Arta dusului

Dusul este o actiune dinamica, comparativ cu o baie in cada. “Senzual, viu, un dus este in masura sa-ti aduca sau readuca cheful de viata, si chiar mai mult de atat, daca stii sa transformi...
Dusul este o actiune dinamica, comparativ cu o baie in cada. “Senzual, viu, un dus este in masura sa-ti aduca sau readuca cheful de viata, si chiar mai mult de atat, daca stii sa transformi un dus intr-o arta, sa fructifici dusul ca sursa de senzatii vitalizante si placute”, afirma Bénédicte de Montenay pentru www.psychologies.com.

Bénédicte de Montenay este psiholog clinician francez, autoarea cartii „Corpul uman si apa”, in care vorbeste despre dependenta omului de apa si placerea instictuala care se naste in noi atunci cand ne jucam cu apa, cand facem baie, si care dezvoltata o adevarata teorie despre benefiniile dusului!
 

O sursa de emotii

 
Exista o cultura a dusului, care vine din Brazila, si care s-a amestecat cu ideile din cultura indienilor. Este vorba despre dusuri cu apa aromata, cu jeturi fine, cu mare presiune.

Senzatia de prospetime se mentine toata ziua.

"Contactul cu apa este un moment de regresie pozitiva, din care rezulta doar lucruri bune”, sustine psihologul, care sustine ca dusul este ideal pentru asta.

  • Apa calda care cade in jeturi fine pe cap iti stimuleaza activitatea cerebrala, te echilibreaza energetic, te ajuta sa elimini stresul si tensiunea acumulata.
  • Apa care cade in cascada direct pe cap activeaza sistemul nervos.
  • Sunetul apei in cadere este asemanator cu cel al ploii si are efect relaxant.
  • Sunetele ploii, ale unei cascade, ale valurilor sunt folosite in psihoterapie.
  • Stimularea la nivelul pielii, pe care o produce apa, si mai ales dusul, activeaza sistemul neurovegetativ, amplifica respiratia si accelereaza metabolismul si activitatea glandelor cu secretie interna. A te concentra putin asupra respiratiei in timpul dusului, amplifica efectele relaxante ale acestuia.
  • Incearca un mic exercitiu: o data pe zi, fa trei respiratii complete in timpul dusului. Inspira profund, retine aerul doua secunde, si apoi expira puternic. Repeta dupa doua secunde de pauza.

 

Un moment senzual

 
Ofera-ti putin timp si bucura-te de noile ritualuri de frumusete inspirate din cultura araba. Foloseste o manusa de dus, nici prea aspra, nici moale.

Ideala este cea din fibre naturale, netoarse, cum este loofa (pe care inainte de prima folosire iti recomand sa o oparesti cu apa care a dat in clocot), la care adaugi miraculosul sapun negru de Maroc. Se gaseste si la noi, in magazinele naturiste.

Sapunul negru este facut din masline negre si ulei de masline, la care se adauga diferite uleiuri de plante. Este folosit si pentru masti exfoliante si pentru a curata pielea. Arata ca o pasta groasa, neagra si parfumata placut care, in contact cu apa, devine cremoasa si face spuma.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod