Chirurgia plastica si asteptarile nerealiste

Cu aproximativ zece-cincisprezece ani in urma constituia o raritate, cel putin in Romania. Foarte putine persoane se incumetau sa se supuna...
Cu aproximativ zece-cincisprezece ani in urma constituia o raritate, cel putin in Romania. Foarte putine persoane se incumetau sa se supuna unei interventii chirurgicale estetice, de obicei numai atunci cand defectul ce urma a fi corectat era foarte vizibil si suparator. Ulterior, putini pacienti acceptau sa vorbeasca despre acest lucru ori sa recunoasca faptul ca au facut acest gen de operatii.

Intre timp, lucrurile s-au schimbat. Operatiile estetice sunt tot mai frecvente, riscurile - relativ putine si nu iesite din comun, iar procentul de reusite, unele dintre ele de-a dreptul spectaculoase - semnificativ. Iata tot atatea motive pentru care numeroase femei iau in calcul posibilitatea si incep sa economiseasca in acest scop.

Dar, vorba unui clasic englez, de foarte multe ori nu vedem padurea din cauza copacilor. Preocupate doar de aspectele care tin de interventia propriu-zisa (gradul de complexitate al acesteia, in ce va consta, perioada de recuperare, costuri), putem uita un aspect esential: ce asteptari avem, de fapt, de la aceasta operatie?

Unii pacienti pun o responsabilitate nejustificat de mare pe umerii chirurgului plastician si au asteptari total nerealiste de la interventia care va avea loc.
In unele cazuri, este adevarat: o asemenea operatie ii poate schimba cuiva viata, deoarece prin corectia unui defect fizic persoana respectiva ar putea avea mai mult respect de sine, s-ar percepe altfel si ar putea dobandi o personalitate care sa-i aduca rezultate pozitive in toate privintele.

Asemenea situatii sunt, totusi, rare. De cele mai multe ori, pacientele se adreseaza medicului cu speranta ca acesta va opera adevarate miracole - la propriu si la figurat. Mass media intretine, de multe ori, aceasta iluzie. Dar din pacate, de multe ori este o falsa impresie, iar unele paciente se confrunta cu stari depresive care pot fi extrem de puternice.

Problema este ca acest aspect tinde sa fie de multe ori neglijat, intrucat multe dintre paciente sunt foarte sigure ca interventia respectiva este exact ceea ce au nevoie pentru a-si rezolva problemele. Dar vorbim aici de manevre medicale complexe, nu de un banal tratament cosmetic sau o "repriza" de rasfat la salonul de frumusete.


Tocmai de aceea, daca te gandesti la o asemenea interventie, se impune sa te gandesti foarte bine si sa discuti pe indelete cu medicul care ar urma sa te opereze. Nu sunt putine cazurile cand pacientelor li se recomanda si un consult psihologic. N-ar trebui sa te simti ofensata daca ti se intampla si tie; medicul urmareste sa afle daca tu esti complexata strict de problema de ordin fizic sau substratul nemultumirilor tale este, de fapt, cu totul altul.

Este si motivul pentru care unii medici prefera sa programeze interventia dupa doua-trei saptamani de la primul consult. Astfel, persoana respectiva va avea timp sa reflecteze (cunoscand acum mai multe despre interventia in sine) si sa ia decizia in cunostinta de cauza.

Intreaba-te: de ce vrei sa faci aceasta schimbare, de fapt? Iti doresti acest lucru demult sau este o idee care ti-a venit de curand? In cel de-al doilea caz, incearca sa depistezi "sursa": ai avut probleme la serviciu? Te-ai despartit de partener sau ati avut certuri serioase? Te simti singura, izolata si nu ai prea multi prieteni?

Acestea sunt numai trei dintre motivele care te-ar putea determina sa-ti doresti sa schimbi ceva la tine.
Iar cum de coafor si cosmetica nu prea ai chef, considerandu-le poate banale, ti-ai propus o modificare majora. Nimeni nu este perfect, inclusiv din punct de vedere fizic, asa incat sunt toate sansele sa gasesti ceva "de corectat". Acorda-ti un timp de reflectie de o saptamana, sa spunem. Daca dupa aceea esti la fel de convinsa ca asta iti doresti, programeaza-te la consultatie.

Exista si posibilitatea ca, desi interventia a fost efectuata pentru a corecta un defect fizic vizibil si deranjant, sa te confrunti cu stari depresive. Unii chirurgi numesc asta "depresia de a treia zi" pentru ca atunci apare, de regula.

Explicatia e simpla: in cea de a doua zi pacienta este inca sub efectele calmantelor si se bucura ca a trecut cu bine de interventie in sine. In ziua urmatoare insa, simtindu-se mai bine, doreste sa-si studieze pe indelete noul "look", daca este posibil.
Dar zona respectiva este inca tumefiata si, vazand aceasta, este posibil sa fii cel putin neplacut surprinsa. Este important sa ai rabdare si sa urmezi cu strictete indicatiile in ceea ce priveste conduita preoperatorie.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aurallgp pe 10 Nov 2008, 08:50
    Fa bani pe net din publicitate!!

    Fa ceva BANI Te-ai gîndit cum ai putea să faci rost de bani fără să investeşti nici un leu? Soluţia e foarte simplă. Din publicitate. Sunt multe site-uri care plătesc să primească vizitatori şi acum e timpul să primeşti şi tu o parte din banii aceştia. Respectă paşii de mai jos şi vei avea venituri consistente: - copiază site-ul: http://bux.to/?r=aurallgp - în partea de sus a paginii dă click pe „register” şi completează toate căsuţele care apar acolo. La referrer scrii aurallgp (daca nu este deja scris); (tine minte userul si parola; de la un PC nu se poate loga decat o persoana); apoi te logezi; - apeşi pe Surf Ads şi dai click pe link-urile care apar acolo. Pe fiecare site astepti câte 30 secunde si vei primi 0,01$ (Done, bifa verde). Pe link-urile pe care le ai acolo poţi intra odata pe zi (dupa ce le-ai deschis si ti s-a inregistrat intrarea vor fi taiate cu o linie rosie); - exemplu: dai click 10 ads/zi = 0,10$ * 100 referrals dau click 10 ads/zi = 10$. Castigul tau pe saptamana = 70$ si pe luna = 350-400$; in My Stats vezi cati bani ai strans. - cel mai important este cum intri in posesia banilor. In momentul in care ai 10$ poti face retrageri prin Alertpay alegand suma ce doresti sa o scoti. Bani vin in 30 zile lucratoare pe card Visa sau depozit bancar in functie de cum vrei. - important este sa fi constant si sa intri in fiecare zi pe Surf Ads pentru a deschide site-urile de acolo. Sa nu crezi ca te vei imbogatii peste noapte ! Succes!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod