Cum să folosești corect uleiurile esențiale pentru baie

Cum să folosești corect uleiurile esențiale pentru baie

Umpli cada cu apă, pui câteva picături de ulei esențial în apă și ești pregătită să te relaxezi, nu-i așa?
Dar nu este atât de simplu, pentru că în ciuda faptului că sunt naturale, uleiurile esențiale din plante pot avea efecte nocive asupra pielii dacă nu sunt folosite corect. Printre proprietățile lor benefice se numără relaxarea musculară, scăderea nivelului de stres și tratarea anumitor afecțiuni respiratorii, dar condiția este să folosești corect.

Iată câteva reguli pentru a folosi corect uleiurile esențiale când faci baie:


Nu pune ulei esențial direct în apa din cadă

"Când vine vorba de folosirea uleiului esențial în baie, amintește-ți că uleiul și apa nu se amestecă, iar uleiurile esențiale nu sunt solubile în apă", declară fitoterapeutul Suzanne Teachey pentru goodhousekeeping.com. Atunci când intri în cadă, picăturile de ulei esențial de la suprafața apei se vor lipi de pielea ta, ca și cum ai fi aplicat uleiul nediluat direct pe piele.
Rezultatul este o piele iritată, arsuri și usturimi.

Amestecă uleiurile esențiale cu un ulei purtător

Scopul este ca uleiurile esențiale să fie distribuite uniform, nu să rămână la suprafața apei. Iar cel mai bun mod de a face asta este combinarea uleiului esențial cu un ulei purtător, precum uleiul de măsline, cocos, floarea soarelui sau jojoba. "Pentru o singură baie, trei până la 12 picături de ulei esențial adăugate într-o lingură cu ulei purtător sunt suficiente pentru o baie aromată și terapeutică", declară specialista, care recomandă amestecarea apei cu mâna înainte de a intra în cadă.

Nu folosi orice ulei esențial

Doar pentru că îți place o anumită aromă nu înseamnă că ar trebui să o adaugi în apa din cadă. "Chiar dacă folosești un ulei purtător, ai grijă cu uleiurile care sunt recunoscute pentru efectul iritant asupra pielii și mucoaselor", avertizează specialistul.
Printre uleiurile esențiale pe care să le eviți sunt uleiul de scorțișoară, cuișoare, oregano, mentă, cimbrișor sau cimbru. Cele mai sigure pentru piele sunt uleiurile esențiale de lavandă, mușețel sau trandafir.

Adaugă uleiurile esențiale la momentul potrivit

Nu este recomandat să adaugi uleiurile esențiale în cadă în timp ce apa curge. "Apa fierbinte care curge va determina evaporarea uleiurilor esențiale, care vor aroma aerul din baie, nu apa din cadă", declară Suzanne Teachey. Pentru a beneficia cât mai mult de baia aromoterapeutică, umple cada cu apă, oprește robinetul și adaugă apoi uleiurile esențiale.

Ai grijă să nu aluneci

Adăugarea unui ulei purtător pentru uleiul tău esențial îți poate hidrata pielea, dar în același timp îți transformă cada într-o suprafață foarte alunecoasă. Ai grijă să nu aluneci când ieși din cadă și spală bine cada după baie cu un detergent degresant (așa cum este detergentul lichid de vase).

Alege uleiuri esențiale care să se potrivească cu starea ta

Poți folosi uleiurile esențiale în funcțiile de efectele și proprietățile lor. Iată câteva combinații de uleiuri oferite de specialist: 

Baie aromată pentru îmbunătățirea stării de spirit

Această combinație îți oferă o stare de bine și are un efect energizant și revitalizant.
Ai nevoie de:
5 picături de ulei esențial de lămâie
3 picături de ulei esențial de rosmarin
2 picături de ulei esențail de cimbru de câmp
Amestecă-le cu o lingură cu ulei purtător înainte de a le adăuga în cadă.

Baie aromată pentru dureri musculare

Acest amestec are efecte benefice pentru mușchii tensionați sau suprasolicitați.
Stimulează circulația și reduce durerea.
Ai nevoie de:
5 picături de ulei esențial de măghiran
4 picături de ulei esențial de lemongrass
3 picături de ulei esențail de lavandă
Amestecă cu o lingură cu ulei purtător (de măsline, cocos, jojoba, floarea soarelui etc.)

Baie relaxantă

Această combinație este relaxantă, te ajută să te calmezi și să ai un somn odihnitor.
Ai nevoie de:
5 picături de ueli esențial de lavandă
4 picături de ulei esențial de mușețel (German sau Roman)
3 picături de ulei esențial de tămâie
Amestecă toate uleiurile cu o lingură cu ulei purtător înainte de a adăuga în apa din cadă.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ana pe 19 Nov 2021, 23:00
    Ulei pentru baie

    O întrebare: Nu am cadă numai duș...cum folosesc uleiul pentru baie de rozmarin? Îl pot aplica direct pe piele pentru a-mi calma durerile articulare?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod