Sfaturi pentru un bronz fara riscuri

In cazul expunerilor indelungate, soarele se dovedeste a fi unul dintre cei mai mari dusmani ai pielii; poate provoca eritem, arsuri, tumori (melanoame) si, de asemenea, imbatranirea prematura a pielii.
Daca se respecta insa anumite reguli in timpul expunerii, soarele se dovedeste benefic pentru organism: activeaza circulatia, stimuleaza producerea de pigmenti si de vitamina D (indispensabila pentru asimilarea calciului), regleaza bioritmul, creste rezistenta organismului la boli si imbunatateste foarte mult starea psihica. (...)

Nu exista o dieta specifica, indicata pentru a asigura protectia de razele solare; betacarotenul, papaya si afinele pot accelera, in anumite limite productia de melanina, dar nu sunt suficiente pentru a asigura integritatea pielii.


Bronzati-va sanatos!

1. Alegeti crema de protectie solara adecvata tipului vostru de piele si aplicati-o in zonele neacoperite inainte de a va expune la soare; reinnoiti aplicarea dupa fiecare baie in mare sau piscina.

2. Expuneti-va treptat la soare, tinand cont ca pielea voastra ar putea fi sensibila; daca aveti un fototip aflat in zona de risc, incepeti cu o expunere de cateva minute.

3. Retrageti-va la umbra daca pielea se inroseste.

4. Tineti cont de zona geografica, de altitudine, de anotimp si de ora, factori care determina variatii - uneori mari - alte intensitatii radiatiilor solare. Daca sunteti la mare sau la munte, protectia pe care o ofera cremele obisnuite nu este suficienta; in aceste cazuri trebuie sa folositi in primele zile, o crema cu un factor mai mare de protectie impotriva razelor UVA si UVB - de exemplu, 15 - pentru a trece mai apoi la o crema cu factor 4.

5. Fiti atenti la elementele care reflecta razele soarelui, cum sunt nisipul, apa, zapada, etc., deoarece reflectia intensifica actiunea radiatiilor. Prin urmare, faptul ca intrati in apa nu va apara de soare, ci, dimpotriva, sporeste riscurile.

6. Evitati, pe cat posibil, sa va expuneti la soare in intervalele cand este foarte cald.

7. Dupa plaja, aplicati pe piele o crema hidratanta si nutritiva, cu actiune de hranire si anti-imbatranire. Daca ati stat mult timp la plaja, faceti un dus pentru a inlatura transpiratia si impuritatile de pe piele, apoi aplicati imediat o crema hidratanta.

8. Nu expuneti copiii nou-nascuti la soare. In cazul copiilor mai mari de sase luni, 5 minute pe zi sunt suficiente; de la 1-5 ani, expunerea la soare nu trebuie sa depaseasca 10 minute; de la 5-10 ani se pot utiliza filtre solare - nerecomandate la varste mai mici - iar expunerea poate dura pana la o ora pe zi.

9. Persoanele in varsta trebuie sa se expuna la soare in mod treptat si moderat, deoarece pielea lor produce mai putina melanina; pentru varstnici, soarele este benefic, deoarece ajuta la sinteza vitaminei D, indispensabila pentru metabolismul calciului.


Cazuri speciale

  • Cei care sufera de fotosensibilitate (hipersensibilitate la lumina si, prin urmare, la radiatiile solare care provoaca inrosirea pielii, prurit si pete chiar si in cazul expunerilor de scurta durata) trebuie sa fie foarte prudenti cand se expun la soare, sa utilizeze creme cu factor mare de protectie contra razelor UVA si UVB, sa poarte ochelari de soare, etc.

  • Cei care iau medicamente - antibiotice, laxative, barbiturice, sulfamide, diuretice, fenotiazine si, in special, anticonceptionale - pot fi afectati de forme grave de fotosensibilitate. Ei trebuie sa citeasca atent prospectele medicamentelor si, daca au dubii, sa consulte medicul dermatolog.

  • Cei care beau mult alcool trebuie sa fie foarte atenti, deoarece abuzul de alcool poate crea fotosensibilitate.


Principiile active ale cremelor solare

Principiile active ale cremelor de protectie solara pot fi naturale, adica substante vegetale active ca extractele din aloe, boabe de grau, sesam, masline si avocado; aceste produse, desi au un efect protectiv inferior produselor de sinteza, sunt mai recomandabile intrucat sunt mai bine tolerate de piele. Unele creme de protectie solara contin tiroxina - un acid capabil sa accelereze secretia de melanina de la nivelul celulelor melanofore ale dermei.


Ce crema sa aleg? Pe baza de ulei, gel, lapte sau spuma...

Cremele de protectie solara pe baza de uleiuri sau unguente emulsionate in apa adera bine la piele, protejand-o mai bine; in schimb, cremele pe baza de gel, lapte sau spuma sunt mai placute si mai usor de aplicat, dar se dovedesc mai putin eficiente decat precendentele.

Informatii preluate din cartea "Secretele unui ten mereu tanar. Ghid practic de ingrijire a pielii", de Bruno Massa, Editura Polirom, Iasi, 2005, www.polirom.ro


Alte articole utile
Topless-ul cauzeaza cancer?
Arsuri datorate radiatiilor solare
Plante care protejeaza impotriva soarelui
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod