De ce sunt ochii hazel atât de rari?

Ochii hazel sunt o culoare plină de mister, care transformă orice privire într-una fascinantă. Află mai multe despre persoanele care au această culoare de ochi.
Culoarea greu de definit a ochilor hazel reprezintă o combinație de nuanțe verzi, maro, albastre și roșiatice. Ochii hazel sunt mult mai deschiși decât ochii căprui și adesea atrag atenția celor din jur. La nivel mondial numai 5% din populație are ochi hazel. Dacă te gândești că 55% din populație are ochi căprui vei înțelege imediat de ce ochii hazel atrag atenția de fiecare dată.
Ochii de culoarea alunei, cum sunt numiți uneori ochii hazel, pot deveni fascinanți dacă machiajul sau hainele purtate le evidențiază nuanța.

 
Cum se modifică nuanța ochilor hazel în mod natural

Potrivit cercetătorilor, ochii hazel nu au mereu aceeași culoare. Dacă lumina variază ca intensitate și nuanța ochilor se va reflecta diferit. Există o varietate de factori care pot influența modul în care sunt percepuți ochii hazel, care pot deveni mai deschiși la culoare sau mai închiși, în funcție de context.
Astfel, ai putea observa că ochii hazel devin albaștri sau verzi în urma acestor modificări. Schimbarea este doar temporară, iar nuanța de bază a ochilor va reapărea după câteva ore.

 
Iată care sunt principalii factori care pot determina schimbarea nuanței ochilor hazel:

 
1. Lumina din jur

Lumina din timpul zilei afectează decisiv culoarea ochilor maro-alună. Astfel, pot deveni mai deschiși afară, la soare, sau mai închiși, aproape verzi, în interior, la o lumină cu tentă gălbuie sau în apropierea unei veioze. 

 
2. Hainele alese

Culoarea hainelor are un impact major când vine vorba despre ochii hazel. Toate culorile din jur se reflectă în iris, iar culoarea ochilor poate varia. De exemplu, dacă ai ales o ținută de culoare roșie, ochii hazel vor avea o nuanță maro-roșiatică, cu străluciri aurii. 

 
3. Machiajul

În loc să folosești lentilele de contact, poți încerca să influențezi culoarea ochilor hazel cu ajutorul machiajului. Fardul de pleoape de culoarea ciocolatei sau în nuanțele toamnei va face ochii hazel să pară verzi.
Dacă utilizezi un creion kohl pentru conturul ochilor de culoare aurie vei crea impresia că sunt albaștri. Fardul de pleoape roz are un efect similar, dar în unele cazuri poate evidenția și o strălucire roșiatică. De asemenea, experții în machiaj recomadă un contur negru intens sau albastru închis pentru a evidenția intensitatea privirii hazel. Nu uita să alegi mereu un fard cu particule strălucitoare pentru a pune în valoare ochii hazel. 

 
4. Alergiile 

Dacă ai probleme din cauza polenului, prafului sau a particulelor de mucegai pot apărea strănutul, tusea sau lăcrimatul ochilor. Aceste manifestări pot afecta și culoarea ochilor hazel. Potrivit specialiștilor, simptomele persistente ale alergiilor pot cauza schmbarea nuanței în roșu, ca reacție la efectul inflamator al factorilor alergeni. Și alergiile alimentare pot avea un efect similar sau orice alt lucru care face ochii să lăcrimeze, cum ar fi tăiatul cepei în bucătărie.

 
5. Consumul de alcool

Dacă depășești cantitatea recomandată de alcool de-a lungul unei zile culoarea ochilor ar putea deveni mai intensă, pupilele vor fi dilatate și ochii vor străluci mult mai tare. 

 
6. Starea emoțională

Atunci când ești fericit sau trist emoțiile se reflectă și în culoarea ochilor. Lacrimile, în special, pot cauza închiderea culorii sau înroșirea temporară.

 
În ce zone se întâlnesc mai des ochii hazel?

Deși poți întâlni oriunde persoane cu această culoare de ochi, nuanța hazel apare mai frecvent în Spania, Orientul Mijlociu, Brazilia sau în nordul Africii. De asemenea, dacă multe persoane din cadrul familiei au ochi hazel este foarte probabil ca și noua generație să aibă această caracteristică.

 
Ce afecțiuni pot determina apariția culorii hazel?

În unele cazuri este posibil ca ochii să devină maro-alună chiar dacă înainte au avut altă nuanță. Potrivit specialiștilor, schimbarea permanentă a culorii ochilor spre nuanța de hazel se întâmplă în cazul glaucomului.
Dacă observi o schimbare evidentă a culorii ochilor cel mai bine este să mergi la un consult de specialitate pentru a-ți proteja sănătatea oculară.

 
Riscuri

Ochii hazel sunt mai vulnerabili la acțiunea nocivă a razelor ultraviolete. Din acest motiv persoanele care au ochi hazel trebuie să poarte ochelari de soare tot timpul când sunt afară pentru a preveni cancerul ocular și degradarea retinei. Specialiștii recomandă alegerea unor ochelari de soare care oferă o protecție ridicată chiar și în sezonul rece.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Rebeka pe 9 Mar 2020, 12:30
    Despre ochii hazel

    Ochii hazel sunt foarte rari dar și eu am ochii hazel, la soare sunt verzi deschis cu căprui și un ton de galben

    0
    0

  • Mihaela pe 1 Feb 2020, 17:21
    Eu am ochii hazel

    Și au o combinație între verde deschis,închis și căprui.Uneori sunt foarte ciudați.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod