresul aproape ca ne mananca toata viata. ce bine ar fi daca ar constientiza mai multa lume lucrul asta!!!

    0
    0

  • bibistanescu pe 19 Ian 2006, 17:48
    stresul

    Aveti multa dreptate.De la o anumita varsta stresul pune stapanire pe tine. Daca stai si analizezi cauzele producerii lui observi ca tu esti dominat de toate.Succes la exercitii si reveniri spectaculoase!

    0
    0

  • ALIAN pe 19 Ian 2006, 17:48
    Stresul

    Stresul afecteaza relatia cu cei din jur. Jignesti si poate ca nu vrei pentru ca stresul a pus stapanire pe tine si iti scoate in evidenta o fata nu prea buna si nu prea acceptabila. Conteaza mult sa poti sa te controlezi sa-ti controlezi comportamentul.

    0
    0

  • voila pe 19 Ian 2006, 17:48
    AAAAAAAAAaaaaaaaaa....

    Conteaza sa mai iti manifesti si stresul cateodata, nu poti sa-l controlezi in permanenta. Uite, eu ma duc cam o data pe luna cu prietenii pe la mare, munte sau un simplu gratar unde evident se lasa cu fotbal sau cu alte chiraieli si profit din plin. Strig din adancul rarunchilor si ma gandesc la cele mai stresante evenimente din viata mea, stresante si recente. Multii nu-si dau seama si asa reusesc nu numai sa ma simt bine alaturi de prieteni dar sa scap si de frustrari, pentru ca daca las stresul sa ma joace sarba, in definitiv din stresat ajung si un mare frustrat. Lucru pe care nu mi-l doresc si nu vi-l recomand nici voua.

    0
    0

  • voila pe 19 Ian 2006, 17:48
    fara nici un fel de gluma

    PS sfatul meu: du-te in pustiu (alegerea ta mare, munte, codrii cosminului, padurice, poienita etc) si urla prietene drag. Nu vei regreta, garantez eu!!!

    0
    0

  • joseph k pe 19 Ian 2006, 17:48
    maine poate fi mai rau

    voila in mine e un adevarat pustiu in care imaginile auditive grotesti zburda in voie...ce rost mai are sa caut paduri si cranguri...poate numai pentru a-mi clati ochii...sunt ostenit de prea mult "urlat" in zadar...dupa ziua de maine urmeaza poimaine si raspoimaine...and on and on....nu mai am putere sa ma motivez...pentru ce anume???? pentru a face fata unei noi zile?????nu, mersi. se pare ca fac fata oricum cu motivatie fara motivatie. sa-mi fac griji pentru sanatatea psihicului meu??? poate...peretii au devenit insuficienti pentru a-mi asculta problemele...si cu toatea astea sunt un tip sociabil indragit de toata lumea...nu depun din cel mai mic efort pentru a fi o companie placuta pentru oricine...cu cat incerc sa devin mai antisocial cu atat obtin opusul...am incercat si viceversa....degeaba...sunt condamnat sa fiu un individ "de societate"....ce poate fi mai rau???????????????

    0
    0

  • MIHAI pe 19 Ian 2006, 17:48
    Mie Mi-a Distrus Viata...

    Am ajuns in ultima faza. Sint ne acceptat in familie, etc.... Poate nu intimplator am gasit astazi acesta pagina pe net. Ma bucur ca am de unde sa primesc sfaturi s i solutii ca prin ele sa ma regasesc si sa incerc sa ies din anxietatea generalizata a trupului meu. Va multumesc si va felicit pe toti.

    0
    0

  • mia pe 19 Ian 2006, 17:48
    e cel mai bine asa

    e cel mai bine asa, sa incerci sa te regasesti1 eu una nu m probleme dar imi place sa citesc aceste pagini, caci sper ca voi aunge un bun psiholog criminalist! su m rog... la feminin...

    0
    0

  • mia pe 19 Ian 2006, 17:48
    sper ca ne veti mai da sfaturi

    sper ca veti continua sa dati sfaturi...poate shi pentru scolari pe ntru a invata mai bine...intrand a opta as dori sa shtiu cum sa fac ca sa retin mai usor toate informatiile de la fiecare materie...voi astepta...multumesc

    0
    0

  • Daniela pe 19 Ian 2006, 17:48
    6 pasi pentru a combate stresul

    noroc ca am dat peste forumul vostru....articolele sunt la obiect ...daca am aplica tot ce ne sugerati nu ar mai exista stresati pe lume, ar fi super....cu putin efort sunt sigura ca voi reusi sa scap de stres....ma bucur din suflet ca existati.

    0
    0

  • ioanaovidia pe 19 Ian 2006, 17:48
    stresul

    pentru a scapa de stres trebuie pur si simplu sa nu te gandesti la ziua de maine....ajunge zilei necazul ei...parerea mea.

    0
    0

  • carmensto2002venus4 pe 19 Ian 2006, 17:48
    trec si eu prin asemenea stari

    recomandari super sa ne rezumam la ele

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod