Totul despre cremele de protectie solara

Inainte de expunerea la soare, de a pleca in vacanta sau chiar de a iesi din casa, trebuie sa iti amintesti de produsele cosmetice care te ajuta sa combati efectele nocive ale soarelui.
Inainte de expunerea la soare, de a pleca in vacanta sau chiar de a iesi din casa, trebuie sa iti amintesti de produsele cosmetice care te ajuta sa combati efectele nocive ale soarelui. Medicii dermatologi sunt din an in an mai ingrijorati de cresterea numarului persoanelor bolnave de cancer de piele.

La nivel mondial, in fiecare ora, un om moare de melanom malign, adica acea pata care poate fi confundata usor cu o simpla alunita. Cancerul de piele a ajuns sa fie cea mai frecventa forma de cancer in zilele noastre. Studiile arata ca un adult din cinci poate muri din aceasta cauza.

Protejeaza de UVB, dar si de UVA?


In general, majoritatea produselor de firma sunt bune pentru protectia impotriva razelor ultraviolete B (UVB), insa blocheaza intr-o masura mai mica ultravioletele de tip A (UVA). Cele mai eficiente creme sunt acelea care mentioneaza pe eticheta faptul ca actioneaza atat impotriva UVA, cat si a UVB. Ambele tipuri de ultraviolete contribuie la aparitia cancerului de piele. Razele ultraviolete A sunt cele care determina aparitia ridurilor si imbatranirea prematura.

De asemenea, cele mai eficiente creme sunt acelea care contin oxid de zinc si dioxid de titan.
Aceste ingrediente stau la suprafata pielii (nu se absorb), unde formeaza o bariera invizibila impotriva razelor ultraviolete.

Alege corect factorul de protectie


Alegerea factorului de protectie este direct proportional cu felul pielii tale. Cand folosesti o crema cu factor 15, spre exemplu, se blocheaza aproximativ 93% din razele ultraviolete, ceea ce inseamna suficienta protectie pentru majoritatea oamenilor. O persoana blonda, cu pielea deschisa la culoare, ar trebui sa foloseasca o crema cu factor de protectie mai mare, spre exemplu 30, care blocheaza 97% din razele ultraviolete, iar o persoana cu pielea mai inchisa poate folosi crema cu factor de protectie mai redus, chiar sub 15.

Nu elimina riscul de cancer


Protectia scade riscul de cancer, insa nu il elimina total. "De-a lungul anilor in care cremele solare au fost folosite, s-a constat o scadere a numarului persoanelor bolnave de cancer de piele. Noi, medicii, stim ca acestea sunt o protectie eficienta impotriva acestui tip de cancer", a explicat dermatologul Margaret Parsons.

Parerile specialistilor sunt insa impartite, unii afirmand ca astfel de produse pot fi si daunatoare. Pornind de la cateva studii realizate pe produse cosmetice, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a constatat existenta unei legaturi intre o substanta chimica, retinyl palmitate, continuta de unele creme de protectie solara si riscul aparitiei cancerului de piele. Retinyl palmitate este un compus al vitaminei A si este cunoscut pentru efectele sale antimbatranire.

Studii realizate de National Center for Toxicological Research si de National Toxicology Program au demonstrat ca soarecii de laborator a caror piele a fost unsa cu o crema care continea retinyl palmitate dezvoltau mai repede tumori, fata de cei pe care s-au aplicat creme care nu aveau acest ingredient.
O alta substanta care trebuie evitata este oxybenzonul, care patrunde in piele si apoi intra in sange. In ciuda criticilor pe care cremele solare le-au primit, dermatologii le recomanda in continuare pentru a preveni arsurile solare, care pot degenera in cancer de piele.

Un articol realizat de Simona Tucaliuc
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Daria pe 8 Sep 2014, 21:10
    De ce sa ne protejam de raze solare cu efecte terapeutice si benefice???

    Cum dracu ne protejeaza cremele astea anti UVA si anti UVB ??? Idiotilor ...UVA si UVB sunt utilizate in terapii pentru boli cronice de piele cu succes de ani de zile si totodata si pentru regenerarea pielii....de ce trebuie sa fim protejati de ele??? CIne nu stie ca la copii calciul se fixeaza mai bine in oase de la UV si totodata creste imunitatea. Cum adica e bine sa ne protejam de UV? si mai exact ce raze permit cremele astea??? nu cumva din pricina cremelor despre care vorbiti ca fiind ideale este principala cauza de aparitie a melanoamelor?? Melanoamele sunt tratate tot prin fototerapie...adica terapie cu lumina...ei cum dracu ne protejati si de ce faceti atata reclama la niste porcarii ca sa ne imbolnaviti, fara sa va documentati deloc???

    0
    0

  • Delia pe 23 Aug 2010, 10:36
    Ultra protectie

    Eu am folosit Ultra Protection de la YONKA Paris si m-am bronzat uniform si n-am avut probleme cu arsuri sau iritatii, il recomand cu caldura.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod