Cum sa-ti ingrijesti pielea daca ai "alunite"

Alunitele constituie, pentru majoritatea femeilor, un "accesoriu" suplimentar, care condimenteaza aspectul fizic si adauga un plus de farmec. De acord, insa, daca faci parte din "purtatoarele" de alunite, trebuie sa stii ca acestea au nevoie de toata atentia ta, pentru ca sunt foarte sensibile. Fie din neglijenta, fie ca urmare a unui tratament mai agresiv, ele pot degenera in afectiuni grave, chiar de natura canceroasa.

Denumite stiintific nevi pigmentari, alunitele apar fie prin "mostenire", adica la nastere, fie dupa un oarecare interval de timp. Istoria naturala a nevilor arata ca ei apar in primii trei ani de viata, la pubertate si rareori dupa 30 de ani. Numarul lor scade dupa varsta de 40-50 de ani.

Aspectul lor normal este sub forma de pete cu marginea variabila, iar culoarea poate sa fie galbena, cafenie, bruna, neagra sau albastruie.

Daca pielea ta pare sa fie "impestritata" de alunite, nu te speria! Unele persoane prezinta asa numitul sindrom al nevilor displazici (stim ca suna infricosator, dar nu ai motive de ingrijorare!). Fenomenul este caracterizat prin aparitia a numerosi nevi pigmentari bizari, in zone mai putin "vizitate" de alunite - organe genitale, membre inferioare, fese, sani, pielea capului.

Pe de alta parte, unele alunite se caracterizeaza printr-o predispozitie de a se transforma, cu timpul, in melanom malign (cancer de piele). Bineinteles, asta nu inseamna ca esti neaparat expusa acestui risc, ci doar ca trebuie sa fii atenta la urmatoarele semnale de avertisment:

cresterea alunitei in suprafata si profunzime;
modificarea aspectului;
aparitia unor ulceratii spontane sau a unei hemoragii;
aparitia unei leziuni;
prurit.

Daca observi oricare dintre modificarile mentionate, prezinta-te in mod obligatoriu la un consult dermatologic. Tratamentul presupune indepartarea chirurgicala a alunitei, indata ce aceasta prezinta una sau mai multe dintre aceste semne.

Stim ca ideea operatiei este infricosatoare dar, executata corect (cu margine de siguranta si profunzime corespunzatoare), interventia chirurgicala nu prezinta nici un risc.

Exista o serie de factori de risc, care favorizeaza aparitia cancerului de piele derivat din alunita. Acestia sunt:

factori de ordin genetic;
radiatii actinice;
razele X.

Vara, cand mergi la plaja, nu uita sa protejezi si alunitele: alege o crema cu protectie crescuta, mai ales daca ai tenul deschis (alb sau palid)!





 

Comentariile 51-80 din 80

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • maria pe 7 Apr 2009, 12:27
    ..

    elena , aceeasi problema am si eu ...

    3
    0

  • cristi pe 8 Feb 2009, 12:52
    alunite

    mi-am rupt o alunita pe spate e grav? cum scap de ele spunet-mi o clinica pt indepartarea lor MULTUMUSC cat mai curand varog

    0
    2

  • alina pe 7 Dec 2008, 01:45
    alunite peste tot

    buna, am f multe alunite pe tot corpul mai multe pe spate si pe maini se inmultesc si cresc f repede ,sunt speriata rau poate sa imi spuna cineva de o clinica sau medic mai buni ,nu ca majoritatea dermatologilor care doar se mira si spun "sa nu te expui la soare" si altceva....

    0
    3

  • gheorghe viorel pe 15 Nov 2008, 01:47
    alunite

    buna -am o alunita la sub brat este proeminenta adica sta agatata si se tine de piele,ma jeneaza foarte tare spuneti va rog ce sa fac? multumesc de sfat anticipat.

    2
    3

  • personne pe 4 Nov 2008, 16:30
    alunitse :-SS

    deci yo am p fatsa in jur de 20 alunite si nu stiu c sa mai fac :( ptr k am ajuns sa am complexe si sa dau chiar in depresie din cauza a cum arat...are cn vreo solutie ?? ms :)

    3
    0

  • katalyn pe 25 Oct 2008, 15:41
    ma ajuta cineva?

    ma ajuta cineva?????

    0
    0

  • katalyn pe 24 Oct 2008, 14:45
    alunite dupa cosuri sau puncte negre?!!

    Mie a inceput sa-mi apara pe fata puncte negre sau alunite dupa cosuri adica imi iese un cos si dupa ce numai este cos imi apare un punctulet care in maxim 3 saptamani se face mai mare si este bine vizibil si nu-mi place , zici ca este o alunita sau chiar este . Si nu numai pe fata am si pe piept si pe umeri , pe piept numai imi apare dar cresc cele pe care le aveam , iar la umeri mai am niste cosulete cred ca din cauza la lipsa de calciu iar dupa cosuri imi ies punctulete care cresc mari iar pe fata numai pe la mustata si in sus adica unde se da cu lama dar nu e din cauza la lama ca am asta de mult timp si oricum nu prea dau cu lama , si nustiu ce sa le fac . Daca m-as duce la salon de imfrumusetare m-ar ajuta cu ceva ? In vara trecuta am fost la mare si dupa ce am venit de la mare numai aveam niciun fel de cos dar dupa 3-4 zile a inceput iar sa apara.. ce sa ma fac? poate ma ajuta cineva..

    0
    0

  • MIRCEA pe 23 Sep 2008, 12:02
    mi-a iesit o alunita pe fata

    Am observat ca de doua zile mi-a aparut o alunita pe fata.Ce ma ingrijoreaza e rapiditatea cu care a iesit.Mi-e frica sa nu se mareasca sau sa fie altceva.Am motive sa ma ingrijorez???

    3
    0

  • Cosmin pe 12 Sep 2008, 14:58
    Alunite la subtioara

    De cand ma stiu am alunite la subtioara insa acum la 34 de ani apar altele noi si ma deranjeaza deoarece s-au inmultit si ma jeneaza. Cateodata unele se invinetesc si ma ustura. Exista vreun tratament sa nu mai apara si altele?

    0
    0

  • Calciu Luminita pe 9 Sep 2008, 16:25
    ash vrea sa ma operez

    ash dori sa imi recomanda-ti o clinica unde sa imi fac o examinare pt nevi! Am pe tot corpul,

    2
    0

  • iulia pe 1 Aug 2008, 01:32
    nevii

    Buna,in urma cu cativa ani mia aparut un nev pe nas...am fost la diferiti dermatologi pt a ma informa daca o operez nu prezinta nici un risc dupa.la ce metoda sa apelez?

    0
    0

  • monica pe 10 Iul 2008, 15:07
    alunita rupta

    buna..azi ma zgariat prietenu meu pe spate unde aveam o alunita,nu e din aceea maro e o alunita normala un pik iesita in afara dar acum nu mai se vede ca o alunita se vede ca si kum s`ar fi luat pielea,m`a usturat putin,am dat q apa si apoi am pus un plasture,a mai curs un pik pe plasture si l`am skimbat akm nu mai curge sange insa imi e frika rau...trebuie sa ma duk la medic?si daca ma duk la medic si zice k e cangerigena pot face cancer nu???sau ce se poate face sa nu patesc nimik?:(((...va rog raspundeti urgent...va implor

    0
    0

  • babyss pe 9 Iul 2008, 00:53
    Alunite

    Mai fetelor, nu va jucati cu ele. 1. Daca vi s-a rupt o alunita trebuie sa va duceti cat mai repede la medic pentru ca poate fi vorba de ceva grav. (CANCER DE PIELE) 2. Daca aveti multe alunite si nu ati fost la nici un dermatolog sa verfice daca puteti sa stati la solar daca nu NU mai mergeti. 3. Si eu sunt plina de alunite, ba chiar am si pistrui. 3.Aveti grija daca vreo ruda apropiata care a fost predispusa la orice fel de cancer nu trebuie sa va avantati la bronzat, SOARE.

    0
    0

  • iulia pe 8 Iul 2008, 18:52
    alunite

    majoritatea alunitelor sunt din nastere inclusiv una ceva mai mare pe care nu pot sa o mai numesc "alunita". in toamna merg sa o scot impreuna cu alte 3 care sunt iesite inafara (daca ma exprim bine). pe una dintre ele am zagriat-o o data in timp ce ma imbracam iar dermatologu m-a sfatuit sa o scot ca sa previn orice problema grava. Cea mai mare problema a mea este ca nu am voie sa ma expun la soare.. ca toata lumea de altfel care are aceeasi problema ca a mea. vreau sa imi spuneti si alte creme/uleiuri (poate unele naturiste) mai puterenice pentru protectie solara sau un tratament ca sa nu imi mai apara. :D

    0
    0

  • toma emma pe 30 Iun 2008, 01:42
    despre alunite

    am foarte multe alunite ,nu le am din nastere ,acum imi ies din ce in ce mai multe ,am scos cateva dintre ele ,ma deranjau erau in zona sanilor ,ma mananca in grozitor ,si au reaparut unele din nou ,papiloame ,se numesc ,pot sa patesc ceva ? cancer de pele ,daca le-am scos?asi vrea sa le scot pe toate ,sa le cauterizeze ?la soare pot sa stau ?daca am alunite?

    0
    0

  • flory pe 26 Iun 2008, 16:52
    alunite

    am foarte multe alunite ,si imi place foarte mult sa fiu bronzata de acea merg la solar si la plaja va rog sa imi recomandati o cema protectoare atat pt solar cat si pt plaja .multumesc

    0
    0

  • gogo pe 25 Iun 2008, 15:12
    alunite

    Eu am f.multe si sunt mostenite de la mama.M-am expus tot timpul la soare necunoscand pericolul.Ultima data am facut plaja la Sf.Gheorghe cunoscuta ca localitate cu cele mai puternice radiatii UV din tara.Nu am avut nimic pana nu am rupt una care s-a refacut f.repede inapoi ba si mai mare.Deci nu le rupeti.In rest daca nu va doare si se mentin ca marime nu trebuie sa va speriati.Astea sunt de cand lumea.Dar e bine sa va vada dermatologul.el are ultimul cuvant

    0
    0

  • andreea pe 24 Iun 2008, 17:19
    alunitele

    chiar intr-o zi mi sa rupt una are ceva????? cineva mai spus ca alunitele aduc noroc este adevara?

    0
    0

  • adrian pe 24 Iun 2008, 12:05
    alunite

    sora mea are o alunita pe buric si a tot deranjat-o crezand ca este un purice si sa desprins dar se mai tine inca intr-un colt. sa speriat foarte tare caci nu stie ce se va intampla . este mica neagra si este cat un puricel (poate chiar mai mica) daca puteti dati repede un mail va rog frumos

    0
    0

  • sheila pe 23 Iun 2008, 22:46
    am alunite mari in jurul pieptului

    am 16 ani si vreau sa zic k corpul meu e plin de alunite,mai ales pe maini,in jurul pieptului si una mare pe gat.Nu stiu ce sa fac,n`am fost in viata mea la un doctor pt a ma consulta in cazul asta,dar stiu k sunt f. periculoase si mi-e frik sa nu`mi apara vreo boala..sau ceva d genu asta..Doamne fereste!dar in special mi-e frik pt cea din zona gatului,kre d la un timp a crescut f. mare.. Si in acelasi timp mi-e teama sa ma duc la plaja pt a nu ma expune mult la soare si nu prea am incredere in produsele pt protectie solara.>>Va rog frumos sa-mi raspundeti,sau sa-mi dati niste sfaturi,sunt f. speriata.Ce-mi recomandati?..Multumesc mult!

    0
    0

  • Tatiana pe 23 Iun 2008, 13:44
    alunita pe frunte

    EU am o alunita pe frunte,este de la nastere,din fericire nu am observat tulburari grave la ea,exceptie face faptul ca odata cu virsta(la miment am 20 ani)a crescut putin in dimensiune,la moment nu prezinta nici o schimbare,si nici nu am unele semnale de avertisment expuse sus.Nu stiu ce sa fac,daca nu ma deranjeaza, pot sa o las?faptul ca e la loc deseori expus la soare ma pune in garda?Ce imi sfatuiti?Va multumesc!

    0
    0

  • Ana-Maria pe 15 Iun 2008, 17:19
    alunite multe

    Eu am alunite pe tot corpul, inclusiv pe fata. Sunt extrem de mari shi de multe. Mi-e cam frica, as vrea sa-mi scot din cele de pe fata, poate fi periculos? Va multumesc!

    1
    0

  • peter ana pe 2 Iun 2008, 21:18
    alunitele

    Buna am si eu o problema am mai multe alunite pe tot corpul de mica.Am una pe gat nu ma doare dar in jjurul ei s-a facut rosu.As vrea sa stiu daca e vreo problema va rog sa imi raspundeti ca imi e frica.Va multumesc si astept raspunsul.

    1
    0

  • ioana pe 2 Iun 2008, 15:19
    alunitzee

    am avut o alunitza foarte mica pe mana si deschisa la culoare...am incercat sa ma epilez cu ceara pe maini..apoi am observat k aceasta shia schimbat culoarea in sensu k s-a inchis,este putin aspra,si arata ca acea 'coaja' de la o rana.nu shtiu ce sa fac.un sfat:-s?va multumesc

    0
    0

  • hipihop pe 30 Mai 2008, 01:03
    alunite pe fata

    de curand am inceput sa merg la solar si am observat k dupa mai multe sedinte au inceput sa imi apara multe alunite pe fata....au vreo legatura cu solaru...si ar trebui sa renunt la solar sau sa numai stau nici la soare....ce sa fac..pentru k niciodata nu mi-au iesit atatea alunite intr-un timp atat de scurt..si intr-un nr atat de mare...si exista vre-un tratament macar sa nu imi mai apara?

    0
    0

  • adrian pe 14 Mai 2008, 09:54
    alunite

    am o alunita mica nagra pe nas, nu isi schimba culoarea, nu are nuci un fel de margine ciudata, dar mie nu imi place. As vrea sa stiu cum scap de ea

    0
    0

  • mihaela pe 16 Mar 2008, 13:27
    alunite

    buna si eu am aceiasi problema alunite peste alunite... de curand am fost la o clinca din bucuresti pentru indepartarea a 2 alunite de pe fata,zic eu destul de inestetice.cu toate ca ma documentasem f mult in ceea ce priveste acest subiect chiar nu credeam ca cele doua alunite sunt cu probleme(nu sangerau ,nu se modificasera,aveau o forma normala).cand m-a vazut doctorul a zis ca nu poate fi vb de interventie cu laserul pt ca trebuiesc scoase din radacina(laserul este recomandat doar alunitelor inestetice dar sanatoase sau care se afla in zone unde pot fi rupte ,zgariate etc).ale mele (mi-a zis ca au prea multa melanina adica sunt mai inchise la culoare)se pare ca trebuiau scoase chirurgical cu un aparat special (sub forma cilindrica).m-am cam speriat un pic mai ales ca m-am gandit la cicatrici.. mi-a zis ca vor ramane semne dar destul de mici care se pot acoperii destul de usor.apoi mi-a zis ca astfel de interventii este recomandat sa se faca toamna.oricum sunt hotarata decat sa am probleme mai tarziu mai bine acum.mi-a mai zis sa folosesc neaparat crema cu protectie solara 50..adica din aceia pentru copii.oricum ma cam ingrijoreaza situatia si de-abia astept sa scap. la urmatorul control o sa il rog sa mi le analizeze pe cele de pe corp si care sunt cu probleme le scot.nu se merita sa ne jucam cu viata noastra.

    0
    0

  • ina pe 7 Mar 2008, 04:11
    si eu am aceeasi problema!

    Buna , Nu stiu care este cauza ,dar si eu am aceeasi problema, imi apar din ce in ce mai multe alunite pe tot corpul si pe fata . Daca aflati ceva , va rog spuneti-mi si mie.

    0
    0

  • cami pe 25 Feb 2008, 09:47
    sunt speriata !

    si mie la fel, pe tot corpul, mai ales pe fata, nu mai spun..se inmultesc pe zi ce trece.sunt speriata ! ce ne facem??

    0
    0

  • elena pe 13 Feb 2008, 21:50
    alunite pe corp

    am foarte multe alunite pe tot corpul si sunt foarte speriata pentru ca mereu i-mi apar atele si altele si nu stiu cum sa scap de ele

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod