Influenta hormonilor asupra pielii

Hormonii sexuali, atat la barbati, cat si la femei regleaza toate procesele legate de reproducere, influenteaza aspectul si sanatatea pielii. Efectele lor se manifesta diferit la cele doua sexe.
La barbat

Glandele sexuale masculine devin active la inceputul pubertatii, prin producerea de testosteron, hormonul responsabil de caracteristicile sexuale secundare (cresterea parului, schimbarea vocii).

In ceea ce priveste pielea, hormonii sexuali masculini determina:
  • O pielea mai groasa, mai pigmentata, mai putin fina la pipait; grosimea ei scade rapid odata cu inaintarea in varsta;
  • O zona cornoasa a epidermului cu mai multe straturi decat la femeie;
  • Glandele sebacee mai multe si mai active decat ale femeii; aceste glande secreta o cantitate mai mare de sebum, care nu scade semnificativ odata cu inaintarea in varsta;
  • O transpiratie mai acida si mai abundenta la nivel axilar;
  • Riduri mai accentuate comparativ cu ale femeii (examinate la aceeasi varsta).


La femeie

La inceputul pubertatii, ovarele femeii incep sa produca doi hormoni: foliculina, hormonul tipic feminin si progesteronul, ce regleaza procesele legate de fecundare. Foliculina determina caracteristicile sexuale feminine si este responsabila de fenomenele asociate ciclului menstrual si, in plus, influenteaza constitutia pielii:
  • Determina scaderea grosimii ei (pielea femeilor este mai subtire decat cea a barbatilor);
  • Incetineste secretia glandelor sebacee;
  • Determina depunerea grasimii in anumite zone ale corpului;
  • Determina o oarecare diminuare a tonusului vascular si predispune la afectiuni ca varicele, telangiectazii (dilatatie permanenta a unui vas mic - arteriola, capilar sangvin, venula - situat in derm) si cuperoza (dilatatie permanenta si vizibila a vaselor mici ale pielii fetei);
  • Favorizeaza, mai ales in unele faze ale ciclului menstrual, retentia de apa.

Aceste influente hormonale nu sunt intotdeauna pozitive, insa lor li se adauga altele, care confera acele caracteristici ce determina frumusetea si prospetimea tipice pielii femeii.

Progesteronul influenteaza tonusul vaselor sanguine ale pielii, in timp ce foliculina favorizeaza producerea de substante autocoagulante care imbunatatesc fluxul sanguin si oxigenarea pielii. Hormonii estrogeni si progestativi, aflati in echilibru, determina productia de colagen, elastina si acid hialuronic, elemente structurale care asigura o piele fina si neteda.

Starea pielii este influentata de variatiile hormonale din timpul ciclului menstrual. Intre zilele 15 si 28 ale ciclului, glandele sebacee sunt mai active si, prin urmare, produc mai mult sebum. Pielea devine lucioasa si poate aparea o acnee persistenta. Cresterea cantitatii de sebum reprezinta un avantaj in cazul pielii uscate, care devine mai elastica si mai compacta.

In zilele urmatoare fluxului menstrual, productia de sebum scade, pielea devine mai uscata, iar ridurile sunt mai pronuntate. Influenta fazelor ciclului explica reactiile diferite ale pielii la tratamentele cosmetice pe parcursul unei luni.

Direct sau indirect, sistemul hormonal determina conditia diferitelor zone ale fetei. Afectiunile organelor a caror functionare este reglata de hormoni se reflecta in tesuturile fetei, cu variatii tipice de tonus si irigare in zonele corespunzatoare, asa cum se intampla in cazul ptozei pleoapelor (prabusire permanenta, totala sau partiala a pleoapei superioare, de origine congenitala sau dobandita), provocata de afectiunile renale.


Informatiile au fost preluate din cartea "Secretele unui ten mereu tanar. Ghid practic de ingrijire a pielii", de Bruno Massa, Editura Polirom, Iasi, 2005, www.polirom.ro
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Baiat pe 25 Mar 2008, 17:16
    Probleme cu acneea

    Am doar 17 ani si am un ten foarte sensibil si foarte gras... am incercat ceva produse pana akuma dar fara efect... mai perioada dupa ce joc fotbal si transpir imediat mi se irita pielea si imi ies cosuri pe fata si pe umeri si spate... un sfat se poate plz??:D... Multumesc

    0
    0

  • VERUNCIC pe 19 Ian 2006, 17:48
    Am Probleme Cu Acneea

    Am Problreme Cu Acneea , Folosesc Drept Mijloace Contraceptive Dian 35 Dar Nu Imi Ajuta Pentru Imbunatatirea Tenului , Mai Folosesc Si Alte Produse Prescrise De Medic Precum> Schinoren , Sapunuti Speciale Dar Din Pacate Nici Un Reyultat .va Rog Mult Ajutatima Cu Un Sfat

    0
    0

  • Vergi pe 19 Ian 2006, 17:48
    Nu dispera!

    Nu stiu cati ani si in ce stadiu este acneea ta ! Eu te sfatuiesc sa nu te bazezi atat pe creme dintr-astea pretentioase. Eu am scapat de acnee folosind produse cosmetice purificatoare (aloe vera, tea tree, vezi gamele Oriflame si PoreFection de la Avon!)Sper ca nu am facut vreo gafa mentionandu-le! Curatara este foarte importanta si protectia de dupa aceea. Pentru un aspect luminos al tenului foloseste un fond de ten cu efect de calmare ! Vezi gamele de mai sus,. Nu sunt experta, iti spun doar din proprie experienta. Bafta multa!

    0
    0

  • babydoll13 pe 19 Ian 2006, 17:48
    Reprezentant Avon

    Nu cred ca ar trebui sa-ti dai parerea despre anumite afectiuni daca nu sti chiar nimic despre ele doar pentru a face vanzari la avon.

    0
    0

  • ladyinred pe 19 Ian 2006, 17:48
    Incearca Ceva De Calitate. Eu Am Facut-o Si A Dat Roade

    Parerea mea este ca cele mai bune produse pentru ten sunt cele de la Clinique. Eu le-am incercat si marturisesc ca sunt clienta fidela. Crede-ma ca nu o sa regreti dupa ce le vei folosi si tu! E adevarat ca pretul e cam piperat dar dai un ban si stii ca face nu ca altele pe care le cumperi pentru ca sunt mai ieftine (like Avon) si apoi sa te trezesti cu o alergie de toata frumusetea (cum mi s-a intamplat mie). Nu am nimic cu marca Avon dar vorbesc din proprie experienta.

    0
    0

  • tabya pe 19 Ian 2006, 17:48

    PAre mi se este si un articol nou despre acnee:):)chiar aici pe sait.Parerea mea este totusi sa consulti un medic bun,dermatolog sau chiar un cosmetolog si el ca spcialist iti va recomanda ceva. Iar fata trebu zilnik de curatat,indeferent ai probleme sau nu ai.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod