Crema de protectie solara: ingrediente de evitat

Ingrediente care nu au ce sa caute intr-o crema eficienta ...
"Pielea nu uita nicio raza de soare, deci expunerea la raze ultraviolete trebuie privita cumulativ", atentioneaza Conf. dr. George Sorin Tiplica, directorul executiv al Societatii Romana de Dermatologie. De aceea este esential sa folosim cremele cu protectie solara la fiecare contact prelungit cu soarele. Iata cateva ingrediente care nu au ce sa caute intr-o crema eficienta!

Nu sta la soare toata ziua si respecta urmatoarele reguli!


Pentru o protectie eficienta a intregii familii este important sa cunoastem 10 reguli de baza care trebuie respectate cu sfintenie in aceasta perioada, dupa cum avertizeaza specialistii in dermatologie si reprezentatii Ministerului Sanatatii. Iata care sunt acestea:
1. Expunerea la soare intre orele 11:00-16:00 cand radiatiile ultraviolete sunt extrem de puternice nu este recomandata;
alege hainele lejere si in culori deschise;
2. Hidratarea este esentiala. Specialistii recomanda consumul unui pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute pentru o hidratare optima. De regula, este indicat sa consumi zilnic intre 1,5 - 2 litri de lichide (apa plata, ceaiuri neindulcite, ciorbe usoare de legume), chiar daca nu simti senzatia de sete;
3. Consuma cat mai multe fructe si legume cu un continut ridicat de apa, cum sunt pepenele rosu, pepenele galben, prunele, castravetii si rosiile;
4. Nu uita ca iaurtul poate sa produca aceeasi hidratare precum un pahar cu apa;
5. Evita alcoolul in zilele caniculare (inclusiv berea si vinul) pentru ca favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii;
6. Evita bauturile care contin multa cofeina (cafea, ceai, cola);
7. Evita bauturile cu un continut ridicat de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase);
8. Daca ai posibilitatea de a face dusuri caldute pe parcursul zilei este ideal;
9. Aerul conditionat trebuie setat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala;
10.  Utilizarea cremelor de fotoprotectie cu spectru larg (UVA si UVB) si cu factor de protectie corespunzator tipului de piele este necesara la toate expunerile solare. Aplica-le cu 30 de minute inainte sa iesi la soare si reaplica-le la fiecare 2 ore;


Atentie la alegerea cremei de protectie solara!


Nu te baza pe ideea ca daca vei cumpara o crema mai scumpa te va proteja mai bine impotriva radiatiilor ultraviolete. Ajungem tot la lista de ingredinte, careia trebuie sa ii acordam importanta cuvenita. Nu te lasa inselata de mesajele vizibile de pe ambalaj, ci informeaza-te singur/a cu privire la ingredientele care nu au ce sa caute intr-o crema de protectie solara. Alege cremele in defavoarea spray-urilor si a pudrelor care raspandesc mici particule in timpul aplicarii, facilitand ingerarea lor. Potrivit numeroaselor studii realizate pe aceasta tema, majoritatea cremelor de protectie solara din comert contin substante chimice care sunt usor absorbite de piele, favorizand patrunderea lor in sange. De aceea, trebuie sa stii care sunt cele mai daunatoare ingrediente atunci cand vrei sa alegi o crema de protectie solara eficienta.

Pe piata vei gasi trei variante a cremelor de protectie solara:
  • formulele cu minerale;
  • formule fara minerale;
  • formulele care contin o combinatie intre primele doua.

In formulele minerale vei gasi oxid de zinc sau dioxid de titan
care pot sa fie periculoase in cazul in care ajung in sange. Insa, studiile efectuate pana in prezent arata clar ca aceste substante nu penetreaza pielea si nu ajung in sange, prin urmare reprezinta solutia cea mai sigura pana acum. Bineinteles, expertii lasa portita deschisa, precizand ca studiile continua in aceasta directie. Oricum nu prea avem de ales, in conditiile in care vei gasi aceste ingrediente in 1 din 5 creme de protectie solara de pe piata si ofera o protectie eficienta impotriva razelor UVA, in comparatie cu formulele fara minerale care nu sunt la fel de eficiente, potrivit cercetatorilor.

In formulele non-minerale vei gasi oxibenzone (un estrogen sintetic), avobenzone si octisalate.
Specialistii avertizeaza cu privire la oxibenzone care poate cauza reactii alergice, tulburari hormonale si penetreaza cu usurinta pielea, ajungand in sange. Atentionarea este extrem de serioasa si se adreseaza in special mamelor care trebuie sa aleaga in cunostinta de cauza crema de fotoprotectie pentru copilul lor. Citeste cu atentie ingredientele pentru ca 3 din 5 creme de pe piata contin acest ingredient, iar 1 din 5 combina ingrediente minerale cu cele non-minerale.

Daca vrei sa eviti formulele minerale, cea mai buna solutie este crema care are in compozitie avobenzone, potrivit recomandarilor FDA.


  • Ingrediente de evitat: oxibenzone; adaos de substante care protejeaza de intepaturile insectelor (cumparaun spray separat si aplica-l inainte de crema fotoprotectoare) si vitamina A (retinyl palmitate).
  • Ingrediente bune: zinc; dioxid de titan; avobenzona sau mexoryl SX care te protejeaza de razele UVA si raman la suprafata pielii, fiind absorbite in cantitati extrem de mici in piele.


Stai departe de cremele care au vitamina A!


Este mai mult decat benefic sa consumam alimente bogate in vitamina A, insa se pare ca ne face extrem de rau daca o aplicam pe suprafata pielii. Cele mai recente cercetari intreprinse de FDA indica faptul ca vitamina A - retinyl palmitate - aplicata pe piele si in prezenta soarelui creste riscul de dezvoltare a tumorilor canceroase la nivelul pielii. Acest lucru este ingrijorator daca ne gandim ca 41% din cremele fotoprotectoare de pe piata contin acest ingredient.


Evita cremele cu factor de protectie peste 50+!


Specialistii avertizeaza ca persoanele care folosesc o crema cu factor de protectie mai ridicat de 50 au tendinta sa se expune prelungit la soare, fara sa aplice cu regularitate un alt strat protector de crema. Astfel, riscul de arsura solara este la fel de ridicat. In 2007, Administratia Americana pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a interzis companiilor producatoare sa comercializeze creme care au un factor de protectie mai ridicat de 50+, argumentand ca un cumparator ar putea fi indus in eroare si ar avea mult prea mare incredere in produsul achizitionat.

Tine minte ca riscul de cancer de piele apare din copilarie, de aceea copiii si tinerii trebuie sa foloseasca creme cu factor de protectie 20-30. In timpul expunerii la soare, deodorantele, cosmeticele si parfumurile pot determina reactii alergice, de aceea este recomandat sa eviti aplicarea lor. De asemenea, daca urmezi un tratament medicamentos este recomandat sa consulti medicul inainte de a te expune la soare, deoarece unele medicamente cresc sensibilitatea la lumina.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mariana pe 22 Mai 2015, 21:51
    creme cu factor de protectie

    Nu prea inteleg ce inseamna cifrele factorilor de protectie, ex. 50, si cum se protejeaza pielea, efectiv, spus pe intelesul unui om fara pregatire de specialitate. Multumesc pentru atentionare compozitie.

    0
    0

  • trude pe 9 Iul 2011, 11:34
    cremele de protectie

    Concluzia mea este :ce stiam mai demult despre protectia solara nu e chiar in ordie.Sunt tot felul de reclame mai bine s-ar face creme sanatoase decat atata teorie. Reclamele sunt pt.bani nu pt.sanatate.Sunt si f.scumpe sa te poti cremui atata.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod