Protecţia solară. Cât de eficiente sunt cremele. Mit şi realitate

Cremele cu protecţie solară au devenit absolut necesare în sezonul cald. Doctorii dermatologi susţin că a merge la plajă fără să te dai pe faţă şi pe corp cu astfel de creme este o cale sigură către cancer. Dar cât de sănătoase sunt aceste creme şi cum trebuie să le folosim pentru a ne proteja de soare?

Încă din anul 1944 când au apărut pentru prima dată cremele de protecţie solară, specialiştii recomandau să nu ne expunem la soare fără să le folosim dacă vrem protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete.

Însă, între timp aceste creme au devenit motiv de dispută între medicii dermatologi. Pe de o parte, sunt unii care susţin că nu ar trebui să treacă nicio zi fără să folosim aceste creme, indiferent că suntem la plajă sau nu.

Pe de altă parte, au apărut studii potrivit cărora unele ingrediente din aceste creme pot să fie toxice pentru piele.

Mai mult, se spune că orice persoană are nevoie de o expunere zilnică la soare, de minimum douăzeci de minute, fără protecţie, pentru creşterea nivelului de vitamina D, dar şi pentru îmbunătăţirea stării de spirit.

Mai multe aplicări pe zi

Un lucru este cert, atunci când te duci la plajă, nu ai voie să te expui la soare fără cremă de protecţie. Specialiştii ne recomandă aplicarea lor cu 20 de minute înainte de expunerea la soare. Pe de altă parte, mai multe studii au arătat că eficienţa cremelor de protecţie solară scade cu 90% la o oră după ce au fost aplicate pe piele.
Aşa că, este nevoie de mai multe aplicări dacă petrecem mai multe ore pe plajă.

Nu exista protectie 100%!

Ce trebuie să ştii este că nicio cremă nu-ţi oferă protecţie 100% împotriva radiaţiilor UV. Loţiunile de protecţie solară conţin substanţe care reuşesc să absoarbă sau să respingă doar o parte din razele UVA şi UVB, în funcţie de ingredientele active folosite.

Uleiurile naturale nu-ţi oferă protecţie mare

Multe femei folosesc uleiurile naturale pe post de protecţie solară atunci când merg la plajă.

Un lucru bun, mai ales dacă ne gândim la cât de hidratată şi hrănită este pielea. Însă, ele nu sunt suficient de puternice încât să acţioneze precum o loţiune de protecţie solară. Aşa că, poţi să foloseşti aceste uleiuri doar dacă pielea ta nu este foarte albă (ceea ce înseamnă că nu ai nevoie de o protecţie foarte mare) şi la ore în care soarele nu mai arde atât de tare. Eventual, după ora 17.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul uleiului pentru plajă menit să accelereze bronzarea.

Acesta nu oferă protecţie solară adecvată, având un factor de protecţie solară foarte scăzut, de 6 sau 10. Aceste uleiuri sunt recomandate numai celor care au pielea deja bronzată sau foarte închisă la culoare.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod