Cum tratam cicatricele?

Aceste imprefectiuni ne umbresc frumusetea, iar in unele cazuri, ne pot umbri si increderea in sine. Din fericire, exista tratamente care contribuie la estomparea cicatricelor. Afla care sunt acestea.
Aceste imperfectiuni ne umbresc frumusetea, iar in unele cazuri, ne pot umbri si increderea in sine. Din fericire, exista tratamente care contribuie la estomparea cicatricelor. Afla care sunt acestea.

Cicatricele constituie o parte a procesului natural de vindecare. Sunt formate din tesut fibros, ce inlocuieste colagenul normal, dupa traumatisme care afecteaza integritatea cutanata, pana la nivelul dermului: zgarieturi, interventii chirurgicale, arsuri etc.

Tesutul cicatricial arata diferit fata de tesutul pe care il inlocuieste. O cicatrice are, initial, o culoare roz-rosie, pentru a deveni in cele din urma hipo sau hiperpigmentata, tinde sa se intareasca si nu va dezvolta foliculi pilosi, ceea ce inseamna ca in zona respectiva nu va creste par. Cicatricele cutanate pot necesita pana la doi ani pentru estompare, dar, dupa aceasta perioada, este putin probabil sa dispara.

Uneori, se dezvolta cicatrice anormale:

Cicatricele hipertrofice apar atunci cand este distrusa o portiune mare de piele sau cand leziunea se infecteaza si se prezinta sub forma de tesut fibros, care, insa, nu depaseste marginile leziunii initiale. Au tendinta la contractare si vindecare in timp, neafectand tesuturile sanatoase din jur.

Cicatricele keloide, spre deosebire de cicatricele hipertrofice, depasesc ca dimensiuni rana initiala, continuand sa creasca si dupa ce leziunea s-a vindecat. Exista o predispozitie genetica la formarea cicatricelor keloide. Susceptibilitatea mai mare o au persoanele cu piele inchisa la culoare. Zonele preferentiale sunt trunchiul si lobii urechilor. Sunt descrise cazuri in care dupa piercing au aparut keloide care au deformat total lobul urechilor.
 
Cicatricele nu sunt dureroase, pot avea in schimb doua mari inconveniente:

  • limitarea miscarilor in cazul unor cicatrice hipertrofice mari, tesutul cicatricial neavand aceeasi flexibilitate ca cel normal;
  • aspectul inestetic.

Tratament


Cicatricele nu pot fi indepartate in totalitate, dar aspectul lor poate fi ameliorat prin diverse metode. Exista la ora actuala o multitudine de procedee chirurgicale si nechirurgicale care duc la disparitia intr-o masura mai mare sau mai mica a acestora.

Camuflarea cosmetica

Camuflarea prin produse de machiaj este utila in special pentru cicatricele de la nivelul fetei.
 

Comentariile 51-51 din 51

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • strainuc pe 16 Dec 2008, 13:31
    buna

    Nu se prea pomeneste desprew cicatricile cu care ramai in urma acneei. Se pot indeparta treptat cu calcatorul de riduri.

    12
    2
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod