Ce trebuie sa stii despre cremele hidratante?

Pielea, tesutul care ne protejeaza, face parte din imaginea noastra; ea reflecta emotiile si evenimentele prin care trecem de-a lungul vietii. De la o anumita varsta insa, pielea nu mai poate raspunde dorintei noastre de a arata mereu tanara. De aceea are nevoie de o hidratare permanenta.
Scopul unei creme hidratante este de a impiedica sau de a incetini eliminarea apei din piele, pentru ca aceasta sa ramana tonica.

In prezent, biotehnologia permite utilizarea unor substante grase (steroli, si mai ales, fosfolipide) capabile sa formeze un film hidrolipic fiziologic care impiedica eliminarea apei.

In viitor, produsele cosmetice cu actiune hidratanta vor fi probabil rezultatul endofarmacologiei, ramura farmacologiei care se ocupa de crearea unor produse ale caror principii active stimuleaza elementele pielii sa-si regleze nivelul de hidratare.

Aceste rezultate se obtin daca pielii i se furnizeaza precursorii elementelor de care au nevoie. De exemplu, unele creme hidratante sunt imbogatite cu glucozamina, precursorul glucozaminoglicanilor, substante care favorizeaza hidratarea pielii. Alte produse hidratante se bazeaza pe capacitatea unui produs proteic, filagrina, de a ceda pielii o serie de aminoacizi care contribuie la producerea FNH, element responsabil din punct de vedere fiziologic de mentinerea hidratarii.

De asemenea, cremele hidratante contin elemente cu actiune hidratanta directa: de la acidul hialuronic, capabil sa retina apa, la ceramide, elementele formate din zaharuri si grasimi care favorizeaza coeziunea celulelor din stratul cornos, impiedicand descuamarea si deshidratarea pielii.


Cateva reguli pentru hidratarea pielii cu ajutorul produselor cosmetice
  • Folositi creme hidratante de la primele semne de uscare ale pielii, fara sa ma asteptati senzatia de "piele care trage", indiciu al unui grad extrem de uscare;
  • Crema hidratanta este eficienta daca da imediat senzatia de piele fina; daca dupa aplicarea cremei pielea continua sa "traga", inseamna ca produsul folosit nu este eficient; daca pielea este grasa, inseamna ca ati aplicat prea multa crema;
  • Si pielea grasa trebuie hidratata; secretia excesiva de sebum nu este suficienta pentru a feri pielea de deshidratare;
  • Cremele hidratante trebuie aplicate pe pielea fetei si a gatului, perfect curata si tratata doar cu lotinue tonica. Aplicati crema prin masaj usor, fara sa insistati in jurul ochilor, deoarece pielea din aceasta zona este foarte subtire si nu absoarbe complet produsele, ramanand umflata si incarcata;
  • Este bine sa folositi creme hidratante mai ales cand clima este calda sau uscata si daca bate vantul;
  • Pielea uscata este devitalizata si fragila. Ea are nevoie de creme hidratante, care sa o hraneasca: sa fie bogate in vitamine, aminoacizi si elemente protectoare (de exemplu, acidul hialuronic si colagenul).


Informatiile au fost preluate din cartea "Secretele unui ten mereu tanar. Ghid practic de ingrijire a pielii", de Bruno Massa, Editura Polirom, Iasi, 2005, www.polirom.ro
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • virginia pe 13 Oct 2007, 20:20
    salut

    as vrea sa stiu si eu un remediu pentru parul gras

    0
    0

  • ioanac pe 1 Oct 2007, 14:36
    buna

    eu as vrea sa stiu daca exista fond de ten care sa nu usuce tenul!, eu pana acuma nu am gasit....si imi doresc

    0
    0

  • puiu maria pe 19 Ian 2006, 17:48
    crema hidratanta

    sunt acum pe piata atatea creme care mai de care mai ;;bune''.pana la urma se dovedesc a nu fi de nici un folos .

    0
    0

  • Vergi pe 19 Ian 2006, 17:48
    Buna!

    [QUOTE=puiu maria]sunt acum pe piata atatea creme care mai de care mai ;;bune''.pana la urma se dovedesc a nu fi de nici un folos .[/QUOTE] N-am avut in viata mea o crema hidratanta pentru ca nu le-am inteles!!!!! Intr-un fel sunt de acord cu tine... Care a fost cea mai proasta crema folosita de tine vreodata ???

    0
    0

  • Lavi pe 19 Ian 2006, 17:48
    banc!-raspuns la cititoarele de mai sus

    Doua prietene satu de vorba la o cafea: Prima : Draga eu nu am folosit niciodata o crema hidratanta sau hranitoare pe fata mea! Tenul meu este natural suta la suta! A doua: Se vede draga, se vede!

    0
    0

  • Vergi pe 19 Ian 2006, 17:48
    HahAhA HA HA HA

    [QUOTE=Lavi]Doua prietene satu de vorba la o cafea: Prima : Draga eu nu am folosit niciodata o crema hidratanta sau hranitoare pe fata mea! Tenul meu este natural suta la suta! A doua: Se vede draga, se vede![/QUOTE] dOAR CREME HIDRATANTE CUNOASTETI PE PIATA ? hA hA ha Bun bancul oricum....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod