Şase probleme care atacă tenul ... şi nu numai

Tenul nostru reacţionează la o sumedenie de factori externi şi interni, manifestând uneori simptome care pot să ne afecteze calitatea vieţii.

Un ten impecabil este admirat de toată lumea din jur, lucru care măreşte foarte mult încrederea în sine. De-a lungul timpului, tenul a fost considerat "o carte de vizită", de aceea trebuie să cunoşti cele mai eficiente soluţii ca să-l păstrezi curat, luminos şi catifelat.

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă să ai probleme cu tenul trebuie să precizăm care sunt acestea:


1. Imperfecţiunile tenului (coşuri, puncte albe şi negre) - apar din cauza secreţiei exagerate a glandelor sebacee;
2. Porii dilataţi -
apar atunci când tenul tău secretă prea mult sebum, şi le accentuează aspectul;
3. Luciul sau aşa numitul "ten care luceşte"
- apare din multiple cauze, dar care pot să fie controlate printr-o îngrijire adecvată a tenului;
4.

Roşeaţa - apare când tenul este iritat;
5. Petele post-acnee
- apar atunci când acneea nu este tratată corect;
6. Relieful neuniform
- este favorizat de excesul de sebum care împiedică regenerarea pielii.

 

Cum afectează aceste probleme calitatea vieţii

Pe măsură ce se agravează, toate aceste probleme afectează calitatea vieţii, diminuând încrederea în sine şi determinând o viziune nerealistă asupra imaginii corpului.

"Pielea este un organ cu caracteristici aparte atât din punct de vedere medical, cât şi psihologic. Vizibilă pe toată suprafaţa, la limita dintre exterior şi interior, ea este încărcată cu profunde semnificaţii psihice, adesea negate sau ignorate de adolescent sau de anturajul său", explică psihologul Anca Munteanu.

Prin urmare, acneea poate avea impact semnificativ asupra vieţii cotidiene. Astfel că din cauza imperfecţiunilor vizibile la nivelul feţei cauzează:
  • la nivel psihic: un permanent sentiment de nesiguranţă, inferioriate, un nivel scăzut al încrederii în sine. În special la adolescenţi poate să cauzeze furie, frustrare, uneori chiar şi depresie;
  • la nivel social: mai puţine activităţi sociale, puternice repercusiuni asupra vieţii emoţionale, asupra performanţelor şcolare şi profesionale.


Multe dintre persoanele care au probleme cu tenul se confruntă depresia şi anxietatea. Reacţiile sunt diferite în funcţie de cum simte fiecare această boală. Unii nu mai ies din casă, alţii încearcă să o mascheze cu pudră sau fond de ten, alţii încearcă sfaturile cosmeticienelor, alţii cumpără din proprie iniţiativă produse farmaceutice, însă foarte puţini se adresează medicului dermatolog şi extrem de puţini respectă indicaţiile specialistului.



Persoanele care întâmpină aceste probleme consideră că nu sunt plăcute sau sunt respinse de prieteni, potenţiali parteneri sau colegi “pentru că au coşuri”. Dintr-o problemă medicală se transformă într-una psihologică sau socială. Tot universul unei persoane care se confruntă cu probleme ale tenului pare a gravita în jurul acestor simptome, lucru care devine extrem de nociv pentru psihicul său.

 

Tratarea tenului îmbunătăţeşte calitatea vieţii


Pentru a tratata eficient aceste probleme înainte de toate este necesară o vizită la medicul dermatolog pentru stabilirea unui tratament corect. Este important de ştiut că în cazul unui ten cu probleme (mai ales în cazul problemelor severe) tratamentul trebuie urmat mimim 3 săptămâni pentru a apărea rezultate vizibile.
 
Este bine de ştiut că după finalizarea tratamentului trebuie urmată o rutină de îngrijire corectă a tenului cu tendinţă acneică, pentru a fi menţinute rezultatele.

Pentru aceasta este recomandată folosirea unei rutine de îngrijire în 2 paşi: curăţarea în profunzime şi îngrijirea tenului cu o cremă care să acţioneze asupra tuturor semnelor tenului cu tendinţă acneică.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod